Autor Wątek: Nie można napiąć żyłki na feederze  (Przeczytany 12961 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Nie można napiąć żyłki na feederze
« Odpowiedź #15 dnia: 24.09.2015, 16:03 »
Ja mam naprawdę skromne doświadczenie jeśli chodzi o metodę! Ale moje zdanie jest takie ,że skoro nie ma mułu to nie ma potrzeby stosowania super lekkich podajników. A skoro podajnik mogę założyć choć 25g na wodzie do 2m. To i bez problemu zobaczę odjazd na każdej szczytówce która pozwoli napiąć żyłkę! Jak widzimy branie to ryba już siedzi,nawet docinać nie trzeba. Delikatniejsza szczytówka pozwala nam obserwować przemieszczanie rym przy podajniku i minimalizuje poruszenie podajnika! od takie moje spostrzezenie amatora!
Arek

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #16 dnia: 24.09.2015, 17:26 »
No faktycznie dziwna sprawa z tym napięciem. Pawciobra ja mam jeszcze jedno pytanie, czy klipujesz żyłkę? Jeśli rzucasz daleko i tego nie robisz to często tworzy się duży łuk, który uniemożliwia napięcie żyłki. Trzeba po prostu zwinąć sporo żyłki zanim szczytówka się napnie. Druga teoria to zbyt lekki podajnik/koszyk i słaby miks, który rozpada się po uderzeniu o wodę. Na dno dociera tylko podajnik lub koszyk bez zanęty i przy małej wadze szczytówka się nie ugina.
Jožin z bažin

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 24.09.2015, 20:23 »
Moze kat zly. Najlepiej to 90 stopni. Jak kat jest bardzo maly albo bardzo duzy to ciezko naprezyc
Mariusz
Fishing Fighters Team

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24.09.2015, 20:54 »
Panowie,ale coś w tym jest. Jak byłem ostatnio na rybach,też miałem taki problem. O ile brania na metodę są bardzo efektowne to samo obserwowanie szczytówki w takim przypadku jest dość męczące. Dlaczego?  I w jakich okolicznościach?
Otóż łapałem  na dwie różne  wędki i na obydwu metoda. Jedna wędka to Dragon Team Silver Edition Quiver 3,00/50
Druga Browning Commercial Bomb 3,00
Browning jest delikatniejszy i z nim nie było problemów,natomiast na Dragona nie mogłem przygiąć za bardzo szczytówki (najdelikatniejszej). Używałem żyłki 0,22 podajników 20 g (zamiana na 30 g pomogła,ale niewiele)odległość około 20-25 m,głębokość 1,2-1,5 m. Wiatr w twarz i zmienny(dość mocny),a prądy w wodzie  w bok.
Myślę,że zbyt sztywna szczytówka,nie sprzyjający wiatr i prądy podwodne skutecznie utrudniały napięcie żyłki. Drugą wędkę zarzucałem w innym kierunku i nie było problemu z napięciem. Przy takim wietrze źle naciągnięta żyłka dodatkowo ruszała (uginała)szczytówkę co utrudniało obserwacje tego,czy ryby chociażby ocierają się o żyłkę,a to oznaczało,że są w łowisku,ale im przynęta nie odpowiada.
Może gdybym zanurzył szczytówkę w wodzie lub chociażby zbliżył ją do powierzchni wody byłoby łatwiej,ale łapałem z pomostu i nie było innej możliwości.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 01.01.2016, 23:42 »
Witam, z twojego opisu wynika, że masz za lekki koszyk -pozdrawiam.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki