Ja też długo zastanawiałem się nad wyborem sprzętu do metody w długości 2,7m oraz 3m.
Po około 30 wizytach w wielu różnych sklepach, wielu godzinach spędzonych w necie zakupiłem:
- Korum CS Feeder 3m do 30 gr.
- DAM Sumo GT4 Carp picker 2,7m.
Jestem baaaardzo zadowolony

Korum, to typowy angielski parabolik, miękki, ale z zapasem mocy. Co było dla mnie ważne: jest 3 składowy przy długości 3m, więc pięknie mieści się w moim pokrowcu. Żadna ryba mi się nie spięła, a trochę ich powyciągałem. Cena 280zł. CW do 30gr, ale ja spokojnie wyrzucam koszyki 50gr. Mały minus za tylko dwie szczytówki. Ja w każdym razie przy koszykach 28/30gr. używałem sztywniejszej szczytówki, która jest mega czuła. Cieńszej nie używałem bo obawiałem się aby nie złamać.
Sumo GT4 od Dama to już mniej angielski i mniej paraboliczny kijek, choć w mojej opinii w długości 2,7m to najlepszy kij jaki miałem w ręku.
Dodatkowo ze starych feederów mam Garbolino Light Squad Feeder - też fajny parabolik, ale brakuje mu takiej fajnej miękkiej szczytówki do metody. Dokupiłem szczytówki od Mikado Light Ultraciolet i jest OK.
Posiadam też Konger Albion Light Feeder 3,6m do 90 gr - fajny, ale już nie jest tak paraboliczny. Niestety jest trochę za długi na moje zarośnięte miejscówki.
Rozważam jeszcze zakup Trabucco XS Master Feeder 3,3m, ale nie mogę go spotkać w żadnym sklepie. Ktoś go ma, łowił, testował?