Autor Wątek: Drennan Series 7 Puddle Chucker 11-12ft Method Feeder Combo  (Przeczytany 5381 razy)

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Drennan Series 7 Puddle Chucker 11-12ft Method Feeder Combo - czy to właściwy dla mnie wybór?

Szukam feedera do metody - łowię na niewielkich odległościach, koszykami 30gr. Łowiska - różnie, troche komercji, trochę PZW.
Ryby to karpie (głównie 2-5kg, ale wiadomo... cały czas czekam na te większe ;)), liny, leszcze i karasie.
Szukam kija w długości 3,3m (ale trójskładowy). Mam już Garbolino w tej długości ale nie jestem z niej super zadowolony.

Właśnie wróciłem z targów Rybomania i obejrzałem wiele róznych wędek - jednak rzadko która by mi odpowiadała pod względem akcji.
Ani Preston, ani Daiwa Windcast Method, ani nowe Dragony... Shimano BestMAster DX oraz Ultegra były dość przyjemne, jednak dopiero  Drennan  Series 7 Puddle Chucker 11-12ft Method Feeder zrobił na mnie odpowiednie wrażenie. Jednak niestety jego długość transportowa mi nie odpowiada.

Znalazłem w sieci Drennan Series 7 Puddle Chucker 11-12ft Method Feeder Combo - jest to wieloskładowy feeder z tej samej serii. Niestety nie było go na targach i nie miałem okazji go pomacać. Pytanie tylko czy ma on podobną, ciepłą i wolną akcję? Zastanawiam się również czy szczytówki (3oz oraz 4oz) będą wystarczająco czułe na wody PZW?  Czy można do niego dokupić inne szczytówki i czy akcja wtedy nie będzie zaburzona?

Atutem jest tutaj ten dopalacz 30cm, ale nie jest to dla mnie najważniejsza wartość - mam już 3 feedery w długości 3,6m...

Co sądzicie nt. tego kija? Czy będzie dla mnie odpowiedni na podstawie powyższych moich oczekiwań? Ktoś ma ten kij - jesteście w stanie coś doradzić?  Albo porównać do tego dwu-składowego 3,3m?

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
Odp: Drennan Series 7 Puddle Chucker 11-12ft Method Feeder Combo
« Odpowiedź #1 dnia: 14.02.2016, 00:05 »
Popytaj Łukasza (E-GRUBARYBA), on Ci na pewno coś podpowie. U niego coś podobnego jest :

- http://www.sklep.egrubaryba.pl/wedka-drennan-matchpro-medium-feeder-combo-11ft-6in-to-12ft-6in-p-308.html
Z poważaniem Marcin

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #2 dnia: 14.02.2016, 22:27 »
Popytaj Łukasza (E-GRUBARYBA), on Ci na pewno coś podpowie. U niego coś podobnego jest :

- http://www.sklep.egrubaryba.pl/wedka-drennan-matchpro-medium-feeder-combo-11ft-6in-to-12ft-6in-p-308.html

Dzięki!
Niestety nie jest to ta wędka. Inna długość transportowa i inne szczytówki.
Poza tym bardziej mnie interesują opinie użytkowników niż sprzedawców. Ci drudzy powiedzą dokładnie to co ja chce usłyszeć, aby zakupić tę wędkę. Bardziej cenię rady ludzi, którzy z ich dawania nie czerpią korzyści finansowych :)

To co - nikt nie używa tej wędki?

Chub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14.02.2016, 22:35 »
Właściciel tego sklepu jest też czynnym wędkarzem więc możesz liczyć na dobrą radę wystarczy zadzwonić a na pewno się nie zawiedziesz.
Użytkuje wiele z tych wędek, które sprzedaje.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 14.02.2016, 22:45 »
Dlatego Ci podałem namiar na Łukasza , bo to nie tylko sprzedawca ale i również zapalony wędkarz a to jest różnica ;) Na prawdę zna się na rzeczy i coś Ci na pewno konkretnego podpowie i doradzi .

W sezonie 2015 tylko i wyłącznie z nim miałem kontakt i bardzo dużo się nauczyłem i wyniosłem z rozmów  tel :-[

A po drugie nie znam innej osoby która by była na stronach Drennana !!

- http://www.egrubaryba.pl/nowosci-informacje-wydarzenia/
Z poważaniem Marcin

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 14.02.2016, 22:58 »
Luk był :)
Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 14.02.2016, 23:02 »
Ooo czegoś się  nowego dowiedziałem , zapodaj link.
Z poważaniem Marcin

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #8 dnia: 15.02.2016, 22:26 »
OK, przedzwonię tam, ale nie ukrywam że chciałbym usłyszeć także inne, konkretnie Wasze opinie.
Może Luk miał kontakt z tą wędką?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 16.02.2016, 08:57 »
Nie wypowiadam się, bo nie miałem tego kija w łapkach. Moim zamiarem jest budowanie floty 'siódemek' bo strasznie odpowiadają mi te kije. Jednak ten model jest dość specyficzny, nie jest przeznaczony do łowienia zwykłymi podajnikami tylko, tymi ciężkimi również. Posiada końcówki 3 i 4 oz - czyli mocne. Jest to kij do łowienia na 'dobrych' dystansach i sporych ryb. Competition feeder 3.60 metra jest odpowiednikiem tradycyjnego feedera tutaj (czyli bardziej delikatny).

Ogólnie seria 7 to ponad 20 kijów rożnego rodzaju na różne wody i pod różne ryby, naprawdę można się tu dopasować. Jak wszystkie 7, powinien mieć miękką i 'wybaczającą' akcję przy holowanej rybie, rozumiem jednak, że jest sztywniejszy niż zwykłe feedery aby ułatwić osiąganie większych dystansów. Jest przeznaczony do większych średnic żyłek.

Czy będzie to kij którego szukasz? Nie jestem pewien. Być może lepszy byłby ten 3 - 3.30 metra, ma szczytówki 2 i 3 oz? Jest bardziej czuły i zarzuca na większe odległości, bez problemu robiłbyś 50 metrów tutaj. Tamten jest jednak bardziej pod komercje lub polowania na sporego karpia.

To co ważne, to sposób w jaki Anglicy opisują kije. Dla nich Method feeder oznacza kij do mocnych, wściekłych brań, gdzie trzeba szybko i mocno holować spora rybę. W Polsce nie uświadamia się Metody z czymś takim, łowienie karpi na komercjach wyczynowe jest wciąż mało popularne, łowi się wszystko.

Ale to moje zdanie - nie miałem kija w rękach i nie chcę się wymądrzać. Ja chcę dokupować kije z serii 7, ponieważ idealnie pasują mi, są miękkie i świetnie się nimi łowi. Zamienne szczytówki zaś pomagają - bo ten 3.30 - 3.60 metra feeder może być świetny ze szczytówką 2 oz, nieprawdaż?
Lucjan

Offline Manfred1979

« Odpowiedź #10 dnia: 18.02.2016, 21:53 »
Luk - Dzięki!
Zdecyduje się chyba faktycznie na tego krótszego 3,3 m Carp Feedera. :)