Autor Wątek: Robinson Stinger - plątanie się żyłki wokół szczytówki  (Przeczytany 3819 razy)

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Robinson Stinger - plątanie się żyłki wokół szczytówki
« Odpowiedź #15 dnia: 14.04.2021, 20:15 »

Ten sposób nawijania żyłki polecał SIWY FEEDER. W tym roku nawijałem właśnie żyłkę tak jak ten gość pokazuje i nic złego się nie dzieje. Kiedyś nawijałem wrzucając po prostu szpulę z żyłką do wody i jeśli nie od razu to po jednym wyjeździe na ryby już był problem właśnie ze skręconą żyłka.

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.04.2021, 20:42 »

Ten sposób nawijania żyłki polecał SIWY FEEDER. W tym roku nawijałem właśnie żyłkę tak jak ten gość pokazuje i nic złego się nie dzieje. Kiedyś nawijałem wrzucając po prostu szpulę z żyłką do wody i jeśli nie od razu to po jednym wyjeździe na ryby już był problem właśnie ze skręconą żyłka.

Również tak nawijam żyłkę z zablokowaną szpulą w wodzie i jak najbardziej się ten patent sprawdza,  jak na razie żyłka się nie skręca :)

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #17 dnia: 14.04.2021, 21:23 »
Witam, bylem w Niedzielę testować mojego stinger method feeder 15-60g 330cm, nw co się dzieje ale żyłka na szczytówce tak się plątała ze szlak mnie trafiał, dodam że kołowrotek power fighter 4000 żyłka MS RANGE 0.25 co może być przyczyną tego co 2 rzut szczytówka zaplątana nie mówiąc już o tym że przy nabjianiu koszyka to samo

Pierwsze nawinięcie, które wykonałeś jest poprawne, :) chociaż moim zdaniem nie jest optymalne. Nawet gdybyś nawinął najgorzej, to powstała gęstość skręceń byłaby umiarkowana, mało widoczna i nie powodowałaby takich negatywnych skutków jak opisałeś.

Z pewnością popełniałeś jakiś błąd podczas testowania swojego sprzętu i skręciłeś mocno żyłkę. Być może, że skręcenia nie są trwałe, ale tylko tymczasowe.
Samo odkręcenie będzie prawdopodobnie niewystarczające, bo jak nie uświadomisz sobie co zrobiłeś źle, to błąd będziesz powtarzał. :(

Najlepszym środkiem zapobiegawczym przed błędami jest zrozumienie jak powstają skręcenia i co sprzyja ich przyrastaniu.

Widzę, że "zwykły_michał" :beer: podał link do mojego artykułu opisującego kompleksowo przyczyny i mechanizmy skręceń. Zachęcam do przeczytania i zrozumienia.
https://splawikigrunt.pl/artykuly-i-porady/sprzet/skrecenia-zylki

Więcej lektury na ten temat jest w wątku „Skręcająca się żyłka”.
Różne metody odkręcania skręconej żyłki opisane są w:

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=18495.msg495582#msg495582 
 :)
Marian

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #18 dnia: 14.04.2021, 22:07 »
Nawijanie bezpośrednio z wody, z wiadra czy z jeziora z tego typu szpuli jest jak najbardziej prawidłowe. Sam efekt żyroskopowy zapobiega kręceniu się szpuli wokół osi prostopadłej do osi odwijania żyłki. Zabezpieczenia prezentowane na filmiku są, moim zdaniem, nadmiarowo niepotrzebne ale na pewno nieszkodliwe.
Trochę inaczej może to wyglądać, kiedy odwijamy w wodzie żyłkę z szerokiej szpuli i może ona wykazywać tendencję do obrotów wokół osi prostopadłej do osi odwijania żyłki. Odwijanie żyłki ze szpuli tańczącej po podłodze, lub zsuwanie jej z nieruchomej szpuli da najprawdopodobniej efekt skręcenia żyłki na kołowrotku.

A co do skręcania się żyłki już podczas łowienia to głównie jest za to odpowiedzialne wysuwanie się żyłki ze szpuli na hamulcu lub obroty zestawu końcowego wokół własnej osi. Mam nadzieję, że nie mierzysz odległości na kijkach z poluzowanym hamulcem, bo to bankowo powoduje skręcanie się żyłki. Nie podałeś budowy zestawu końcowego od żyłki głównej do haczyka, nie wiemy jaką metodą łowisz, to też może mieć pewien wpływ na skręcanie żyłki.

Co do zatartej rolki kołowrotka, to nie powoduje to skręceń ale może powodować deformację żyłki wyglądającą podobnie, jak skręcenia - spiralę, której nie da się już naprostować.

Co do sposobów odkręcania żyłki, to najbardziej podoba mi się jedna podana przez koko, naszego specjalisty od skręceń. Niestety jego artykuły a nawet posty są bardzo obszerne i bardzo szczegółowe i nie każdy potrafi przez nie przebrnąć od początku do końca. Dlatego spróbuję opisać krótko sposób odkręcenia według koko swoimi słowami w przypadku stosowania podajnika do metody.

1. Wyciągamy podajnik z wody i patrzymy, w którym kierunku się obraca.
2. Pozwalamy mu się odkręcić, po czym kręcimy nim dalej ręką w tą samą stronę.
3. Po iluś tam obrotach wykonujemy rzut na zwykle wykonywaną odległość
4. Zwijamy ponownie i sprawdzamy, czy nadal się obraca i w którą stronę
5. Powtarzamy czynności od 2 do 4 aż po zwinięciu podajnik się już nie obraca, co znaczy, że żyłka jest już bez skręceń.

Koko, jeśli coś przeinaczyłem, to proszę o sprostowanie.

EDIT: Widzę, że koko odpowiedział, zanim wysłałem swojego posta ;D
Pozdrawiam,
Tomek

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #19 dnia: 15.04.2021, 12:45 »
Niech to szlak że tego filmiku nie oglądnąłem wcześniej >:O mi też się skręca po otwarciu kabłąka żyłka sama wyskakuje :D Myślicie że z czasem jak będę jej używał ten problem minie?
C&R

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #20 dnia: 15.04.2021, 18:28 »
Przeczytaj poprzedni post, jak odkręcić żyłkę.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #21 dnia: 16.04.2021, 18:02 »
Niech to szlak że tego filmiku nie oglądnąłem wcześniej >:O mi też się skręca po otwarciu kabłąka żyłka sama wyskakuje :D Myślicie że z czasem jak będę jej używał ten problem minie?

Nie stresuj się, że przed nawinięciem nie obejrzałeś filmu. :) Myślę, że gdybyś nawinął jak na filmie, to niewiele by to zmieniło.

Trudno cokolwiek poradzić nie znając szczegółów i nie widząc efektów nawinięcia, ale sądząc po Twoim wpisie być może nawinąłeś do pełna dość luźno grubaśną sztywną żyłkę i opisane efekty wynikają nie ze skręceń, ale zniekształceń kształtu.

Jeśli jednak są to skręcenia (musiałyby raczej wynikać nie tylko z pierwszego nawinięcia), to rozkręcisz je jedną z metod podaną w pierwszym poniższym linku.

Możesz zastosować metodę podkręcania podajnika, której skrót  w oparciu o moje opracowania podał Tomba.

Polecam jednak przeczytanie pierwotnych wpisów z uwagi na zrozumienie istoty metody i istotne szczegóły.
Metoda podkręcania jest prosta w zastosowaniu bieżącym na łowisku w trakcie łowienia i pozwala korygować niewłaściwe pierwsze  nawinięcie oraz całkowicie panować nad skręceniami żyłki.

Poniżej kilka linków do  tej metody odkręcania.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=18495.msg495582;topicseen#msg495582
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8870.msg443264#msg443264
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15364.msg424776#msg424776
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15364.msg424776;topicseen#msg424776
 :)
Marian