Autor Wątek: Trwałość pianki EVA  (Przeczytany 1595 razy)

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Trwałość pianki EVA
« dnia: 28.04.2017, 10:18 »
Mam pytanie na temat pianki EVA, którą producenci stosują w dolnikach wędzisk. Jak szybko się starzeje ten materiał, w końcu to tworzywo sztuczne. Czy stosuje się jakieś środki konserwujące? a może  wystarczy sama woda. Mam fajną wędkę z tym materiałem i gdyby mi się ta pianka w końcu rozsypała to wędka praktycznie do wyrzucenia a tego bym nie chciał bo kijek jest super.

Kadłubek

• Gość
Odp: Trwałość pianki EVA
« Odpowiedź #1 dnia: 28.04.2017, 10:46 »
Zależy jaka jest jakość pianki ale moje jakoś wytrzymują. Swoje czyszczę wodą z płynem do mycia naczyń.

Zawsze można zmienić piankę na korek 8)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 28.04.2017, 11:15 »
U mnie pianka się trochę zużyła, na pickerze Garbolino Maxim, ale nie jest to coś strasznego. Ta jest bardziej miękka niż pianka w Daiwie, tamtej raczej nic nie ruszy. W wielu wędkach korek mi się bardziej zużywa niż pianka, i chyba nie trzeba jej impregnować. U mnie uszkodzenia są mechaniczne, więc nasączanie impregnatem wiele by nie dało.

To czego nie polecam, to przedzieranie się z wędką przez wysokie jeżyny :) To mi uszkodziło piankę, w UK jeżyn jest bardzo dużo , zwłaszcza nad wodami, i łatwo rozedrzeć sobie ciuchy lub się skaleczyć. To  jakaś cholerna odmiana mająca więcej kolców niż liści i owoców razem wziętych :D
Lucjan

Offline hanibal

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.04.2017, 12:26 »
Na rynku jest wiele tzw. Rodbuilderów. Są to ludzie, którzy zajmują się budową wędek na zamówienie. Większość z nich chętnie wymieni Ci uszkodzoną piankę, uchwyt, przelotkę itd. Trzeba poszukać w okolicy, zadzwonić i przekalkulować czy się opłaca. Czasami warto przywrócić do życia kij do którego mamy sentyment ;)