Autor Wątek: Pomoc w doborze sprzętu Daiwa do methody - rzuty do 50 m; karpie do 3 kg  (Przeczytany 12912 razy)

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
Jeżeli 3-skład to nic się nie zmienia i zostaję przy Windcast Method Feeder 3,6 m.
A zapytałem o dwuskłady, bo może faktycznie warto wejść w ten system.

Pytanie tylko czy dołożenie grosiwa i zakup jednej z tych droższych wędek jest sensowne? Odczuję tą różnicę? Czy WMF jest już na tyle dobrą wędką że do codziennego wędkowania i sporadycznych zawodów w kole wystarczy?
A 95% połowu to ryby do 5 kg, przyłów niestety jest rzadki :'(, ale nawet jak się trafi to łowisko jest czyste i mogę się bawić z rybą.

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
Windcast Method Feeder to naprawdę fajna wędka. Najlepiej byłoby przed zakupem przynajmniej chwilkę ją potrzymać. Ja swoją kupiłem w ciemno i ciągle ją mam ale znam ludzi którym nie przypasowała. Niekoniecznie wydanie większej ilości kasy przełoży się na to że będzie Ci lepiej wędka leżała. Jest cienka , lekka i dobrze wykonana . Pomimo mocno parabolicznej akcji nie mam problemów z zarzucaniem na znaczne odległości. Mocy na takie typowe karpie 2-5 kg także jej nie brakuje.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Wg mnie też będzie to bdb wybór.
Są dobre i markowe przelotki, markowy uchwyt kołowrotka, wędka jest znakomicie wyważona, więc niezbyt ciężki kołowrotek będzie wystarczający, co fajnie "odchudzi" zestaw i masę ogólną. Dłuższa rękojeść jest dla mnie też plusem, zwłaszcza przy rzutach, chociaż nie każdy takową lubi, trzeba to zaznaczyć.
Mam wędkę pełne 2 sezony na metodzie i w zasadzie nie widać nawet zużycia, a łowię nią chyba na 3/4 moich wypraw.
Mocne, głębokie ugięcie daje sporą radochę, znakomicie amortyzuje "ataki" ryb i szybko je męczy. Dla mnie był to znakomity zakup. Posiadam niemal dwukrotnie droższe wędki w arsenale (chociaż to jeszcze nie topowe serie) i nie odczuwam za bardzo różnicy w jakości czy wykończeniu.
Z początku miałem dość mieszane uczucia co do wędki. Po 2-3 holach byłem zauroczony i nadal niezwykle często po nią sięgam ;)
Podkreślę raz jeszcze, że na duże ryby zdecydowanie nie, aczkolwiek na forum były wpisy kolegów, którzy niezłe misiaczki na nią wytargali.
Czesiek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Tak jak pisałem, każdą rybę idzie tym kijkiem wyciagnac :) tyle że to potrfa :) jak masz czystą wodę to i takiego miśka 10kg+ wyholujesz tyle ze zmęczysz się i Ty i ryba :) jeśli miałbym wystawić tej wędce "szkolną" ocenę byłoby to -bdb ;)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Sorry za błąd "potrwa" :D
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀