Gabriel, mi chodzi o to, ze na podstawie serwisowania dwóch samochodów jednej marki chińskiej, stawiasz tezę, że wszystkie chińskie marki mają dobry serwis i dostępność części. Zaś większe awarie są niemożliwością. Zapewniam, że skoro europejskim firmom się zdarzają, to muszą i chińskim. I odwoływanie się do branży AGD czy chemicznej nie jest tu adekwatne. Tym bardziej, że wielu ostrzega przed tym co chińskie, podając konkretne przykłady, jak chociażby katystopej.
Tym bardziej, że chińskie samochody mają problemy, a obecnie ich relatywnie mała ilość czy brak to głównie zaleta 'wieku dziecięcego'. Wszystko zacznie wychodzić w praniu. Pamiętam zachwyty nad nowymi Mercedesami okularnikami, po czym po jakimś czasie wyszło, że są źródłem wielu problemów i pustoszą zasobność portfela drogimi naprawami. Na początku miały bardzo wysokie noty.
Pamiętać też należy, że chińskie firmy są subsydiowane, co oznacza, że klientom się sprzyja, czy to wielkimi upustami przy zakupie, czy też pobłażliwością przy serwisowaniu. Ale to nie jest stan który będzie trwał cały czas. W pewnym momencie firmy będą musiały sobie radzić bez kroplówki rządowej, i wiele rzeczy nie będzie załatwianych od ręki czy też po myśli klienta.
I nie jestem przeciwko chińskim samochodom - raczej staram się myśleć tu logicznie, bez żadnych 'ochów' i 'achów'. Tym bardziej, że dla wielu klientów najważniejsza jest jakość, czyli brak wizyt w serwisie, gdzie trzeba wyskakiwać z dużej kasy, bo się zatarł silnik czy też turbo czy skrzynię biegów trafił szlag. A jeżeli Chinole przekupują recenzentów i youtuberów, to będziemy mieli wiele nierzetelnych opinii (gdyby byli tacy super, nie musieliby tego robić). Za kilka lat wyjdzie szydło z worka. I zapewniam, że będą chińskie firmy , które będą się cechować wysoką jakością i trwałością swych produktów, jak i takie, gdzie będzie dokładnie na odwrót. Albo gdzie dany model samochodu będzie udany i mało awaryjny, podczas gdy inny to będzie klapa.
Polecam też zerknąć na wędki z Chin czy kołowrotki. Nie można stwierdzić, że wszystkie wędki made in China są super. Bo możesz się zachwycać jednym modelem, aby zauważyć jak kiepski jest inny. I o to mi głównie chodzi, o generalizowanie