Autor Wątek: Jak łowić na methode "normalną" wędką?  (Przeczytany 6355 razy)

Offline rolnik_szatana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Jak łowić na methode "normalną" wędką?
« dnia: 30.05.2015, 00:58 »
Witam,

jak w temacie chwiałbym się podzielić jak to cały tamten sezon i trochę tego łowiłem na methode "zwykłą" wędką a dokładnie  MIKADO EVOLUTION CARP 3,90 m (bardzo sztywny kij)
piszecie często ze to dosyć ciężkie żeby nie ruszyć podajnika itp (no macie racje :P ale może ktoś nie chce na początku od razu kupować nowego kija oto mój poradnik ! pierwszy w życiu!)

Zestaw montujemy no jak to zestaw do methody ładujemy  towarem i rzucamy kładziemy na podpórkach i teraz dajemy po prostu
a) jak rzucamy daleko bombkę z np 10 gr obciążeniem i czekamy aż żyłka sama się napnie potem ściągamy ciężarek i czekamy na branie :P  (cały czas zwijając luz )
b) rzucają blisko po prostu dajemy bombkę i czekamy aż się żyłka napnie (cały czas zwijając luz )(na komercjach stosuje to do teraz i wyniki są bb)
i to tyle co prawda nie każde branie będzie udane... może komuś się przyda a może nie :P
od kiedy zacząłem łowić na methode tą taktyka moje wyniki się poprawiły w tym roku kupiłem sobie mikado uv i się jeszcze bardziej poprawiły, wiec polecam wypróbować jak ktoś nie chce od razu kupować nowego kija.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jak łowić na methode "normalną" wędką?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.05.2015, 07:39 »
Dodajmy jeszcze że karpiarze, aby zapobiegać przesuwaniu zestawów stosują największe, z dużą ilością towaru koszyczki.
Nie jest to aż tak finezyjne łowienie jak na feder, ale tak samo skuteczne. :thumbup:
Paweł.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 30.05.2015, 07:40 »
 - rolnik_szatana - To co opisujesz już dobrze ponad 3 lata temu opisywałem na innych forach , a na początku roku na tym forum kiedy opisałem łowienie przy pomocy karpiówek czy wędek typu Barbel, Starszy jegomość któremu poleciłem koszyki Drennana łowi na stare zwykłe teleskopy rodem z USSR i też ma świetne wyniki. W tej metodzie nie wędka jest podstawą sukcesu a dobrze zrobiona zanęta podana w koszyku Method Feeder plus ostry haczyk na ''krótkim'' przyponie i przynęta na włosie,
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 30.05.2015, 18:53 »
Ja też czasem zakładam podajnik do wędki bez drgającej końcówki.
Szczególnie wtedy, kiedy łowię na drugą wędkę spławikową.
Jak napisał fish, konstrukcja metodowego samozacinającego zestawu końcowego umożliwia zastosowanie także innej wędki i innej sygnalizacji brań.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 30.05.2015, 20:11 »
- rolnik_szatana - To co opisujesz już dobrze ponad 3 lata temu opisywałem na innych forach , a na początku roku na tym forum kiedy opisałem łowienie przy pomocy karpiówek czy wędek typu Barbel, Starszy jegomość któremu poleciłem koszyki Drennana łowi na stare zwykłe teleskopy rodem z USSR i też ma świetne wyniki. W tej metodzie nie wędka jest podstawą sukcesu a dobrze zrobiona zanęta podana w koszyku Method Feeder plus ostry haczyk na ''krótkim'' przyponie i przynęta na włosie,

Grzegorz masz w 100% racje technologia ma wpływ na wynik a nie wedki ja normalnie na karpiowki ze slyngerami smigam na metode i jest pieknie
Maciek

Offline rolnik_szatana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 30.05.2015, 23:22 »
Dobra, macie racje ale może komuś się przyda bo ja np musiałem dojść do tego sam na początku podciągałem żyłkę co często ruszało podajnik a jak nie to niech moderator/admin usunie temat :P

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 30.05.2015, 23:57 »
dobra macie racje ale może komuś się przyda bo ja np musiałem dojść do tego sam na początku podciągałem żyłkę co często ruszało podajnik a jak nie to niech moderator/admin usunie temat :P
Bardzo fajnie, że napisałeś swoje spostrzeżenia. Nie można tego usuwać :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 31.05.2015, 07:26 »
Grzegorz masz w 100% racje technologia ma wpływ na wynik a nie wedki ja normalnie na karpiowki ze slyngerami smigam na metode i jest pieknie                        święte słowa :)
Staś
Klasyczny Feeder