Autor Wątek: Nowość - Drennan Ultralight Mini Feeder 9 ft /10 ft  (Przeczytany 9997 razy)

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
Odp: Nowość - Drennan Ultralight Mini Feeder 9 ft /10 ft
« Odpowiedź #30 dnia: 13.08.2016, 12:40 »
Czekałem na tą wędeczkę z niecierpliwością - spodziewając się ceny w okolicach 500-600zł co jest już sporą kwotą. Jednak ponad 8 stów studzi moje zapędy...

Na stronie drapieżnika: "PARABOLICZNY MINI-FEEDER" - czy on rzeczywiście taki paraboliczny? Patrząc na ugięcie powiedziałbym raczej semi-paraboliczny. Co sądzicie?

Cóż - musze jeszcze przemyśleć ten zakup. Może rozważe jeszcze MAver reactolite? Albo jeszcze coś innego? Po cichu liczę, że Trabucco w tym roku zaprezentuje jakiś krótki kijek do metody. Mają w swojej ofercie tylko jednego pickera 2,7m i to w najniższej serii. Przydałby się im jakiś picker z wyższej półki (Selektor lub TXL). A może jakieś nowe shimano się pojawi? Zobaczymy.

Przecież Włosi mają fajne kije: Tubertini, Milo, Colmic...

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #31 dnia: 13.08.2016, 19:02 »
Rozważana wędka (podobnie jak pozostałe modele z rodziny Ultralight) to stosunkowo szybki semi-parabolik, który może mocno rozczarować miłośnika uginających się po rękojeść kluskowatych kijów o akcji "slow". Warto również pamiętać, że jej podstawowe przeznaczenie to nie karpiowo-komercyjna młocka metodowa, lecz krótkodystansowe łowienie płociowo-leszczowo-karasiowego białorybu z użyciem lekkich koszyczków i zestawów typu "bomb".

Offline Manfred1979

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 13.08.2016, 21:13 »
Przecież Włosi mają fajne kije: Tubertini, Milo, Colmic...

Jest mnóstwo dostępnych kijów, które określane się mianem dobrych, ale niestety większość z nich nie pasuje do mojej ręki :)
W związku z powyższym muszę wcześniej pomacać kij, zanim go kupię - a gdzie macać tubertini, milo i Colmica? U mnie w Poznaniu marki praktycznie niedostępne, w zakresie pickerów... I owszem, w Swarzędzu spotkałem Milo Perception Picker - fajny picker, ale szukam innego :)

Dotąd uważałem, że wyjątkiem od macania jest marka Drennan, gdyż jestem zakochany w ich feederach, ale po tym co napisał Modus, moja pewność została zachwiana:
modele z rodziny "Ultralight") to stosunkowo szybki semi-parabolik, który może mocno rozczarować miłośnika uginających się po rękojeść kluskowatych kijów o akcji "slow".
Idealną wędką w zakresie akcji jak dla mnie są kije Carp Feeder z serii S7 lub R-Range (czyli wolne, dość miękkie). Szukam właśnie czegoś o takiej akcji i krzywej ugięcia, ale bardziej delikatnego, z delikatniejszymi szczytówkami w długości 2,7m. Ma to służyć łowieniu karasi i linów i leszczy, w wielkościach spotykanych w wodach PZW. Wygląda na to, że bez macania się nie obędzie. Może ktoś po zakupie skrobnie jakąś recenzję?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #33 dnia: 13.08.2016, 22:20 »
W droższych seriach (MatchPro i Acolyte) blanki są wykonane z wysokomodułowego grafitu, co oprócz redukcji wagi daje większą szybkość i "responsywność" w porównaniu z seriami tańszym. Urok Ultralightów polega właśnie na tym, że są zarazem delikatne (spolegliwa część szczytowa/środkowa) i "responsywne", czyli w szczególności umożliwiają skuteczną reakcję na szybko-krótkie brania.

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #34 dnia: 13.08.2016, 23:22 »
@Modus - tak soczyście opisujesz zalety wędki, że wielu producentów mogłoby Ci płacić za opisy ich wędek :)

Dzięki za info.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15.08.2016, 17:51 »
Cena wysoka to fakt, jednakże nikt nie zauważył że to na dobrą sprawę 2 wędki z wymiennym dolnikiem.. czy 850zł za tak wybitnego kija to rzeczywiście tak dużo? Sphere bomb - 900+, Daiwa tournament - 1200+, acolyte 950+ (i tutaj mamy po 2/4 wymienne szczytówki a nie składy po ~1,4m).. także jak za tak mimo wszystko innowacyjnego kijka (bo jeszcze się nie spotkałem z taką konsktrukcją) to dla mnie cena uzasadniona. Myślę że w tym tygodniu jeszcze go przetestuje :)

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #36 dnia: 18.08.2016, 19:58 »
Myślę że w tym tygodniu jeszcze go przetestuje :)

Z niecierpliwością czekam na recenzję, albo chociaż jakiś opis :)

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18.08.2016, 22:13 »
Dopiero jutro będę mieć kijka i możliwe że zalicze z nim wypad nad wodę. Porobie fotki jak pogoda i warunki pozwolą :)

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 21.08.2016, 14:52 »
Sama wędka jest wspaniała jednakże DLA MNIE jest "błąd" konstrukcyjny.. mianowicie chodzi mi głównie o ilość składów tego kijka i tego jak jest skonstruowany..
Unikałem jak ognia kijów matrixa w których po 30-60cm od dolnika jest cięcie blanku i spigot (odnoszę wtedy wrażenie że w tym punkcie kij jest bardziej sztwyny). Niestety coś w podobie mimo że nie do końca zostało zrobione w tym kiju..
Na zdjęciu które zrobiłem (sorki za jakość telefon nie domaga) mamy 9ft przedłużkę/10ft przedłużkę i niestety "2 sekcja".. w każdej konfiguracji trzeb jej użyć.. tylko czemu tyle łączeń jest w tym kiju? To mógłby być na prawdę FULL PARABOLICZNY kijek, wystarczyło sekcje 9ft/10ft zrobić jako jeden skład z tą "2 sekcją" i byśmy mieli coś wspaniałego, 9 albo 10ft i do tego sekcja szczytowa.. No ale niestety zrobili tak nie wiem czemu.. Mi to się nie podoba no ale ogólnie kijek jest dość miękki do około 3/4 długości czyli taki pełniejszy semiparabolik wg mnie.
Co do wad - POKROWIEC.. tu jest tragedia. Niby ładny jak w acolytkach ale mamy te dwie długie sekcje szczytowe. Gdy wyjmiemy wędkę i uzbroimy zostaje w pokrowcu jedna sekcja szczytowa + dopałka (9/10ft w zależności którą używamy druga zostaje). Na to na prawdę trzeba uważać bo sekcje szczytowe są tak delikatne że dziś 30gr koszyczek + farsz i było strach zarzucać (koszyczek large - średni) przy użyciu mocniejszej sekcji szczytowej (!) 1oz. Na 3/4 to chyba tylko 15 gr udźwignie. Mogli jakąś tubę dać do tych sekcji szczytowych bo od wiatru się ugina -.-
Z zalet to bardzo lekki no i ta nie do końca możliwość swobodnego konfigurowania wędki (moc/długość).
Filmik z holu karpika jak tylko wrzuci się na YT to podepnę do wypowiedzi.
Dla mnie ogólnie wędka niemal doskonała.. gdyby nie ta "2 sekcja".
Łowiłem jak coś na konfigurację 9ft + 1oz sekcja szczytowa.
Aha - szczytówki są normalnie umieszczone tak jak w normalnych feederach/pickerach tyle że tutaj z tego co widzę jest to zalane na stałe..
Ogólnie takie karpiki dają wycisk że aż strach :) Ten był z rana, później jeszcze na odchodne złowiłem trochę większego ale nie nagrywałem już bo podobna akcja była :)
Pozdrawiam
YT przemielił i strata na jakości w standardzie :D

Edycja administratora:
Usunięto niedziałający link do filmu.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 21.08.2016, 14:59 »
Lubię twoje relacje Michale. Są szczere i od serca. Nie ma w nich jakiś ukrytych sentymentów do mnarki. Zawsze wywalasz wszelkie błędy. A tu widać ich sporo! . U mnie :thumbup:!
Arek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 21.08.2016, 15:30 »
Dzięki Arunio :) Marka marką ale niestety trzeba się ustrzegać błędów.. tutaj średnio to wyszło.
Filmik podpięty tak jak obiecałem :)

Offline krzysiekjgora

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #41 dnia: 23.08.2016, 18:43 »
Dla mnie wędka nie posiada żadnego błędu konstrukcyjnego - "2 sekcja". Dopałki nie posiadają przelotek dlatego jest dodana sekcja z przelotką. Dzięki temu spokojnie można ją złożyć jako 2 skład przy długości 9ft i zmienić konfigurację bez demontowania zestawu do 10ft. :) Wędka jest super, szczerze polecam.

Offline redtag

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #42 dnia: 26.08.2016, 20:47 »
Nie wiem, dlaczego Drennan zrezygnował z produkcji modelu Matchpro Quiver Combo. Jak dla mnie wędka idealna. Trzy szczytówki (pół, trzy czwarte i jedna uncja) każda o długości 1,6 m. Tez wymienna długość 10 i 11 ft. Ten obecny ultralajt to moim zdaniem model oszczędnościowy w porównaniu z Matchpro.