Autor Wątek: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych  (Przeczytany 16901 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych
« Odpowiedź #60 dnia: 16.01.2021, 11:18 »
Flagman Mascot 4000.Niestety swoje waży ale cena w miarę okej.

Kurde chyba każdy Flagman ma wagę o ok 100g większą niż konkurencja, moje S-Power Feeder 5000 też ważą po 460gr.
Dzierżno uzależnia

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #61 dnia: 17.01.2021, 02:35 »
Panowie, mam propozycję, po tej wymianie niewątpliwie interesujących informacji. Utwórzmy trzy, lub cztery wątki, gdzie każdy jeden będzie poświęcony danej półce cenowej. Np. 'ranking najlepszych kołowrotków do feedera/spławika do 200 złotych, na rok 2020'. Wtedy można zrobić ankietę, do tego każdy może podać do trzech propozycji. Tworzenie ogólnego wątku nie ma sensu (chaos), zaś ważne jest jaki mamy rok, to w przypadku jak ktoś twierdzi, ze taki wątek już był. Kilka lat temu taki ranking byłby całkiem inny, więc można stworzyć takie wątki co parę lat, i tutaj mogą być ciekawe propozycje.

Co o tym sądzicie?
Lucjan

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #62 dnia: 17.01.2021, 04:45 »
Ja byłbym jak najbardziej za 👍
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline nsx

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #63 dnia: 17.01.2021, 10:14 »
Panowie, mam propozycję, po tej wymianie niewątpliwie interesujących informacji. Utwórzmy trzy, lub cztery wątki, gdzie każdy jeden będzie poświęcony danej półce cenowej. Np. 'ranking najlepszych kołowrotków do feedera/spławika do 200 złotych, na rok 2020'. Wtedy można zrobić ankietę, do tego każdy może podać do trzech propozycji. Tworzenie ogólnego wątku nie ma sensu (chaos), zaś ważne jest jaki mamy rok, to w przypadku jak ktoś twierdzi, ze taki wątek już był. Kilka lat temu taki ranking byłby całkiem inny, więc można stworzyć takie wątki co parę lat, i tutaj mogą być ciekawe propozycje.

Co o tym sądzicie?

Dobra propozycja :)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 17.01.2021, 10:19 »
Dobra myśl Lucjan :beer:

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 17.01.2021, 12:05 »
Podkreślam, że to moje wybory ;)

1. bardzo ekonomicznie:
Okuma Carbonite V2 (wszystkie wersje), Daiwa Sweepfire

2. ekonomicznie:
Daiwa Ninja, Okuma Custom Black Feeder, Okuma Ceymar (wszystkie wersje), Cresta Solith SX (dawniej zwana Match&Feeder)/ Spro Canyon (to ta sama konstrukcja), Ryobi Arctica 5000, Shimano Sedona Fi 6000 po przeróbce, Shimano Sahara 3000S DH HG-R(spławik)

3. półka ekonomiczna- wysoka:
Daiwa: Exceler/Fuego LT, TD Feeder, BG, Lexa LT/TDM (to w zasadzie to samo); 
Shimano Sahara/Nasci, Shimano Ultegra FB , Shimano Spheros SW 3000/4000

4. półka średnia (niższa i wyższa)
Shimano Stradic Ci4+ 2500 RA (spławik), Shimano Stradic FL/ Vanford/ Sustain, Shimano Spheros(i Saragossa) SW 5000 i 6000- ciężkie łowienie;
Daiwy: Ballistic/Prorex LT, TDR/Tournament/N'zone+ (to w zasadzie to samo), BG MQ

5. półka wysoka - dam spokój

Long Casty pod feeder (czyli stosunkowo niewielkie, z niezbyt sporą masą)- od najtańszego:
- Browning Black Viper
- Daiwa TDR Distance/ Cast'izm Feeder oraz Penn Conflict II LC 4000
- Ultegra Ci4+ 5500

Czesiek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #66 dnia: 17.01.2021, 14:43 »
Moje typy ekonomiczna : Daiwa ninja lt,Daiwa ninja lt match&feeder,Okuma custom black feeder,Okuma ceymar,Ryobi zauber,Robinson match fd .Półka wyżej Daiwa fuego lt,Penn fierce 3 LL ,Daiwa emcast lt ;)

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #67 dnia: 18.01.2021, 09:44 »
Podkreślam, że to moje wybory
Bardzo dziękuję.
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Temat z całkowicie subiektywnymi typami kołowrotków przedstawianymi przez forumowiczów mających w tym temacie doświadczenie.
Padło kilka ciekawych propozycji odnośnie zmiany tytułu, lepszego podziału kategorii i doszedł temat spławika. Myślę, że takie podejście do tematu jest lepsze niż demokratyczny wybór "najlepszego" kołowrotka (widać jak działa demokracja).
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #68 dnia: 18.01.2021, 12:28 »
Ja osobiście w swoim życiu nie miałem za dużo kołowrotków bo raptem z 4-5 sztuk więc nie wypowiem się za dużo w tym temacie.

Czytam wszystkie propozycje i tak się zastanawiam czemu nikt nie wspomina o takich kołowrotkach jak S. Baitrunnery X-Aero, XT FA czy D które mocno były chwalone na forum a których brakuje w zestawieniu .

Ze swojej strony w półce : ekonomiczna-wysoka mogę polecić pierwszy wypust Daiwa Freams-a 3000.
Z poważaniem Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #69 dnia: 18.01.2021, 16:52 »
Jeśli o match chodzi to:
Budżetowe:
VDE-R FD Tournament
VDE-R FD High Speed

Ekonomiczne:
VDE- R  FD Match
JAXON SERINUS GTX MATCH
JAXON ELEMENT QX MATCH
FLAGMAN Sherman Pro Match

Średnia
FLAGMAN MANTARAY PRO MATCH

Średnia +
TRAPER GST MATCH(+klony)
MIVARDI Daemon(+ klony)

Wyższa:
TDR 3012
Aero CI 4 FA

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #70 dnia: 18.01.2021, 20:08 »
Ja osobiście w swoim życiu nie miałem za dużo kołowrotków bo raptem z 4-5 sztuk więc nie wypowiem się za dużo w tym temacie.

Czytam wszystkie propozycje i tak się zastanawiam czemu nikt nie wspomina o takich kołowrotkach jak S. Baitrunnery X-Aero, XT FA czy D które mocno były chwalone na forum a których brakuje w zestawieniu .

Ze swojej strony w półce : ekonomiczna-wysoka mogę polecić pierwszy wypust Daiwa Freams-a 3000.

Ja się skupiłem na konstrukcjach, które są obecnie w sprzedaży/katalogach.
Baitrunnery Shimano mają obecnie bardzo mocną konkurencję i straciły wyraźnie na zainteresowaniu, tak samo straciły na jakości w zestawieniu z ceną. Parę lat zrobiło swoje. Wynika to bezpośrednio z faktu, że są to bardzo leciwe konstrukcje i pamiętają zamierzchłe czasy świetności Shimano. Konstrukcyjnie są już dość przestarzałe, niestety. Baitrunner D zadebiutował w 2010/11 roku, chyba najpierw na rynku USA i Australii. Nie mniej, jeśli ktoś ma używa, a stan jest dobry, to na pewno przyniesie jeszcze sporo radości. Ja mam 2 szt D nadal (4000 i 6000) :)
Ostatnie kilka lat to wyraźne kroki w przód postawione przez wiodące marki. Shimano wprowadziło kute przekładnie do serii ekonomicznej (Sedona, Sahara, Nasci), następnie błysnęło ze Stradiciem FL, pchając do niego sporo technologii znanych z wysokiej półki. Daiwa zrobiła postęp serią LT i nowym projektem przekładni z wielkimi kołami napędowymi i naprawdę sporymi powierzchniami ciernymi zębatek. Nadal dopracowują tą technologię i nadal próbują obniżać masę poprawiając sztywność- MQ body.
Czesiek

Offline chfisher

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #71 dnia: 30.01.2021, 13:29 »
Podkreślam, że to moje wybory ;)

1. bardzo ekonomicznie:
Okuma Carbonite V2 (wszystkie wersje), Daiwa Sweepfire

2. ekonomicznie:
Daiwa Ninja, Okuma Custom Black Feeder, Okuma Ceymar (wszystkie wersje), Cresta Solith SX (dawniej zwana Match&Feeder)/ Spro Canyon (to ta sama konstrukcja), Ryobi Arctica 5000, Shimano Sedona Fi 6000 po przeróbce, Shimano Sahara 3000S DH HG-R(spławik)

3. półka ekonomiczna- wysoka:
Daiwa: Exceler/Fuego LT, TD Feeder, BG, Lexa LT/TDM (to w zasadzie to samo); 
Shimano Sahara/Nasci, Shimano Ultegra FB , Shimano Spheros SW 3000/4000

4. półka średnia (niższa i wyższa)
Shimano Stradic Ci4+ 2500 RA (spławik), Shimano Stradic FL/ Vanford/ Sustain, Shimano Spheros(i Saragossa) SW 5000 i 6000- ciężkie łowienie;
Daiwy: Ballistic/Prorex LT, TDR/Tournament/N'zone+ (to w zasadzie to samo), BG MQ

5. półka wysoka - dam spokój

Long Casty pod feeder (czyli stosunkowo niewielkie, z niezbyt sporą masą)- od najtańszego:
- Browning Black Viper
- Daiwa TDR Distance/ Cast'izm Feeder oraz Penn Conflict II LC 4000
- Ultegra Ci4+ 5500

Szkoda, ze odpusciles typowanie w najwyzszej cenowo polce, ciekaw bylem czy Twoim zdaniem warto zainwestowac np. w certate w rozmiarach 3000 i wieksze czy moze jakies Shimano badz inne.

Ja osobiscie nie przejmuje sie za bardzo tym czy ludzie zaakceptuja moje wybory, ale cenie sobie Twoje opinie.

Pozdrawiam

Offline Matrix

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #72 dnia: 06.02.2022, 21:28 »
Witam wszystkich ja posiadam daiwe Crosscast 5000QD.Był reklamowany na luz wzdłużny został wymieniony na nowy ale po jakimś czasie też i w tym się pojawił.Jest przy karpiówce 3lb.Kołowrotek ma sprężynowy klips z którego korzystam łowiąc z koszykami do metody jak dla mnie w miare kompaktowy kołowrotek.Jest przy wędce 3.60 m.Nie raklamuje łowię nim 3 sezon karpików troche wyholował od 2.5 do 11.5 kg.Myślę że ma dobry nawój żyłki no i jest na ślimaku.Fajna praca.Pozdrawiam 

Online Leszcz1989

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #73 dnia: 07.02.2022, 10:22 »
Możesz sobie zerknąć na Flagman Mascot 4000. Ma dwa klipy w tym jeden gumowy. Niestety swoje waży ale cena w miarę okej.
Mascot dobry kołowrotek ale irytowało mnie jego duże przełożenie szkoda że nie zrobili w nim 5.0:1