Autor Wątek: Początek karpiowania  (Przeczytany 3572 razy)

Offline venividivici

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Początek karpiowania
« Odpowiedź #15 dnia: 11.06.2020, 15:01 »
Nie wybrałbym prologica z względu na przestarzały i słaby system mocowania przelotek (na 2 uchwyty), Daiwa ma super jakość w tej cenie i co do tego nie ma wątpliwości. Kijek 3lbs jest specyficzny, pvka z ciezarkiem nie rzucisz, ale samym ciężarkiem 60-70g (z doświadczenia z dwoma takimi kijami wiem, że to najlepsza waga) rzucisz na luzie ponad 100 metrów. 50mm to nic więcej jak chwyt marketingowy, 40mm rzucałem dalej niż 50mm na tym samym modelu kijka. 2sklad od 3skladu różni się tylko akcja podczas rzutu - hol to dokaldnie to samo świetne wrazenie, świetna zabawa z karpiami 4kg jak i z 12kg. 3,5 lbs do rzutu z pvka też się średnio nadaje ale lekki ciężarek i można sporo rzucić, ale to nie kij do tego. Z kijami 3,9 tego modelu nie miałem do czynienia także nie będę się wypowiadał, ale koledzy chwalą, jeżeli necisz spombem/wywozisz na start super kijek. Jeżeli jest nastawiony na dalekie rzuty pvka to ani C1 ani BW nie spełni twoich oczekiwań bo żaden z tych kijkow do tego się nie nadaje. Są zbyt paraboliczne (mniej C1 ale jednak)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #16 dnia: 11.06.2020, 15:44 »
Dwustopkowe przelotki są według ciebie przestarzałe?

Offline venividivici

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 11.06.2020, 17:26 »
Według mnie używane 3-stopkowe są trwalsze, z dwustopkowymi mam złe wspomnienia stąd też ja osobiście bym ich nie wybrał. Może masz inne spostrzeżenia, z chęcią ich wysłucham, ale ja od kilku lat dobieram wędki z takim mocowaniem.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #18 dnia: 11.06.2020, 17:33 »
Jakie przelotki masz na myśli pisząc 3 stopkowe bo nie bardzo rozumiem.

Offline venividivici

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11.06.2020, 17:52 »
Na pierwszym zdjęciu klasyczna wersja C1 z wspomnianym mocowaniem na dwie stópki. Na kolejnym Daiwa BW z (moim zdaniem) lepszym mocowaniem na 3 stópki. Na ostatnim jakaś nowsza wersja C1, gdzie producent zmienił już sposób mocowania na 3 stópki. Tak jak mówię jest to moja subiektywna opinia, zbudowana na negatywnych doświadczeniach z tym systemem mocowania przelotek. Dlatego właśnie sam nie wybrałbym klasycznego C1.
Oczywiście można mieć Pan inne zdanie, ale wedlug mnie te 3 stópki są o wiele trwalsze i bardziej niezawodne.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #20 dnia: 11.06.2020, 18:23 »
Są to, cały czas, przelotki dwustopkowe. Przelotki trzystopkowe, to tylko chwyt marketingowy.

Tak wygląda przelotka dwustopkowa z ramką typu "K"

Dwustopkowa typ "BVDLG"

...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline venividivici

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 11.06.2020, 18:33 »
Mimo wszystko ta budowa gdzie stópki się "mijają" mi nie odpowiada.
Pozdrawiam