Autor Wątek: Montowanie pierścienia przelotki  (Przeczytany 1364 razy)

Offline Arkow

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Montowanie pierścienia przelotki
« dnia: 13.01.2026, 16:17 »
Witam serdecznie
Posiadam kij do pellet wagglera firmy preston supera x.
Kij bardzo fajny jednak druciane przelotki irytują mnie strasznie zwłaszcza przy tej cenie(szybko niszczą żyłke)
Wędkuje nim dwa sezony i zastanawiam się czy warto zamontować same pierścienie w przelotkach zrobiłbym to samemu jeśli bym dobrał rozmiar czy lepiej oddać gdzieś kija i wymienić całe przelotki?Czy wykonywał ktoś podobny zabieg w/w kiju?

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Montowanie pierścienia przelotki
« Odpowiedź #1 dnia: 13.01.2026, 17:38 »
Najpierw musisz dostać idealnie dopasowane porcelanki, a z tym bywa problem. Trzeba też idealnie je wcisnąć z idealnie równym podparciem bo są bardzo kruche. Ja kiedyś rozwaliłem taką porcelankę bo chciałem poprawić chińską fabrykę Daiwy. Najlepiej będzie zapytać w pracowniach wędek.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 421
« Odpowiedź #2 dnia: 13.01.2026, 18:53 »
Jedynie wymiana przelotek ale to bez sensu.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 13.01.2026, 19:11 »

zastanawiam się czy warto zamontować same pierścienie w przelotkach zrobiłbym to samemu jeśli bym dobrał rozmiar czy lepiej oddać gdzieś kija i wymienić całe przelotki
https://www.fishingcenter.com.pl/
tutaj masz namiar na pracownie która działa od ponad 20 lat może tam pomogą w temacie

Offline marcinc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #4 dnia: 13.01.2026, 19:24 »
Ostatnio na Ali widziałem ciekawe pierścienie w pełnej rozmiarówce. Jakbyś nie trafił z rozmiarem i wkładka byłaby delikatnie za mała możesz pomóc sobie klejem dwuskładnikowym. Czy warto? Dla dobrego blanku na pewno - szczególnie przelotki bliżej kołowrotka na których są większe obciążenia. Ja staram się nie kupować kijów z "zwykłymi druciakami" bo denerwuje mnie dźwięki jakie wydają i uważam, że niekorzystnie wpływają na linki, szczególnie łowiąc na Odrze lub z dużymi obciążeniami. Jednak np. ostatnio specjalnie kupiłem drugiego BigWatera Koruma bo tak mi blank odpowiada. Oba czeka wymiana przelotek, jednak dla mnie praktycznie bez kosztów bo w zakresie rodbuldingu jestem samowystarczalny.

Wysłane z mojego RMX5051 przy użyciu Tapatalka

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 13.01.2026, 20:04 »
Pomysl wklejania porcelanek do przelotek Pacific Bay Minima, bo takie są w tym kiju to zniszczenie tej wędki. Te przelotki są szlifowane i sa kompletnym produktem. Porcelanki maja standardowe rozmiary i pasuja do pierscieni z wkladkami po lekkim zeszlifowaniu i wymieniamy je jak oryginaly pękną.

Popatrz czy na tych przelotach nie masz uszkodzen ktore szoruja zylke. Jesli tak zareklamuj ten kij. Jesli ten typ tak ma, to kup nowy bo u rodbildera bedzie drogo za wymisne na SiCki.Ewentualnie zadzeon do Radziana.

Offline Arkow

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 14.01.2026, 11:04 »
Dzięki panowie.Przemyśle to raz jeszcze.Poedukuje się trochę odnośnie lakieru,kleju jak sciągnąć te nieszczęsne przelotki a w ich miejsce postaram się samemu nawinąć jakieś nowe.Tak chyba faktycznie będzie łatwiej.Mam nadzieję,że założenie nie sprawi mi aż takich problemów.Szkoda mi tego kija bo wszystko po za przelotkami jest super.Dobry blank przede wszystkim.
Przelotki nie są uszkodzone a wysyłka i płacenie za założenie nowych przelotek 12sz może być kosztowne i mijać się z celem.Do tego musiałbym doliczyć przesyłki.