Dobry wieczor Koledzy,
W ten weekend planuje pierwszy raz w zyciu lowic metoda drgajacej szczytowki.
Dzieki Waszemu wsparciu udalo mi sie wybrac wedzisko i kolowrotek (jutro do mnie przyjada):
- Daiwa TDR Match/Feeder 2508 QD
- Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft
Potrzebuje pomocy w zlozeniu zestawow. Ponizej moje przemyslenia na ten temat:
Opcja 1)
- lowienie na feeder method (na metode lapalem w tym sezonie pierwszy raz w zyciu, i nawet mi to wychodzilo)
- czyli o ile dobrze rozumiem, zamieniam wedke na mojego feedera, laduje koszyk 15g
- przypon zylka lub plecionka 10 cm na wlosie lub bez wlosa
Pytania do 1,
- czy metoda bedzie skuteczna na plocie/leszcze za pomoca feedera?
- czy przypon bez wlosa bedzie skuteczniejszy na plocie/leszcze? (nie wiem jak ze zdolnoscia ploci/leszczy do skutcznego zasysania przynety)
- czy zastosowanie tutaj przyponu z plecionki bedzie bledem pod katem ploc/leszcz?
Opcja 2)
- lowienie na bomb fishing (jako alternatywa dla splawika na odleglosci 10-20m)
- czyli o ile dobrze rozumiem np: zylka 0.16 lub plecionka 0,08 , stoper, oliwka przelotowa drennan 6-10g, stoper, micro kretlik, przypon 30 cm (czy moze byc przypon z plecionki 10 cm od metody mocowany do kletlika?), hak zaleznie od przynety i celu
- zanecanie recznie + proca
Pytania do 2,
- czy taki zestaw jest dobrze skonstruowany?
- jak dlugi powinien byc przypon od ostatniego 'dociazenia/skladnika zeatawu' aby nie straszyc ryb?
Opcja 3)
- lowienie na klasyczny feeder z koszykiem na stale
- mini koszyk 10-15g
- czyli o ile dobrze rozumiem, np: zylka 0.16 lub plecionka 0,08 , stoper, karabinczyk z agrafka i oczkiem, do oczka wiaze zylke/plecionke i do tego samego oczka przypon, do agrafki przylaczam koszyk
Pytania do 3,
- ten zestaw wydaje sie ze nie jest przelotowy, czy to czemus przeszkadza, czy bedzie widac brania malych ryb dla ktorych targanie kosza bedzie problemem?
- czy jednak warto zrobic taki zestaw przelotowo, tj ryba nie ciagnie koszyka? jezeli tak, to jak?
- jaka powinna byc dlugosc linki/zylki przyponowej i koszykowej tak by po zarzuceniu zestawu i sciagnieciu go, by naprezyc zestaw, by odleglosc miedzy przyneta i koszykiem byla optymalna, czyli jaka?
Pytanie ogolne: sensowna podporka na pomost do feedera?
Mam nadzieje, ze wyrazilem sie wzglednie jasno.
Z gory dziekuje za support.
L.M.