Autor Wątek: Matchówka typu medium  (Przeczytany 2349 razy)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Matchówka typu medium
« dnia: 16.11.2017, 13:02 »
Witajcie, wielkimi krokami zbliżają się wyprzedaże, więc trzeba wykorzystać ten moment i przygotować się do realizowania planów na następny sezon.

Mam obecnie dobrą lekką matchówkę Flagmana - do stosowania z żyłką główną 0,14 i przyponami 0,08-0,12, i spławikami od 1 do 8 gramów. Fajna, miękka, do małego i średniego niekomercyjnego białorybu w sam raz.

Kij pod floata też jest - Daiwa Aqualite Power Float. Czyli wiadomo, żyłka 0,22, i albo ciężkie spławiki, albo łowienie w zielsku czy "przystawka". Także daje radę.

Pomiędzy nimi znalazł sobie u mnie miejsce Jaxon Silver Shadow, którym łowię już kilka lat. Delikatniejszy od Daiwy, mocniejszy od Flagmana, ale jakiś taki nijaki. Dopóki nie miałem dwóch pozostałych wędek, to tego zupełnie nie zauważałem, ale teraz - precyzja rzutu, ładowanie się na różnych spławikach, praca pod rybą - to nie do końca ta klasa. Pora zatem na upgrade!

W związku z powyższym, szukam wędki pod spławik w kategorii średniej. Co od niej wymagam?
  • praktyczne CW: ma obsłużyć spławiki od 6 do 16 gramów
  • akcja: szybka, ale jednocześnie z dobrą pracą blanku pod rybą. Będę łowił zarówno na wagglery i slidery, lifta, jak i pellet waggler (to na wodzie z małym karpiem), używając żyłki 0,18 i przyponów 0,12-0,16. Muszę mieć zatem możliwość szybkiego zacięcia, ale i jakieś sensowne szanse z bonusami. Nie chcę też tracić ryb z kategorii "lekko-średniej", bo okaże się że wędka to igiełka z minimalną amortyzacją
  • długość: preferowane 4,2 metra. Niby do wagglera lepiej mniej, ale to moja ulubiona długość. Mogę zejść na 3,9, jeśli się okaże że jakiś model w wersji krótszej to cudo, a w dłuższej klapa.
  • cena: Chciałbym wydać w okolicach 400 złotych. Jeśli jednak wymagam czegoś nieosiągalnego na tej półce, to mogę dobić do 600. Ale generalnie nie mam parcia na wydawanie jak najwięcej ;)

Dotychczas brałem pod uwagę kolejnego Flagmana (Mantaray Slider), oraz Xenię Medium. Generalnie przy wyborze marka nie gra roli, nie musi być "premium". Macie jakieś ciekawe propozycje?

Chub

• Gość
Odp: Matchówka typu medium
« Odpowiedź #1 dnia: 16.11.2017, 13:22 »

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #2 dnia: 16.11.2017, 13:48 »
Tubertini Xenia Midium tylko chyba nie ma ich już w sprzedaży ale ma być nowa wersja wiec chyba warto poczekać na następce.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 16.11.2017, 15:17 »
Shimano Super Ultegra AX Match CW do 20 g.
Piękny kij i akcja. Polecam.
Artur
Okręg Poznań
C&R

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.11.2017, 19:24 »
Ta ultegra wygląda ciekawie, chociaż to już taki limit tego co chciałbym wydać, bo inaczej będę musiał zacząć brać pod uwagę acolytki. Ma ktoś może taką ultegre na forum?

Tubertini Xenia Midium tylko chyba nie ma ich już w sprzedaży ale ma być nowa wersja wiec chyba warto poczekać na następce.

A wiesz kiedy można się tego następcy spodziewać?

Były fajne opcje ale już wyprzedane  np:

http://sklep.matchpro.pl/pl/p/LEAGUE-ONE-MATCH-M-4%2C20m-4-16g-Milo-306LE0M42/14175

Używałeś tego matchpro? To 16 górnego cw to wartość graniczna, czy komfortowa?

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 16.11.2017, 19:48 »
Ja mam Shimano Catana Match  BX 390.
Czuć małe rybki. Na żyłce 0,18 bez problemu karpie 2-3 kg łowiłem.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #6 dnia: 16.11.2017, 19:53 »
Też posiadam tę Catanę 3,90 i nie zamierzam sprzedawać :) dla mnie ta wędka jest bardzo dobra. Drobnice i karpiki bez problemowo się odławia. Do matcha tylko używam żyłek 0,18. Polecam ten kij :thumbup:
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.11.2017, 22:32 »
Ja głównie 0,15. Jak wiem, że coś większego jest, to używam 0,18.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 17.11.2017, 04:41 »
Obecnie w dobrej cenie dostępny jest fajny kij z Mivardi który spełni twoje oczekiwania.
http://sklep.niwafishing.pl/p/48/3144/wedka-sensitive-match-4-20mt-odleglosciowki-wedki.html
Z tańszych kijków jest Sensas Ostellato bardzo przyjemny i do tego fajnie wykonany jak za tą kase.
https://www.olx.pl/oferta/sensas-ostellato-medium-4-2-m-matchowka-CID767-IDnxspC.html#
Jak wolisz kije o nieco szybszych akcjach to oczywiście nie można pominąć tutaj sprawdzonego Clomica Wind Blade( tu chyba Kira jest jego następcą)
 Zarówno Xenie jak i Flagmana mogę polecić.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17.11.2017, 08:53 »
Obecnie w dobrej cenie dostępny jest fajny kij z Mivardi który spełni twoje oczekiwania.
http://sklep.niwafishing.pl/p/48/3144/wedka-sensitive-match-4-20mt-odleglosciowki-wedki.html
Z tańszych kijków jest Sensas Ostellato bardzo przyjemny i do tego fajnie wykonany jak za tą kase.
https://www.olx.pl/oferta/sensas-ostellato-medium-4-2-m-matchowka-CID767-IDnxspC.html#
Jak wolisz kije o nieco szybszych akcjach to oczywiście nie można pominąć tutaj sprawdzonego Clomica Wind Blade( tu chyba Kira jest jego następcą)
 Zarówno Xenie jak i Flagmana mogę polecić.

N3su, a jak Flagman i Tubertini wypadają przy tym Mivardi?

Edit:

Po rozmowie z N3su, zamówiony Mivardi Sensitive :)