Autor Wątek: Początek karpiowania  (Przeczytany 3561 razy)

Offline peino

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Początek karpiowania
« dnia: 05.06.2020, 00:15 »
Witam, zaczynam początek z karpiowaniem, czytałem troche o tanich i dobrych karpiówkach i mam dylemat między daiwa black widow 3lbs 360cm 3skład a prologic c1 3lbs 3skład. Chciałbym również sie doradzić jakie kołowrotki wybrać? Dodam, że bede łowił z rzutu i dobrze by było jakby kołowrotek miał wolny bieg. Budżet to 250zł na kołowrotek. I jeszcze jedno pytanko.. Rod pod mikado fourliner czy Dam Rod pod convertible?

Z góry dziękuje za wszystkie porady:)

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Początek karpiowania
« Odpowiedź #1 dnia: 05.06.2020, 06:29 »
Cześć. Daiwa Black Widow to klasyka w tym przedziale cenowym. Używałem (co prawda 3,90 w dwuskładzie) i polecam bez wahania. Jeśli chodzi o kołowrotek, to w tym przedziale cenowym odpuściłbym sobie wolny bieg, tym bardziej, że nie jest on niezbędny. Spokojnie ogarniesz funkcję wolnego biegu hamulcem.  Ze swojej strony mogę polecić Spro Super Long Cast, na które łowiłem 5 sezonów, a od 2 lat używa ich mój syn. Działają dalej bez problemów. W kwestii poda - nie używałem żadnego z nich, ale DAM wygląda stabilniej.
Dawid

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 05.06.2020, 07:56 »
Co do wędki polecam Carp Spirit Blax 3skład 3lbs 3,9m. Pierwsza przelotka 50mm i jest to kij o akcji progresywnej. Jakość do ceny jest powalająca. Kij do rzutu dużo lepszy od Daiwy Black Widow i Prologic. cena około 250pln.
Marcin

Offline piwko

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 05.06.2020, 08:50 »
Cześć,

Ja zaczynałem od wędki Shimano Alivio 3,5 lbs - świetny stosunek jakości do ceny. Z kolei kołowrotek poleciłbym Anacondę Magic Runner IV. 2 lata bezawaryjnej pracy. Pod Mikado nie jest zły, ale musisz uważać na elementy klejone, lubią się odkleić.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #4 dnia: 05.06.2020, 11:02 »
Zastanów się nad 2 składem, wiadomo, że gorsze w transporcie ale tak naprawdę  mieszczą się w każdym samochodzie. Dodatkowo możesz je złożyć bez demontowania zestawu i szybko rozłożyć. Kto próbował tego z 3 składami wie jaka to męka :) Mam Black Widow i mogę polecić:)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 05.06.2020, 11:44 »
Ta daiwa black widow 360cm 3lbs to zdecydowanie parabolic. Z pva źle mi się tym rzuca.
Do rzutu coś bardziej o pracy szczytowej z pierwszą przelotka 50mm.

Offline peino

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05.06.2020, 11:55 »
Ta daiwa black widow 360cm 3lbs to zdecydowanie parabolic. Z pva źle mi się tym rzuca.

Daiwa black widow 360cm 3lbs w 2składzie z przelotką prowadzącą 50mm do pva bedzie lepsza czy moze jeszcze cos innego?

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
« Odpowiedź #7 dnia: 05.06.2020, 11:56 »
Zastanów się nad 2 składem, wiadomo, że gorsze w transporcie ale tak naprawdę  mieszczą się w każdym samochodzie. Dodatkowo możesz je złożyć bez demontowania zestawu i szybko rozłożyć. Kto próbował tego z 3 składami wie jaka to męka :) Mam Black Widow i mogę polecić:)

Jestem tego samego zdania. Moment i kije gotowe do akcji. Podobnie na koniec - mniej zabawy z pakowaniem. Nie wspomnę o akcji wędziska. Bez dwóch zdań brałbym 2 - skład.
Pozdrawiam Seba

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 05.06.2020, 12:08 »

Daiwa black widow 360cm 3lbs w 2składzie z przelotką prowadzącą 50mm do pva bedzie lepsza czy moze jeszcze cos innego?

dwuskłądu nigdy nie maiłem w rękach, ale jeżeli ma pierwszą przelotkę 50mm, to chyba oznacza pracę bardziej szczytową.

Offline peino

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05.06.2020, 18:00 »
Jeśli chodzi o kołowrotek, to w tym przedziale cenowym odpuściłbym sobie wolny bieg, tym bardziej, że nie jest on niezbędny. Spokojnie ogarniesz funkcję wolnego biegu hamulcem.  Ze swojej strony mogę polecić Spro Super Long Cast, na które łowiłem 5 sezonów, a od 2 lat używa ich mój syn. Działają dalej bez problemów. W kwestii poda - nie używałem żadnego z nich, ale DAM wygląda stabilniej.

A taki kołowrotek jak Spro Super Long Cast LCS 5550 z wolnym biegiem. Jakieś opinie na temat tego młynka? Ktoś posiada/ł?

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
« Odpowiedź #10 dnia: 05.06.2020, 19:57 »
Kolego również brałem pod uwagę prologic c1 ale zdecydowałem się na prologic classic rod, która jest w tym samym przedziale cenowym, lecz opisywana jako typowo rzutowa. Jest sztywniejsza od c1 a ponadto w c1 przelotkę startową 50 mm masz w modelach dopiero od 3,25 lbs. 

W classicu 3 lbs posiada pierwszą przelotkę 50 mm i to zdecydowało że dla mnie classic > c1 który  przelotkę startową ma o o 1 cm mniejszą przy 3 lbs.

Mam przy tej karpiówce avente która nie jest kołowrotkiem typowo rzutowym a mimo to duża metoda śmiga aż miło :)

Offline peino

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07.06.2020, 09:15 »
Kolego również brałem pod uwagę prologic c1 ale zdecydowałem się na prologic classic rod, która jest w tym samym przedziale cenowym, lecz opisywana jako typowo rzutowa. Jest sztywniejsza od c1 a ponadto w c1 przelotkę startową 50 mm masz w modelach dopiero od 3,25 lbs. 

W classicu 3 lbs posiada pierwszą przelotkę 50 mm i to zdecydowało że dla mnie classic > c1 który  przelotkę startową ma o o 1 cm mniejszą przy 3 lbs.

Mam przy tej karpiówce avente która nie jest kołowrotkiem typowo rzutowym a mimo to duża metoda śmiga aż miło :)

Duża różnica bedzie w rzucie dużą metoda lub pva miedzy daiwa black widow 3lb/Prologic c1 3lb a Prologic classic rod?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 07.06.2020, 09:37 »
Daiwa black widow, jak dla mnie jest bardziej miękkim kijem ,do rzutu lepszy będzie Prologic o którym wspomniał kolega Mimi :beer:,co do kołowrotka Spro super long cast lcs to bierz śmiało ,to bardzo fajne młynki w dobrej cenie i sprawdzone od lat :thumbup:

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 07.06.2020, 09:41 »
Jeżeli jesteś fanem Daiwy,to zamiast Black widow ,zerknij sobie na Daiwe ninja x carp 12ft 3lbs z przelotką startową 50mm ;)

Offline peino

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 09.06.2020, 20:38 »
Wybrałem wędke prologic classic 360cm 3lbs 3sklad i kolowrotek spro super long cast lcs 555 i teraz zwracam sie z jeszcze jedną prośbą do Was a propos żyłki.. Coś tam czytałem i mam na oku quantum salsa, shimano technium, PB control mono, Fox Camo Soft Steel Dark Camo. Jakie są Wasze opinie o tych żyłkach i którą z nich wybrać do rzutu? Lub moze polecicie jakies sprawdzone żyłki od siebie do rzutu?:)