Autor Wątek: Zimna woda - jakie przynęty, jakie zanęty stosujecie....  (Przeczytany 16889 razy)

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zimna woda - jakie przynęty, jakie zanęty stosujecie....
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2016, 06:32 »
Wody PZW to typowa himera. Raz, że rybek mało, dwa- rozkapryszone. U mnie na zaporówkach, aktualnie złowienie czegoś oprócz 15cm okonka na robaczka, graniczy z cudem. Czasem siedziałem 8 godz, kombinacje alpejskie, cuda-niewidy i nic..Wracając wstępowałem na Łowisko specjalne ZiW i co? Te same, przynęty, zanęty, wystarczyło czasem 2 godz- czlowiek byl usatysfakcjonowany, rybki brały jak z obrazka..
Rano nie brały, potem przestały.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 26.10.2016, 17:53 »
Wody PZW to typowa himera. Raz, że rybek mało, dwa- rozkapryszone. U mnie na zaporówkach, aktualnie złowienie czegoś oprócz 15cm okonka na robaczka, graniczy z cudem. Czasem siedziałem 8 godz, kombinacje alpejskie, cuda-niewidy i nic..Wracając wstępowałem na Łowisko specjalne ZiW i co? Te same, przynęty, zanęty, wystarczyło czasem 2 godz- czlowiek byl usatysfakcjonowany, rybki brały jak z obrazka..

Myślę, że różnica tu jest taka, że w jednej wodzie ryb nie ma a w drugiej są. Na wielu wodach PZW z dużych ryb zostały niedobitki. Na nic najbardziej wyszukane techniki i przynęty czy zanęty, jak na hektar wody przypada kilka ryb i są akurat po drugiej stronie.

Wielu z nas używa określenia, że coś się nie sprawdza. Ale w przypadku wód PZW w grę wchodzić może prozaiczne bezrybie. Nic się nie sprawdzi :o
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 26.10.2016, 18:10 »
Lucek, proszę. Odra może nie jest eldorado, ale mówienie tu o bezrybiu, jest sporym naciąganiem faktów.
 Uwierz mi choć raz. Ja sporo testuję na zasiadkach. Nałowiłem się w swoim życiu, więc wynik nie jest dla mnie sprawą podstawową. Pewnie muszę się jeszcze sporo uczyć, dobierać smaki itp. Ale jak na ten moment, przy kilkuosobowych grupach, moje kombinacje, przegrywają z ziarnami i robactwem już w przedbiegach.
Arek

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #33 dnia: 26.10.2016, 18:12 »
Pisząc o zaporówkach masz na pewno na myśli Słok, ew. Wawrzkowiznę. Niestety, ale jak dla mnie ryb tam po prostu nie ma. A nawet jak coś zostało, to złapanie tego bez wcześniejszego kilkudniowego nęcenia jest niebywałą sztuką. Dlatego od tego roku też jeżdżę na Kamień na ZiW. Ryb i tak nie zabieram, ale w zasadzie nie zdarza się, żebym nic nie złapał ;)
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 26.10.2016, 18:28 »
Lucek, proszę. Odra może nie jest eldorado, ale mówienie tu o bezrybiu, jest sporym naciąganiem faktów.
 Uwierz mi choć raz. Ja sporo testuję na zasiadkach. Nałowiłem się w swoim życiu, więc wynik nie jest dla mnie sprawą podstawową. Pewnie muszę się jeszcze sporo uczyć, dobierać smaki itp. Ale jak na ten moment, przy kilkuosobowych grupach, moje kombinacje, przegrywają z ziarnami i robactwem już w przedbiegach.
Arku, ale Lucjan nie pisał o Twojej Odrze ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 26.10.2016, 18:53 »
Tak Michale, wiem. Pisał o wodach związkowych, a ta rzeka do nich należy. Więc jako nożyce, się odezwałem. ;)
Przecie nic złego nie piszę. Odnoszę się dość konstruktywnie do postu. To nie żaden atak. :beer:
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #36 dnia: 26.10.2016, 18:59 »
Jaki tam atak znowu ;)
Ale każda woda PZW jest inna. Podobnie jak każda komercja. GENERALNIE wody PZW są w coraz gorszym stanie. Fakt, że u Ciebie nie jest jeszcze tak źle... pozostaje tylko zazdrościć!

Krwawy Michał

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 26.10.2016, 19:05 »
Masz rację stary. Czytając co piszą koledzy, jestem naprawdę zadowolony że mieszkam gdzie mieszkam. Moje wody, jeszcze kilka lat temu, każdą komercję biły na łeb. Teraz jest spoooro gorzej.Ale powodu do narzekań nie ma. Więc może dlatego pewnych wpisów nie odbieram poprawnie. 
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #38 dnia: 26.10.2016, 19:05 »
Masz rację stary. Czytając co piszą koledzy, jestem naprawdę zadowolony że mieszkam gdzie mieszkam. Moje wody, jeszcze kilka lat temu, każdą komercję biły na łeb. Teraz jest spoooro gorzej.Ale powodu do narzekań nie ma. Więc może dlatego pewnych wpisów nie odbieram poprawnie.
:thumbup:
Krwawy Michał