Autor Wątek: Wybór Pickera oraz Feedera do methody  (Przeczytany 51287 razy)

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór Pickera oraz Feedera do methody
« Odpowiedź #105 dnia: 30.08.2015, 11:26 »
Sprawdź, może ta podejdzie.
Trabucco Precision XT Pro Quiver 330 - 70 gr

lub ta

Selektor-XS-Multi-Feeder 330-360 - 75

Precision XT Pro Quiver 330:
Oglądałem - niezła, ale bardziej nastawiam się na XS Master, a przynajmniej chciałbym je porównać.

Selektor-XS-Multi-Feeder 330-360 - 75:
Tego też nie ma w moich wędkarskich... Ale generalnie nie lubę wędęk "multi", z dopalaczami, przedłużkami, itd. Zawsze to jakoś zakłuca im akcję. Może tej wędki to akurat nie dotyczy. Chętnie ją obejrzę :)

Cytat: s7
Poniżej praca wędki podczas holu suma ok. 6 kg.
Ładna fotka, bardzo podoba mi się praca tego kija. Wydaje się, że ma sporo zapasu mocy jeszcze. Coraz bardziej się przekonuje do tej wędeczki :)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #106 dnia: 30.08.2015, 11:32 »
Moje pytanie do posiadaczy Trabucco Selektor XS Master Feeder 330 - 75g , czy karpie powiedzmy w przedziale 10 -12 kg nie będą problemem dla tej wędki.Mój ostatni hol 10 kg karpia przy pomocy delikatnego Daiwa Laguna Quiver trwał ponad godzinę i nie należał do łatwych ,choć wędka spisał się znakomicie.Może macie jakieś propozycje feedera na duże karpie i zestaw bez konieczności używania żyłki 0,35 .Chyba, że w wypadku dużych karpi darować sobie feeder i używać karpiówek z podajnikami ESP ( stosuje i uważam za skuteczne).Tak reasumując chodzi mi o wędkę ,która da przyjemność z łowienia małych ryb jak i poradzi sobie z karpiem 10 kg.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 30.08.2015, 18:46 »
Mam Selektora i moim zdaniem jest to super wędka ale na ryby takie do 6 kg. Wędkę jest dobrze dopasować do ryb w łowisku ale Ty szukasz czegoś uniwersalnego... w tym przypadku Shimano BeastMaster Medium. Ma spory zapas mocy i z dużymi rybami ponad 15 kg nie ma problemu a i do tego przy małych karpiach też pięknie pracuje.
Dzielimy się wiedzą

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 06.09.2015, 14:13 »
Arku. Ja właśnie tak rąbię jak radzisz. Łowie na dwa kije feedera i quivera. Jeden waży 350 g drugi 160 g więc doskonale wiem jaka jest różnica w komforcie łowienia. Co ciekawe ten ,, szklak" jak go nazwałeś daje mi większą pewność w walce z większymi okazami nie odbierając przy tym przyjemności z holu. Tak na marginesie, to kij jest zrobiony z węgla IM8 a nie ze szkła więc przed wydaniem opinii proponuję trochę poczytać na temat opiniowanego sprzętu lub jeszcze lepiej po użytkować.

Obawiam się że Arek ma rację -więcej w tym dragonie żywic niż węgla.Mam dwa feedery 3,6m-jeden do 80g , drugi do150 a oba ważą poniżej 250g.O module węgla  w wędziskach są ciekawe artykuły w necie.Warto poszukać i poczytać.

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 06.09.2015, 14:20 »
Moje pytanie do posiadaczy Trabucco Selektor XS Master Feeder 330 - 75g , czy karpie powiedzmy w przedziale 10 -12 kg nie będą problemem dla tej wędki.Mój ostatni hol 10 kg karpia przy pomocy delikatnego Daiwa Laguna Quiver trwał ponad godzinę i nie należał do łatwych ,choć wędka spisał się znakomicie.Może macie jakieś propozycje feedera na duże karpie i zestaw bez konieczności używania żyłki 0,35 .Chyba, że w wypadku dużych karpi darować sobie feeder i używać karpiówek z podajnikami ESP ( stosuje i uważam za skuteczne).Tak reasumując chodzi mi o wędkę ,która da przyjemność z łowienia małych ryb jak i poradzi sobie z karpiem 10 kg.
Daiwa ma w swojej ofercie fajne feedery, niekoniecznie te najnowsze,jednak aby nie męczyć ryb proponuję karpiówki

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #110 dnia: 06.09.2015, 14:22 »
Rozwiń w czym karpiówki mniej męczą ryby? Bo jeśli krótszy hol to raczej bardziej uszkodzony pysk!! Oczywiście to moja teoria! ;)
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #111 dnia: 06.09.2015, 16:21 »
Gdzie tam teoria. To karpiówki, które ledwo pracują pod karpiem 5+, żyły 0,35 i haki nr 4 lub mniej robią z karpiowych pysków katastrofę. Miękki pickerek, mały haczyk i po holu praktycznie śladu nie ma.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 15.09.2015, 19:49 »
Witam
 Jeżeli można się wtrącić, to czy macie jakieś doświadczenia z tym kijem??

Daiwa Yank 'N' Bank Feeder 3mtr  cw 60rg

Nie będzie zbyt "tęgi" do metody??

Dzięki z góry
Pozdrowienia
Pozdrawiam. Łukasz