Autor Wątek: Jaką procę wybrać (dystans 10-15 metrów, nęcenie robakami i ziarnami)?  (Przeczytany 35447 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Tak trochę z innej beczki.. jaką procę do nęcenia kulami zanętowymi z ballmakera 40tki na 90-100 metr? Jest to w ogóle możliwe z normalnej procy czy należałoby już ustawiać dużą na trójnogu ?

Jest możliwe. Dobra proca, może być Drennana. Kule zanętowe porządnie sklejone bentonitem, dodatkowo dodatek drobnego żwirku i przy dobrej pogodzie dostaniesz swoją setkę.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
 Ja od tego sezonu również używam procy Drennan Red Revolution.  Używam procy do nęcenia po raz pierwszy i muszę przyznać, że daje mi nieźle popalić >:O  Strzelanie tą procą przeradza się u mnie w coraz większe rozczarowanie.  Po prostu nic mi z nią nie wychodzi - użyłem jej na kilkunastu zasiadkach.  Strzelam kukurydzą i pelletem 4mm.  Lepiej wychodzi mi strzelanie z kuku i faktycznie przy odrobinie szczęścia mogę ją posłać blisko jej max. zasięgu - 16 metrów.  Za to strzelanie pelletem to mój - jak na razie - koszmar.  Wystrzelony pellet najczęściej spada pod nogi, leci we wszystkie strony ale i bardzo często ląduje w moich kaloszach >:O  Zauważyłem, że prawie po każdym wystrzeleniu guma mocno owijają się o ramiona procy.  Czy u was jest podobnie?  Jeżeli pellet czasami poleci w stronę spławika to spada kilka metrów bliżej.  Jest to bardzo frustrujące kiedy chcę nęcić w miejscu gdzie jest spławik.  Takie łowienie według mnie mija się z celem.  Nigdy bym nie pomyślał, że mogę mieć taki problem w opanowaniu procy.  Faktem jest, że nie mam dużego doświadczenia ale....... sam już nie wiem co robię nie tak.   Źle napinam, pod złym kątem, za słabo, za mocno - zielonego pojęcia nie mam.  Dużo strzelam ale jak tak dalej pójdzie to nie wydolę na pellet a i przyjemność z takiego nieprecyzyjnego łowienia coraz mniejsza bo jestem z każdym kolejnym wypadem nad wodę coraz bardziej sfrustrowany.
C'est la Vie

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
Ja od tego sezonu również używam procy Drennan Red Revolution.  Używam procy do nęcenia po raz pierwszy i muszę przyznać, że daje mi nieźle popalić >:O  Strzelanie tą procą przeradza się u mnie w coraz większe rozczarowanie.  Po prostu nic mi z nią nie wychodzi - użyłem jej na kilkunastu zasiadkach.  Strzelam kukurydzą i pelletem 4mm.  Lepiej wychodzi mi strzelanie z kuku i faktycznie przy odrobinie szczęścia mogę ją posłać blisko jej max. zasięgu - 16 metrów.  Za to strzelanie pelletem to mój - jak na razie - koszmar.  Wystrzelony pellet najczęściej spada pod nogi, leci we wszystkie strony ale i bardzo często ląduje w moich kaloszach >:O  Zauważyłem, że prawie po każdym wystrzeleniu guma mocno owijają się o ramiona procy.  Czy u was jest podobnie?  Jeżeli pellet czasami poleci w stronę spławika to spada kilka metrów bliżej.  Jest to bardzo frustrujące kiedy chcę nęcić w miejscu gdzie jest spławik.  Takie łowienie według mnie mija się z celem.  Nigdy bym nie pomyślał, że mogę mieć taki problem w opanowaniu procy.  Faktem jest, że nie mam dużego doświadczenia ale....... sam już nie wiem co robię nie tak.   Źle napinam, pod złym kątem, za słabo, za mocno - zielonego pojęcia nie mam.  Dużo strzelam ale jak tak dalej pójdzie to nie wydolę na pellet a i przyjemność z takiego nieprecyzyjnego łowienia coraz mniejsza bo jestem z każdym kolejnym wypadem nad wodę coraz bardziej sfrustrowany.

Tak jak pisałem wyżej, należy skleić pellety czy kukurydzę, sypnąć żwirku i takie kulasy wielkości małej mandarynki można posłać naprawdę daleko.

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting

Offline tench

• Ekspert
 A co jeśli chcę donęcać luźnym pelletem 4mm w ilości kilku lub kilkunastu sztuk?   Rozumiem, że odpada.  Po prostu nie da się?
C'est la Vie

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
A co jeśli chcę donęcać luźnym pelletem 4mm w ilości kilku lub kilkunastu sztuk?   Rozumiem, że odpada.  Po prostu nie da się?

Da się, nawet białymi czy pinką spokojnie postrzelasz.  Niestety zasięg jest mały. Patrz film wyżej.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
@Tench czerwona aqua jest bardzo podobna do mojej ulubionej deli caty 3 (zdaje się się, że to ta sama guma) zasięg maksymalny tej procy w bezwietrznych warunkach to ~15m białym robakiem czy pelletem 2mm/małą konopią (idealny kąt , pełne naciągnięcie); grubszym nie moczonym peletem można strzelić dalej ale już mniej celnie. Każde pogorszenie się warunków -wietrzyk (nawet z boku), mżawka - skraca zasięg i tego nie przeskoczymy bez silniejszej gumy.

Korzystając z oznaczeń gum do proc team england (wole takie mocowanie gdzie proca strzela w 2 strony , a ewentualne skręcenia gumy rozwiązuje odwrócenie procy widełkami w dól i potrząśnięcie) :

1. Łapiemy do 13m - nie wieje - do peletu 2-3mm moczonego, robaka  - wystarczy guma turkusowa (caty2)  (ja jej nie używam - strzelam na mniejszym kącie gumą z dc3 czyli czerwoną
2. Zaczyna dmuchać z boku - skaczemy na gumę czerwoną (caty3)
3. Dżdży lub dmucha w twarz - guma niebieska lub nawet gruba czerwona (caty5 lub match1)
4. Gdy robi się ekstremalnie z silnymi podmuchami wiatru - match3 nie  jest przesadą by dostrzelić robakiem/konopią na te śmieszne 13m

To wymaga przynajmniej 2 (najlepiej 3) proc by celnie pokryć zasięg 13-14m  i wiąże się z koszami, niestety nie da się obsłużyć kilku dystansów i wszystkich warunków 1 procą dla tej samej frakcji; owszem można np caty3 używać do kilku zadań ja dla przykładu pokrywam nią dystans do 13m robakiem i konopią oraz strzelem na 20m wałeczkami zanęty z żółtej formy prestona
Pozdrawiam
Olo

Offline tench

• Ekspert

Dzięki za informacje!   

Te filmy oglądałem - niestety są po angielsku.

W takim razie dokupię sobie drugą procę Revolution Green i będzie ok.

Do nęcenia używam pelletów, które nie nadają się do namaczania - są lżejsze od tych namoczonych i bliżej lecą.

Zauważyłem, że niektórzy trzymają procę - podczas strzelania - w pionie a inni w poziomie.  Co to ma na celu?  Czy podczas naciągania gum - przed samym wystrzeleniem -  owe gumy powinny tworzyć kąt prosty względem widełek?
C'est la Vie

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
Zaletą peletów "namaczalnych" jet to, że jak gwałtownie pogorszy się pogoda to zawsze można je ze sobą sprasować - np foremką prestona i nadal trzymać zasięg .. a i używać na sucho też się da

Pamiętaj, że do proc team england masz gratis gumę zapasową a do revo nie :)

-trzymanie procy w pionie jest nienaturalne i źle wpływa na celność (tylko przy sportowych procach z ułożeniem mieszka pow klatki piersiowej się spisuje ale i tak zawodowcy trzymają poziomo)
-kąt prosty ew rozwarty (przy mocnych procach jak nadgarstek nie wyrzymuje), ostry może skończyć się szorowaniem mieszka po nadgarstku
Słyszałem teorie o wykańczaniu strzału nadgarstkiem też w celu poprawienia skupienia- ale ja je wkładam między bajki
Pozdrawiam
Olo

Offline baloo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
Piotr

Offline baloo

• Aktywny użytkownik
Dobra proca to bardzo ważna rzecz. Pamiętam jak kiedyś męczyłem się z niezbyt dobrymi procami. Teraz ich wybór jest tak duży, że każdy może sobie wybrać odpowiednią procę dla siebie.
Ja osobiście używam tylko proc Drennana z serii Revolution Tangle Free. Brak plątania się w procach z tej serii jest naprawdę dużą wygodą, jakiej wcześniej nie znałem.
Oczywiście jedna proca nie wystarczy. Procą zbyt mocną nigdy nie strzeli się tak celnie na bliską odległość, zaś procą zbyt słabą po prostu się nie dostrzeli na oczekiwany dystans.
Inaczej też poleci porcja grochu, a inaczej koszyczek białych robaków czy konopii.
Dlatego mój podstawowy zestaw to 3 proce z tej serii: niebieska, zielona i pomarańczowa.
Myślę, że do odległości 10 metrów proca z najcieńszą gumką wystarczy, ale już na 15 metrów do robaków, a już na pewno podczas wiatru - taka proca może okazać się za słaba.

Zielona : http://sklepdrapieznik.pl/sklep/proce-wedkarskie/14693-proca-drennan-revolution-tangle-free-caty-strong-latex.html

Jaki ma realny zasięg?
Piotr

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Bartek_wola ma pomarańczową i na oko to 20m. Dość mocna, raczej do grubszych rzeczy (pellet 6mm w górę).
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline baloo

• Aktywny użytkownik
Bartek_wola ma pomarańczową i na oko to 20m. Dość mocna, raczej do grubszych rzeczy (pellet 6mm w górę).
Dzięki za wypowiedź. Na privie wypytalem Bartka o tę procę. Zakupiłem w drapiezniku z zapasowymi gumkami i dzis juz testowalem na Rozanym. Zacna proca muszę dojsc do wprawy i będzie ok.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Piotr