Autor Wątek: Zakupy - jak zmieścić się w dwóch kijach?  (Przeczytany 3972 razy)

Offline kadet

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
Zakupy - jak zmieścić się w dwóch kijach?
« dnia: 18.11.2015, 21:30 »
Zastanawiam się nad zakupami dwóch wędek spinningowych i po przeczytaniu wielu forów oraz obejrzeniu wielu filmów na YouTube nie uzyskałem niczego więcej jak jeszcze większego mętliku w głowie. Ogólnie na spinning łowiłem na razie 2 razy i to pickerem. Jestem więc nowicjuszem. Z racji tego, że na ryby mogę wybrać się maksymalnie raz w tygodniu i to tylko na jakieś 4 godziny metoda ta ma dla mnie ogromną zaletę - czas w jakim można wystartować z łowieniem oraz ilość sprzętu który się nosi ze sobą :P Spławik i grunt zostawiam sobie na okres wakacyjny, gdy dzień będzie się zaczynało 3 nad ranem.

Łowię właściwie tylko na wodach stojących - jeziora w mojej okolicy, w porywach wypad na Kaszuby. Jeśli chodzi o drapieżniki to w grę wchodzą tylko okonie i szczupaki.

Na razie próbowałem łowić okonia na boczny trok i z tego co wyczytałem (i pisał o tym Ścigacz)  to do tej metody polecana jest delikatna wklejka. Chciałbym jednak móc "zasadzić się" na większego okonia (przynajmniej w teorii) i popróbować łowić na małe obrotówki i kopytka.
Czy jest jakiś model wędki, który może służyć do obydwu sposobów połowu okonia?

Druga wędka miałaby posłużyć na szczupaka - może na boczny trok miałbym wklejkę, a jest jakaś wędka, która byłaby dobra i na dużego okonia i szczupaka? (Zadaję sobie sprawę, że nastawiając się tak na dużego okonia mogę wrócić o kiju, ale nie o to chodzi ;D)

Następna kwestia to plecionka, czy żyłka? Do szczupaka to raczej plecionka, ale jak to wygląda w przypadku okonia? W bocznym troku widziałem kombinację plecionki z żyłką na której jest hak. W Internecie tyle odpowiedzi co wędkarzy. Jak wygląda to z Waszego doświadczenia?

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakupy - jak zmieścić się w dwóch kijach
« Odpowiedź #1 dnia: 18.11.2015, 21:51 »
Tę proponuję na szczupłego

http://allegro.pl/shakespeare-ugly-stik-custom-graphite-3m-25g-bolen-i5265798811.html

Posiadam i kijek super, miękki, paraboliczna akcja, mało ryb spada.

Poza tym jest naprawdę wytrzymały z racji dużej domieszki szkła.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.11.2015, 21:56 »
Zgadzam się, mam ten kij - killer na szczupaki.
Na okonia mam wklejankę Dragon Millenium 2-12 g 2,75 m ale nie wiem czy one jeszcze są dostępne - kupiłem parę lat temu, ale polecam.
Pozdrawiam. Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.11.2015, 22:29 »
Jeśli chodzi o okonie i boczny trok, polecam wędkę (wklejka) Dragon Viper sl X-fine 10, bardzo fajny kijek, lekki, czuly i co ciekawe juz przy okoniu ktory "łapie" wymiar, ładnie zaczyna się wyginać. lub przy takim szczupaczku pod 35cm też się ładnie gnie.

Jeśli chodzi o wieksze okonie/szczupaki, to myślę, że najlepszy rozwiązaniem będzie wędka do 18/20g.

A co do żyłki lub plecionki, to żyłka+wklejka+boczny trok, jest wg. mnie dobrym rozwiązaniem, można odnotować każde branie, ryby się nie spinają, lecz gdy zamienimy boczny trok na "opad", to zaczynają się kłopoty, ze słabą sygnalizacją brań(wg. Mnie oczywiście).
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Eddie

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakupy - jak zmieścić się w dwóch kijach?
« Odpowiedź #4 dnia: 18.11.2015, 23:07 »
Łowię dużo na spinning, zwłaszcza teraz jesienią gdzie często aura nie pozwala na X godzinne zasiadki więc zawsze i godzinka ze spinningiem jest fajna.

Łowię tylko na dwie wędki :

Wklejanka do 10g - okonie, boczny trok, kleniki, jazie. Ogólnie małe paproszki, lekkie główki, malutkie obrotówki i woblerki. Żyłka najczęściej 0.16.
Spinning 5g-25g - łowię nim wszystko, głównie nastawiony jest na szczupaki ale w niczym nie przeszkadza mi to w łowieniu nim okoni czy pstrągów na małe przynęty. Czasem łowię małym kopytem na 5g główce a czasem KOPYCISKIEM na główce 17g. Wahadłówki 15-18g też obsługuje. Tutaj także żyłka raczej grubsza min 0.20 wzwyż.

I to wszystko czego potrzebuje do szczęścia w spinningu. Jeśli zacznę od przyszłego roku jeździć na łódki na sandacze to kupię może jakiś kij do ok 35g w celu ćwiczenia opadu kogutami itp.

Offline kadet

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #5 dnia: 19.11.2015, 23:34 »
Jeśli chodzi o okonie i boczny trok, polecam wędkę (wklejka) Dragon Viper sl X-fine 10, bardzo fajny kijek, lekki, czuły i co ciekawe juz przy okoniu ktory "łapie" wymiar, ładnie zaczyna się wyginać. lub przy takim szczupaczku pod 35 cm też się ładnie gnie.

A jaki kołowrotek używasz do tego kija?

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 20.11.2015, 10:39 »
Jeśli chodzi o okonie i boczny trok, polecam wędkę (wklejka) Dragon Viper sl X-fine 10, bardzo fajny kijek, lekki, czuły i co ciekawe juz przy okoniu ktory "łapie" wymiar, ładnie zaczyna się wyginać. lub przy takim szczupaczku pod 35 cm też się ładnie gnie.

A jaki kołowrotek używasz do tego kija?
Shimano Catana 2500 FB :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 22.11.2015, 05:51 »
Dragon Milenium perch do 18 g posiadam od kilku lat i sprawdza sie znakomicie. Posiada zapas mocy na sczuplego i ładnie pokazuje brania przy troku jak również można pobawic się w lekki opad. Jest to moja ulubiona okoniowka na rzekę. W tej cenie juz możesz zaopatrzyć się w 2 wędki tu polecam ci Mikado ktore posiada w swojej ofercie rewelacyjne przy tym tanie delikatne wklejanki i jak i sczupakowe patyki.