Autor Wątek: Pomoc w wyborze wędek: spławikówka, spinning i lekki feeder  (Przeczytany 843 razy)

Offline Jaxon1992

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Cześć,
niedawno odebrałem kartę wędkarską i chce sobie skompletować zestaw wędkarski. Mam małe doświadczenie w wędkarstwie, i w jakichś sprawach sprzętowych mogę się mylić, ale wiem czego chcę: budżetowego sprzętu żebym uczył się na nich pierwszych kroków.
Czytałem na tym forum, że można znaleźć uniwersalną wędkę nawet za 50 zł, a ja chcę takie do 150 (każda do 150 zł).
1. Potrzebna mi spławikówka. Długość co najmniej 3,90-4-5m. Będę łowił na wolno płynących i raczej płytkich wodach, jeziorach, tak do 5m. Jakie ryby są na łowiskach? Liny, karpie, karasie, płocie.
2. Spinning: tutaj moim faworytem jest Jaxon Grey Stream, 10-40 g wyrzutu, 2,65 długość, chcę łowić na niego szczupaki (czytałem że można też sandacze i bolenie). Ponoć jest uniwersalny. Ktoś polecał Jaxon Eternum.
3. Lekki feeder. Nie odróżniam jeszcze za bardzo methody od klasycznego feedera, ale właśnie coś słyszałem, że dla mnie cw. do 60 g. będzie ok na początek, sklepikarz poodpowiadał mi że mogę sobie kupić drugi feeder do 120g. Chcę łowić na jeziorach i starorzeczach. Wiem, że często ludzie nie chcą polecać taniego sprzętu, ale jakiś feeder do 100 czy 150 zł byłby ok. Rozglądałem się w używanych i nic ciekawego poza tym nie zwróciło mojej uwagi:
https://www.olx.pl/oferta/wedka-mistrall-stratus-tele-feeder-3-60-cw-30-80g-CID767-IDDTeyy.html
https://www.olx.pl/oferta/wedka-mikado-fish-hunter-feeder-390-100-karp-amur-CID767-IDF1GVf.html
https://www.olx.pl/oferta/wedka-mikado-sasori-feeder-3-90m-do-100g-3-wymienne-szczytowki-CID767-IDBigIu.html
4. Nie wiem czy kupować bata. Widziałem takę Germinę: https://allegro.pl/oferta/wedka-bat-germina-calibra-pole-600-6-metrow-8880184112.
Jakie ryby mogę nią łowić. Mówi się, że bat jest raczej na mniejsze ryby, ale jak będę chciał wyciągnąć taką kilówkę, to czy ten powyższy da radę? Jak u niego z mocą, co sądzicie?

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pomoc w wyborze wędek: spławikówka, spinning i lekki feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 04.06.2020, 23:20 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15491.0
Proszę się zapoznać z tematem ,po przeczytaniu będziesz prawie expert :D

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 04.06.2020, 23:23 »
Nowy kolega na pewno przeczyta ;) Na pewno.
Jacek

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #3 dnia: 05.06.2020, 00:42 »
Kolego Jaxon-ie, sugeruję kontakt z największym forumowym expertem w dziedzinie doboru sprzętu wędkarskiego dla początkujących wędkarzy - czyli z kolegą Norbas-em. ;D Ów kolega przerobił te dylematy tak dogłębnie i szczegółowo, że przeszedł już dawno pod tym względem do historii tego forum. :'(  ;D :'( :P :fish:

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 05.06.2020, 00:43 »
Drugi taki jeszcze się nie urodził ;D

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 05.06.2020, 00:52 »
A wedki uniwersalne nie istnieją, lepiej skup się na jednej metodzie w tym sezonie i spróbuj czy ci pasuje. Feeder,  bat, odleglosciowka, spining naraz, słabo to widzę. Jak się nauczysz np feedera to już łatwiej będzie ci ogarnąć splawik .

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #6 dnia: 05.06.2020, 00:56 »
Zdaje mi się czy zaniosło się powiewem z lekka drwiącym w moim kierunku? ;)
Gdyby nie "mój" wątek nie mielibyście teraz gdzie odsyłać zielonych :P
Ciekawe tylko czy wystarcza im cierpliwości by przebrnąć tą biblię hehe.
Nie ograniczajcie kolegi. Ja jakoś brnę przez odległościówkę, feeder, spinning a dziś doszedł 6 metrowy bat dzięki któremu miałem zabawy z drobnicą kilka godzin zwieńczone jaziem 35+ :-)  Da się. Trzeba tylko chcieć :-P

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 05.06.2020, 06:24 »
Norbas, Norbas nie drwiący tylko z podziwem dla twojej determinacji i dociekliwosci w zdobywaniu wiedzy. Świadczy to o tym, że się pozytywnie wkreciles ,robisz to z pasją . :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!