Autor Wątek: Metoda z długim przyponem  (Przeczytany 19359 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Metoda z długim przyponem
« Odpowiedź #30 dnia: 01.09.2015, 10:00 »
Mirek podoba mi się twoje "Credo" z podpisu ;D ;D . Kiedyś to zapodałem w wątku "Dowcipy" na forum!
Arek

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 01.09.2015, 10:12 »
Arku. Mam dwóch serdecznych kolegów, z którymi znam się od dzieciaka. Jeden ma Parkinsona, drugi Alzheimera. Akurat wróciłem ze szpitala od tego z Alzhajmerem (biedak już mnie nawet nie poznaje, nie wie, kim jestem) i po skojarzeniu reakcji jednego i drugiego kolegi, przypomniała mi się ta sentencja.
A ponieważ czytają/czytali moje teksty, to chciałem ich sprowokować... nic takiego.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 01.09.2015, 10:37 »
Przykre to jest jak się traci przyjaciół. :( Bo jak to nazwać inaczej!
Arek

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #33 dnia: 01.09.2015, 11:49 »
Chyba za wcześnie pochwaliłem gościa z filmiku, rano po przyjściu z nocnej zmiany nie zobaczyłem filmu do końca a mianowicie fragmentu z gumką, który to fragment całkowicie popsuł ideę stosowania długiego przyponu. Jestem z matury człowiekiem spokojnym ale teraz na ostro:
- po ki drut stosować długi przypon ponad 20 cm żeby go potem gumką skracać do jak to powiedział 10 cm ? . teraz krótko, cała idea Method Feeder to pomysł Angoli do szybkościowego łowienia w sadzawkach ryb +_ (plus i minus) 1kg, w tym wypadku przypon 7-10 cm jest jak najbardziej OK, rybka niewielkich rozmiarów więc spokojnie zassie tak krótki przypon i dojdzie do samozacięcia, w przypadku ryb dużych a mam na myśli karpie i amury ( w szczególności te pierwsze ) rybka 10+ ma na tyle guzy pysk że przypon 10 cm w zdecydowanej większości przypadków jest za krótki, żeby doszło do samozacięcia rybka wielkości 10+ musi zassać nasz przypon z przynętą, podczas wypluwania haczyk przesuwa się po dolnej wardze i następuje obrót haka i samozacięcie, przy skróceniu przyponu do 10 cm taki duży karp to nawet tego nie zassie do pyska , bo i jak ma to zrobić przy 10 cm przyponie , dlatego napisałem że tylko niektóre brania zakończą się samozacięciem i to te gdzie haczyk trafi bezposrednio w wargę ryby lub za skórkę i ryba się spina, nie ma mowy o braniu i głębszym pewnym zacięciu bo przypon jest po prostu za krótki.
- idea przedstawiona w filmie i mówiąca że długi przypon zapobiega wyhaczeniu ryby ale już po zacięciu jest słuszna,  jednak robienie długiego przyponu tylko po to żeby go skracać gumką do 10 cm jest po prostu do dupy, od tego jest w koszykach tzw. connector czyli łącznik , osobiście używam koszyków Drennan i ESP bo w/g mnie są najlepsze , koszyk działa w zestawie jak ołów centryczny, w większości przypadków około 95%, zawsze jest wysunięty z koszyka i jest luźny na żyłce, z uwolnieniem łącznika mają problem tylko mniejsze ryby , ale w tym przypadku nie jest to dla mnie istotne, jednak i na to są sposoby
PODSUMOWANIE
- czy używać długich przyponów  - TAK , im większa ryba tym dłuższy przypon
- czy używać gumki do skracania przypony , zdecydowanie NIE, od tego jest sprawnie działający łącznik
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #34 dnia: 01.09.2015, 12:12 »
Ale o co chodzi? Gumka tylko skraca przypon do momentu zacięcia. Karp podnosi przynętę zacina się jak w każdym zestawie z metodą z krótkim przyponem. Nie raz widzieliście co się dzieje jak karp odjeżdża po zacięciu. W tym momencie pierwszego odjazdu gumka powinna już uwolnić przypon do zakładanych 25cm. Guma sluzy tylko do pierwszego zacięcia w.momenciengdy ryba podnosi przynętę.
Branie - zacięcie - odjazd (tu gumka puszcza) - hol na długim przyponie. Długi przypon służy tylko temu, aby ryba nie gubiła haka potrząsając podajnikiem. Jak dasz 30 cm przypon to pan karp wypluje przynętę zanim się zatnie. Musicie zacząć na przyponie krótkim
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 01.09.2015, 12:14 »
No ale o to właśnie chodzi, że Fish mówi, że przypon dłuższy lepiej się sprawdzi na dużych rybach. I potwierdza to swoimi wynikami.
Muszę któregoś dnia dać takie po 15-20 cm przypony i zobaczyć.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 01.09.2015, 12:35 »
Ale o co chodzi? Gumka tylko skraca przypon do momentu zacięcia. Karp podnosi przynętę zacina się jak w każdym zestawie z metodą z krótkim przyponem. Nie raz widzieliście co się dzieje jak karp odjeżdża po zacięciu. W tym momencie pierwszego odjazdu gumka powinna już uwolnić przypon do zakładanych 25cm. Guma sluzy tylko do pierwszego zacięcia w.momenciengdy ryba podnosi przynętę.
Branie - zacięcie - odjazd (tu gumka puszcza) - hol na długim przyponie. Długi przypon służy tylko temu, aby ryba nie gubiła haka potrząsając podajnikiem. Jak dasz 30 cm przypon to pan karp wypluje przynętę zanim się zatnie. Musicie zacząć na przyponie krótkim

Dokładnie, gumka spada i hol kończy się na długim przyponie .

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 01.09.2015, 12:49 »
Też mam takie wrażenie,że to jest niepotrzebne o ile stosujemy podajniki z łącznikiem czy to Drennana czy Prestona. I jak już to było pisane w Prestonie łącznik siedzi bardzo słabo,ale wystarczająco mocno by doszło do samozacięcia,a w Drennanie dość mocno,ale zawsze możemy poprawić otwór.
Zresztą o ile siebie mylę to wyczepianie się podajników w trakcie holu to tak jakby skutek uboczny. Z założenia taki zestaw miał umożliwić uwolnienie się zerwanej ryby ze zbędnego balastu. I miał ją ratować od śmierci w męczarniach. Dlatego na wielu łowiskach  jest zakaz używania takich zestawów. Tylko przelotowe.
Dodatkowo krótki,sztywny przypon ma za zadanie odpowiednią prezentację przynęty,a właściwie prawidłowe ułożenie haka,ale to tylko teoria.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #38 dnia: 01.09.2015, 12:54 »
No ale o to właśnie chodzi, że Fish mówi, że przypon dłuższy lepiej się sprawdzi na dużych rybach. I potwierdza to swoimi wynikami.
Muszę któregoś dnia dać takie po 15-20 cm przypony i zobaczyć.
Nie wiem. Chodzi tu o duże ryby. Widziałem hol 27KG Miśka. Takie 15-20 cm to mu prawie na policzku leży.
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #39 dnia: 01.09.2015, 13:47 »
Ja myślę, że takie skrócenie przyponu za pomocą gumki może być dobre, jeśli potraktujemy metodę jako technikę bardziej uniwersalną z dodatkowym zabezpieczeniem w przypadku brania wielkiego karpia.

Jeśli założymy, że polujemy tylko i wyłącznie na wielkie karpie, to jak najbardziej gumka nie jest konieczna. Można z niej zrezygnować i będzie to zwykły zestaw jak z ciężarkiem centrycznym.
Jeśli jednak łowimy różne ryby, a wiemy, że często zdarzają się też duże karpie, które się spinają lub urywają przypon, to rzeczywiście można sobie w ten sposób pomóc.

Uważam, że nie powinniśmy atakować autora pomysłu, nawet jeśli pomysł ten nie sprawdzi się w praktyce.
Sama pomysłowość i chęć podzielenia się tym z innymi wędkarzami są godne uznania.

Nie chcę tutaj pisać o skuteczności metody w połowie dużych karpi na wodach ogólnodostępnych, bo to odrębny temat. Może niebawem założę odrębny wątek temu poświęcony.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #40 dnia: 01.09.2015, 13:53 »
Mateuszu. Potraktuj naszą dyskusję jako "burzę mózgów" a nie atak na Autora.
Mirosław

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 01.09.2015, 14:01 »
Tu podajnik działa podobnie do zestawu spinningowego lub żywca. Przynęta jest pewnego rodzaju dźwignią dla haka czy kotwicy. Ryba szarpiąc łbem często dzięki właśnie tej dźwigni się wypina. Różnicę najłatwiej zauważyć na zestawach z żywcem. Jeżeli podczas zacięcia uwolnimy zestaw od rybki to znacznie spada prawdopodobieństwo stracenia ryby. Na samą kotwiczkę (nie szarpaka) odnotowałem mniej spadów.
Dodatkowo ten efekt nasilać może sztywny przypon.
Dlatego w przypadku łapania dużych ryb ma to swoje uzasadnienie. Duże znaczenie ma jak to już wspomnieli koledzy gatunek,wielkość ryb oraz sposób pobierania przez nie pokarmu.
Jednak uważam,że nie można też zbytnio wydłużać przyponów. Zbyt długi może spowodować brak samozacięcia w efekcie brak brań lub ryba połyka zbyt głęboko,zacina się za podniebienie,a te jest słabe i albo ma pocharatane albo się zrywa.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #42 dnia: 01.09.2015, 14:30 »
Ten temat nie daje mi spokoju.
Nie do końca umiem sobie to wyobrazić. :(
Natomiast z doświadczeń: testując długości przyponów od 7 cm w górę, przy połowie średnich (od 4 kg) i dużych karpi (dla mnie od 10 kg), najwięcej skutecznych zacięć i holi mam przy przyponach około 15 cm (+-1cm),nowe będę wiązał 16 cm. Podajniki ESP 56 g zachowują się u mnie podobnie jak u Fisha007 (ale w mniejszym stopniu niż 95%, - zwrócę teraz na to większą uwagę). Ale z ciekawości zrobię w zimie też inne przypony (12, 14, 18 cm). Na pewno te 7 - 10 cm są za krótkie i przy większych rybach mi się nie sprawdziły. ;)
;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 01.09.2015, 14:37 »
A ja Mirosławie w tym akurat sezonie jade na 10 cm plus długość włosa i zrobie sobie teraz 16 cm po próbuje .... :P
z tych kilku postów więcej się można dowiedzieć niż nieraz z kilku stron postów tu zapisanych ...... :P :-X
Maciek

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #44 dnia: 01.09.2015, 15:18 »
Maćku, zrób na długość "piciwłosa" i żadne podpowiedzi Ci nie będą potrzebne. Skutek murowany...
Mirosław