Autor Wątek: Cięższy feeder na komercję - wybór półki cenowej  (Przeczytany 5938 razy)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
Odp: Cięższy feeder na komercję - wybór półki cenowej
« Odpowiedź #15 dnia: 10.05.2017, 14:13 »
Myślę że Okuma Travertine 45  Będzie pasować wielkościowo. Do wędek gruntowych 330 cm 2.5 lbs używam Travertine TRB 55 ale ostatnio ta TRB 55 "robi" przy feederze 330 cw do 110 i wcale nie jest jakoś za duża .
To przełożę ją sobie do Koruma w takim razie. Pozostaje jeszcze tylko znalezienie sensownego młynka do Matrixa. Też z WB, pytanie tylko czy jest jakaś sensowna alternatywa dla baitrunnera DL, która pozwoli w razie potrzeby daleko machnąć.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 10.05.2017, 14:50 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zaczynając od podsumowania, muszę powiedzieć że przekonaliście mnie do zakupu "trochę lepszego" sprzętu. Pokopałem po forum i okolicach i przygotowałem sobie listę feederów, które chyba powinny spełnić moje wymagania. Może komuś się przyda za jakiś czas.

Sporządziłem sobie dwie listy. Wędki do okolic 300 zł, i klasa do 700 zł, wszystkie wędki trójskładowe. Posłużę się cenami z lubianego sklepu :)

~300 złotych, tylko trzech kandydatów:
  • Mikado Black Stone Big Fish Method Feeder 3.30m - 80g - 289 zł
  • Korum Feeder Rod - 12FT - 90g - 313 zł
  • Matrix Carboflex Feeder - 3.60m - 80g - 319 zł

<700 zł, robi się już ciekawiej:
  • Daiwa Windcast Feeder - 3.60m - ≤120g - 397 zł
  • Shimano Aernos Feeder - 3.66m - ≤90g - 418 zł
  • Browning Black Magic SLF Stillwater Feeder - 3.60m - 90g - 495 zł
  • Preston Competition Pro 12' Medium Feeder - 12FT - 80g - 585 zł
  • Matrix Legend Feeder - 3.60m - 110g - 638 zł

Poprosiłbym o opinię właścicieli, czy kijki te dadzą sobie radę z opisanym w pierwszym poście obciążeniem (ESP 56 + zanęta) przy zachowaniu ludzkiej celności? (No chyba że ktoś mnie sprowadzi na ziemie i przekona, że ten rozmiar podajnika to przesada, wtedy max jaki ma udźwignąć wędka to 50g koszyczka large ;)) Może któregoś z nich należy unikać przy moich wymaganiach? Wiem że na liście jest duży rozstrzał cenowy, ale może okaże się że niekoniecznie najdroższe oznacza najlepsze?

Szczerze mówiąc, na obecną chwilę skłaniam się ku kupnie dwóch kijków. Patrząc "na papierze" i czytając opinie, wybrałbym Koruma 12 FT i Browninga Black Magic/Matrixa Legend. Ale oczywiście dopiero po pomacaniu tych kijków będę mógł podjąć ostateczną decyzję.

Nie wiem dlaczego na Twojej liście brakuję Trabucco dobre wędziska w rozsądnej cenie :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #17 dnia: 10.05.2017, 15:07 »

Nie wiem dlaczego na Twojej liście brakuję Trabucco dobre wędziska w rozsądnej cenie :)

Nie do końca jestem w stanie wyłapać różnice pomiędzy ich seriami, wedki o podobnych parametrach ale na pewno do innych zastosowań :) Mógłbyś może coś polecić dla obydwu półek cenowych? Jeśli nie, to postaram się jeszcze poczytać o nich i może coś wypłynie.