Autor Wątek: Wędka Picker/Quiver 2,7m - Paraboliczna - Pytanie.  (Przeczytany 742 razy)

Offline Marcin9393

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
Witam,

Piszę z małym pytaniem, mianowicie poszukuję dosyć delikatnej wędki do łowienia w "krzaczkach" o maksymalnej długości do 3m (chociaż wolałbym 2,7m). Zależy mi żeby była to wędka dosyć delikatna która przyniesie frajdę z holowania mniejszej ryby ( leszczyków 600g-1kg, kilogramowe karasie, itp). Akcja paraboliczna, by przynosiła radość z holu. Szczytówki preferencyjnie dosyć czułe, 0.5 - 1 oz. Osobistym miłym dodatkiem byłby wychudzony uchwyt jak na przykład w mikado katsudo, bądź delphin opium v2, ale to przy pickerze tej długości chyba już tylko marzenie :). Czy ktoś może coś polecić?

Edit: Miło byłoby gdyby wędka mieściła się w w budżecie 400 zł.

Pozdrawiam.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 401
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dzierżno uzależnia

Offline Gnat

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
Odp: Wędka Picker/Quiver 2,7m - Paraboliczna - Pytanie.
« Odpowiedź #2 dnia: 19.09.2025, 12:53 »
Mam wędkę która trafia w Twoje wymogi.

Flagman Cast Master 270cm / 40g
Waga 130g, wiec mega lekka.
Ilość sekcji: 2 + 2 ( 0,5 Oz, 1 Oz - węglowe  o śr. 2,1 mm )
Akcja: Paraboliczna

Bardzo dobra do małych ryb, ja nią łowie nawet kiełbie w rzece. Bardzo paraboliczna praca, samo zwijanie kosza 30g ugina wędkę na rzece. Generalnie ja nie łowie feederami, a spiningiem i ta wędka daje mi uczucie, że dalej łowie spinem. Jest lekka, celnie rzuca. Może sposób jej składania odbiega od spina, są dwie równe sekcje i osobno szczytówka. Ta lekkość u mnie sprawia że chce się ją trzymać cały czas w łapie. Wędka waży mniej niż spiningi tej długości.

No fakt, ja przywali kloc chyba szczytówkę masz przy kołowrotku. Na kloce nie polecam raczej. Nie wiem nie miałem jeszcze.

Offline Marcin9393

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19.09.2025, 13:40 »
Witam ponownie,

Jeśli chodzi o wędkę MAP'a, faktycznie propozycja wygląda dosyć ciekawie, warta rozważenia, chociaż myslałem tez nad pickerami shimano, jednak widzę, że dosyć ciężko je dostać.

Picker flagmana to wędka już dobrze mi znana. jedyne co mnie w niej irytowało to fakt, że nie rozkładała się na "równe" składy, jednak miałem ją lata temu i już nawet do końca nie pamiętam jaka była jej akcja oraz jak się nią łowiło. Posiadałem również pickery Dam'a i Mikado Black drafta.

Może warto jeszcze raz faktycznie spróbować swoich sił z flagmanem.

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 19.09.2025, 13:44 »
Mam wędkę która trafia w Twoje wymogi.

Flagman Cast Master 270cm / 40g
Waga 130g, wiec mega lekka.
Ilość sekcji: 2 + 2 ( 0,5 Oz, 1 Oz - węglowe  o śr. 2,1 mm )
Akcja: Paraboliczna

Mam taki kij w rozmiarze 240 cm i jest to mój numer jeden, jeśli chodzi o delikatne wędkowanie. Kosztował grosze a daje dużo frajdy. Miałem też 300 cm ale to już nie to samo, dużo sztywniejszy i jego praca pod rybą nie sprawiała mi już takiej przyjemności.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 401
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 19.09.2025, 13:44 »
Bierz Mapa, to jest taki Cast Master na sterydach, daje tę samą frajdę z drobnicą ale stawi czoła karpiowi 5+ :)
Dzierżno uzależnia

Offline Marcin9393

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19.09.2025, 14:33 »
Myślałem też o kijku Mikado Katsudo XTS, może ktoś miał styczność?