Chyba za wcześnie pochwaliłem gościa z filmiku, rano po przyjściu z nocnej zmiany nie zobaczyłem filmu do końca a mianowicie fragmentu z gumką, który to fragment całkowicie popsuł ideę stosowania długiego przyponu. Jestem z matury człowiekiem spokojnym ale teraz na ostro:
- po ki drut stosować długi przypon ponad 20 cm żeby go potem gumką skracać do jak to powiedział 10 cm ? . teraz krótko, cała idea Method Feeder to pomysł Angoli do szybkościowego łowienia w sadzawkach ryb +_ (plus i minus) 1kg, w tym wypadku przypon 7-10 cm jest jak najbardziej OK, rybka niewielkich rozmiarów więc spokojnie zassie tak krótki przypon i dojdzie do samozacięcia, w przypadku ryb dużych a mam na myśli karpie i amury ( w szczególności te pierwsze ) rybka 10+ ma na tyle guzy pysk że przypon 10 cm w zdecydowanej większości przypadków jest za krótki, żeby doszło do samozacięcia rybka wielkości 10+ musi zassać nasz przypon z przynętą, podczas wypluwania haczyk przesuwa się po dolnej wardze i następuje obrót haka i samozacięcie, przy skróceniu przyponu do 10 cm taki duży karp to nawet tego nie zassie do pyska , bo i jak ma to zrobić przy 10 cm przyponie , dlatego napisałem że tylko niektóre brania zakończą się samozacięciem i to te gdzie haczyk trafi bezposrednio w wargę ryby lub za skórkę i ryba się spina, nie ma mowy o braniu i głębszym pewnym zacięciu bo przypon jest po prostu za krótki.
- idea przedstawiona w filmie i mówiąca że długi przypon zapobiega wyhaczeniu ryby ale już po zacięciu jest słuszna, jednak robienie długiego przyponu tylko po to żeby go skracać gumką do 10 cm jest po prostu do dupy, od tego jest w koszykach tzw. connector czyli łącznik , osobiście używam koszyków Drennan i ESP bo w/g mnie są najlepsze , koszyk działa w zestawie jak ołów centryczny, w większości przypadków około 95%, zawsze jest wysunięty z koszyka i jest luźny na żyłce, z uwolnieniem łącznika mają problem tylko mniejsze ryby , ale w tym przypadku nie jest to dla mnie istotne, jednak i na to są sposoby
PODSUMOWANIE
- czy używać długich przyponów - TAK , im większa ryba tym dłuższy przypon
- czy używać gumki do skracania przypony , zdecydowanie NIE, od tego jest sprawnie działający łącznik