Autor Wątek: Kołowrotek MAP Carptek 4000 vs MAP P4000  (Przeczytany 13089 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kołowrotek MAP Carptek 4000 vs MAP P4000
« Odpowiedź #15 dnia: 11.01.2018, 12:04 »
A MAP 4000 jaką ma średnice szpuli?

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.01.2018, 17:46 »
Ja używam tego wariata https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-map/21624-kolowrotek-map-acs-4000-fd.html i generalnie jestem zadowolony, ale muszę powiedzieć, że pod koniec zeszłego sezonu (kupiony na początku 2017) clips potrafi co jakiś czas puścić i mam poskręcaną żyłkę 0,26 Feeder and Method Mono. Kołowrotek był jednak dość mocno eksploatowany i dam mu jeszcze szansę z inną żyłką, a dokładnie z RIVE Long Cast Feeder Line 0.286, zobaczymy jak będzie clips działał.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 11.01.2018, 20:18 »
Ja używam tego wariata https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-map/21624-kolowrotek-map-acs-4000-fd.html i generalnie jestem zadowolony, ale muszę powiedzieć, że pod koniec zeszłego sezonu (kupiony na początku 2017) clips potrafi co jakiś czas puścić i mam poskręcaną żyłkę 0,26 Feeder and Method Mono. Kołowrotek był jednak dość mocno eksploatowany i dam mu jeszcze szansę z inną żyłką, a dokładnie z RIVE Long Cast Feeder Line 0.286, zobaczymy jak będzie clips działał.

Ja też go niestety kupiłem i to właśnie dla tego klipsa ale jeszcze nie używałem.  Gdybym wcześniej poznał patent naszego forumowego kolegi to bym MAPa nie kupował.  Mam sporo porządnych kołowrotków ale po dwóch przygodach z odjazdami ryb przy włączonym wolnym biegu chciałem mieć coś co mogę bezpiecznie pozostawić i iść  wymienić poglądy z sąsiadem  n.t. "dlaczego nic nie bierze..."
Wiesiek

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 11.01.2018, 21:01 »
Mam podobnie, czyli poskręcaną żyłkę i puszczający klips, ale na tańszych wersjach MAPów, czyli Carptekach 4000. Sprzedałem swoje Shimano Catany, a one mimo tylko 3 łożysk w porównaniu do 8-miu w MAPach chodziły nie gorzej, a żyłki nigdy ne miałem skręconej. Jedynie czego MAPom nie można zarzucić to wolny bieg, który robi robotę. Moje mają chyba problem z rolkami kabłąka, co powoduje skręcanie żyłki. Raz już je smarowałem i było trochę lepiej, ale przy większym obciążeniu dalej było słuchać rolki. Teraz marzę o Baitrunnerach od Shimano.
-Paweł-

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 12.01.2018, 10:07 »
Wiecho - co tak negujesz te Carpteki :). Używałem je cały ten sezon i są bez zarzutu  :) żyłka mi się nie skręcała  :) hamulec jest rewelacyjny.
Uważam za godne polecenia!!!
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 12.01.2018, 11:15 »
Wiecho - co tak negujesz te Carpteki :). Używałem Je cały ten sezon i są bez zarzutu  :) żyłka mi się nie skręcała  :) hamulec jest rewelacyjny.
Uważam za godne polecenia !!!

Nie neguję MAPa  bo nie używałem, ba jeszcze nawet żyłki nie nawinąłem.  Po prostu okazał się niepotrzebny gdy zamontowałem w posiadanych młynkach bezpieczne klipy z drutu wg pomysłu z Forum. 
Chcę więc go sprzedać bo leży bez sensu dziewiczy w futerale a ja mam dużo młynków daiwy i shimano różnych typów i mógłbym nimi sporą  wycieczkę obdzielić.
Wiesiek