Autor Wątek: Wędka Daiwa N'zon  (Przeczytany 1739 razy)

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
Odp: Wędka Daiwa N'zon
« Odpowiedź #15 dnia: 07.02.2025, 19:13 »
Hejka,
nie sadze, ze Z-tki byly przeplacone i sadze, ze zle mnie zrozumiales, bo w kijach najczesciej placisz za material, a nie za wyglad.
A jak to wyglada w praktyce?
Policz sobie ile kosztuje 15 przelotek po 5 Zl a ile po np. 25 Zl. Roznica jest ogromna.
i jak pracuje zylka czy plecionka na takich czy takich przelotkach i ile waza i wytrzymaja te przelotki?
Ja tylko potwierdzilem, ze S-ki byly warte tych pieniedzy, ktore za nie placiles bo stosunek ceny do jakosci i mozliwosci tego kija byl nieporownywalny co do kiji w podobnej cenie na rynku.
Natomiasz Z-tki w swoim wykonaniu, mozliwosci i cenie wg. mnie byly lepsze od kiji innych producentow budujacych podobne kije.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #16 dnia: 07.02.2025, 19:20 »
Hejka,
mam w swoich zbiorach we wszystkich dlugosciach wedki z seri N'Zon Z i pare z serii S.
Mozecie mi wierzyc lub nie, ale od lat 90-tych wiele wedek przeszlo przez moje rece.
Uwazam, ze te wedki sa jedne z lepszych jakie ukazaly sie na rynku feederowym.
Szczegolnie seria S jest nie do pobicia jezeli chodzi o relacje ceny co do jakosci i pracy wedki.
Niestety wedki te znikly z oferty Daiwa zostala tylko seria niebieska budzetowa i to o wiele drozsza niz byla w pierwszej ofercie.
Ja tylko zaluje, ze w serii S 360 nie ma wedki o ciezarze rzutowym 80 gr.
Bo w niektorych dlugosciach mam te wedki dublowane na zasadzie seria Z i S.
I musze przyznac, ze obie serie sprawuja sie podobnie jezeli chodzi o prace wedki, a roznica jest minimalna w wadze i zastosowanym materiale.
Oczywiscie drozsza wedka lepiej pracuje na calej dlugosci, ale biorac pod uwage roznice cen tych serii to jest ona wyzsza niz praca tych dwoch wedek.
Pozdrowienia:
Andi
Ktorą Daiwe S masz na myśli że taka super? Podaj dokładną nazwę bo jest tego dużo

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.02.2025, 19:48 »
eSka 3m 40g była zajebista, miałem dwie, dużo dobrego jest tu o niej napisane. Świetne kije.
Dzierżno uzależnia

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #18 dnia: 07.02.2025, 19:59 »
Hejka,
Nie napisalem, ze super tylko za te pieniadze wg. mnie wiecej proponuje od swoich konkurentow.
Posiadam Daiwe N'Zon S 3,00m 3,30m i 3,60m.
Z Z-tek 3,00-330m, 3,30 dwu i trzyczeciowe i 3,60, 3,90, 4,20m
Jezeli chodzi o wedki 3,00 i 3,30m wedki serii S nie odbiegaja duzo od wlasciwosci wedek klasy Z, a roznia sie przeciez duzo w cenie. Wedka klasy Z np. kosztowala okolo 150 € (~ 650 ZL), a  S 65 € (~ 280 Zl).
A porownajcie sobie dzisiaj cene wedki serii niebieskiej, gdzie ona w czasach gdy byla jeszcze seria Z i S kosztowala okolo 50 € (210 ZL)
Wiadomo, ze (co pisalo juz wielu kolegow na tym forum) im dluzsza wedka tym bardziej widac roznice klasy bo tu coraz bardziej odgrywaja role stosowane materialy, co powoduje lepsze parametry tej wedki od klas nizszych.
Pozdrowienia:
Andi

"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #19 dnia: 07.02.2025, 20:39 »
Z-ka do dystansu i celność snajperki jak to kiedyś kolega określał.
S-ka trzyma rybę pewniej, ale do dystansowej wędki nie aspiruje.
Tak zastosowany materiał , niezwykle mocno charakteryzuje tę wędki.
Mam je i lubię je wykorzystywać jak opisałem.

Offline tom140

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #20 dnia: 07.02.2025, 23:03 »
Tych modeli jest za dużo i trudno się jest połapać, również kiepskie opisy z jakiego węgla itp. niekoniecznie w tym budżecie, może być coś droższego, wiadome nie do przesady no i 3 skład. Dla mnie kij 2 skład np 3.6m to porażka w transporcie.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #21 dnia: 07.02.2025, 23:29 »
Aaa, to Ty popełniłeś ten największy błąd w żywocie wędkarskim i sprzedałeś mi tą S -kę 330.60g. Potwierdzam, że genialna jest. Wiedziałem co robię, kupując ją, bo teraz już niedostępna.
Może żywota mi to nie załamało, ale lubiłem na nią łowić. Z plusów to tyle, że przerabiam rynek w poszukiwaniu perełek, po ostatnich zakupach Drapieżnik znowuż duży podatek zapłaci :P.ps, cieszę się, że Ci służy :thumbup: