Autor Wątek: Moj pierwszy feeder - kompletowanie zestawu  (Przeczytany 4704 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Moj pierwszy feeder - kompletowanie zestawu
« dnia: 27.10.2020, 18:12 »
Dobry wieczor Koledzy,

W ten weekend planuje pierwszy raz w zyciu lowic metoda drgajacej szczytowki.

Dzieki Waszemu wsparciu udalo mi sie wybrac wedzisko i kolowrotek (jutro do mnie przyjada):
- Daiwa TDR Match/Feeder 2508 QD
- Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft

Potrzebuje pomocy w zlozeniu zestawow. Ponizej moje przemyslenia na ten temat:

Opcja 1)
- lowienie na feeder method (na metode lapalem w tym sezonie pierwszy raz w zyciu, i nawet mi to wychodzilo)
- czyli o ile dobrze rozumiem, zamieniam wedke na mojego feedera, laduje koszyk 15g
- przypon zylka lub plecionka 10 cm na wlosie lub bez wlosa

Pytania do 1,
- czy metoda bedzie skuteczna na plocie/leszcze za pomoca feedera?
- czy przypon bez wlosa bedzie skuteczniejszy na plocie/leszcze? (nie wiem jak ze zdolnoscia ploci/leszczy do skutcznego zasysania przynety)
- czy zastosowanie tutaj przyponu z plecionki bedzie bledem pod katem ploc/leszcz?

Opcja 2)
- lowienie na bomb fishing (jako alternatywa dla splawika na odleglosci 10-20m)
- czyli o ile dobrze rozumiem np: zylka 0.16 lub plecionka 0,08 , stoper, oliwka przelotowa drennan 6-10g, stoper, micro kretlik, przypon 30 cm (czy moze byc przypon z plecionki 10 cm od metody mocowany do kletlika?), hak zaleznie od przynety i celu
- zanecanie recznie + proca

Pytania do 2,
- czy taki zestaw jest dobrze skonstruowany?
- jak dlugi powinien byc przypon od ostatniego 'dociazenia/skladnika zeatawu' aby nie straszyc ryb?

Opcja 3)
- lowienie na klasyczny feeder z koszykiem na stale
- mini koszyk 10-15g
- czyli o ile dobrze rozumiem, np: zylka 0.16 lub plecionka 0,08 , stoper, karabinczyk z agrafka i oczkiem, do oczka wiaze zylke/plecionke i do tego samego oczka przypon, do agrafki przylaczam koszyk

Pytania do 3,
- ten zestaw wydaje sie ze nie jest przelotowy, czy to czemus przeszkadza, czy bedzie widac brania malych ryb dla ktorych targanie kosza bedzie problemem?
- czy jednak warto zrobic taki zestaw przelotowo, tj ryba nie ciagnie koszyka? jezeli tak, to jak?
- jaka powinna byc dlugosc linki/zylki przyponowej i koszykowej tak by po zarzuceniu zestawu i sciagnieciu go, by naprezyc zestaw, by odleglosc miedzy przyneta i koszykiem byla optymalna, czyli jaka?

Pytanie ogolne: sensowna podporka na pomost do feedera?

Mam nadzieje, ze wyrazilem sie wzglednie jasno.
Z gory dziekuje za support.

L.M.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Odp: Moj pierwszy feeder - kompletowanie zestawu
« Odpowiedź #2 dnia: 27.10.2020, 18:26 »
Kolega już podesłał link do wątku ja od siebie dodam tyle:
opcja 3 ale "przelotowo"...
Jeśli zaczniesz o tej porze roku z opcją jeden czy dwa to jest ryzyko (ale to moje tylko zdanie), że się zniechęcisz dosyć umiarkowanymi efektami ;)

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 27.10.2020, 18:57 »
Dziekuje, zapoznam sie ;).

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.10.2020, 19:16 »
Zestaw jaki zakupiłeś spokojnie Ci wystarczy do oblowienia większości komercji, małych i średnich stawów/jeziorek. Przy tej wędce spokojnie możesz ładować podajnik 20/25/30 gr koszyki i oblawiac wszystko do powiedzmy 35 metrów. Ładuj żyłkę 0,22/0,25 na TDRa i maszega zestaw o którym wielu może pomarzyć.

Pytania do 1,
- będzie jak najbardziej, zima idź w mniejsza ilość zanęty i mniejsze podajniki
- nigdy nie łowiłem bez włosa, ale powinno spełnić zadanie
- musiałbyś iść w bardzo cienka plecionkę ale nic nie przemawia za jej użyciem

Pytania do 2,
- nie wiem po co plecionka, żyłkę wziąłbym 0,18, 0,16 trochę cienko do bomba moim zdaniem
- jak w feederze, 30 cm chyba standard

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.10.2020, 19:41 »
Płocie, leszcze u mnie najlepiej sprawdza się klasyk. Prosty zestaw ze skretką żyłka 0,18 przypon 0,14 lub 0,12 . Mały koszyk lub oliwka (dalej leci) i nece z pracy.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #6 dnia: 27.10.2020, 19:44 »
- czy metoda bedzie skuteczna na plocie/leszcze za pomoca feedera?

Zależy gdzie i kiedy. Na płocie moim zdaniem jest lepszy wagler. Więcej opcji i łowienie bardziej eleganckie choć z reguły na feedera łowione są te większe.

czy przypon bez wlosa bedzie skuteczniejszy na plocie/leszcze? (nie wiem jak ze zdolnoscia ploci/leszczy do skutcznego zasysania przynety)

Na małe leszcze i płocie raczej tak. Na duże leszcze włos rządzi, ku utrapieniu karpiarzy. Nie szukaj jednego zawsze pewnego sposobu, bo go nie ma.

- czy zastosowanie tutaj przyponu z plecionki bedzie bledem pod katem ploc/leszcz?

Błędem nie jest ale źyłka/fluorocarbon Ci w zupełności wystarczą.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 27.10.2020, 20:09 »
Hej,

Pytam o przypon z plecionki, poniewaz zebralo mi sie ich troche takich do metody 10cm 0,12mm, wiec wole te zutylizowac niezeli robic zapasy ma zime, ale upewniam sie czy nie popelnie bledu na starcie ;-). Wiem, ze te przypony sa skuteczne i karpiom nie robia roznicy, ale nie wiem jak z bialorybem ploc/leszcz czy to ich nie bedzie odstraszac?

Kolejnie, odnosnie zestawu bomb bo taki musze miec w weekend (zarzuty obok splawika, wiec koszyk nie moze tam wpadac) -> zylka, oliwka przelotowa, stoper, kretlik, przypon 30 cm, haczyk bez wlosa i wsio? Czy powinienem jeszcze na cos zwrocic uwage?

Mam pytanie, wydaje sie fundamentalne tj czy ze wzgledu na cel jakim jest dobra widocznosc bran na szczytowce, czy powinno sie lowic przede wszystkim na zestawy przelotowe lub przelotowe samozacinajace?

Pozdrawiam.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 27.10.2020, 20:20 »
Na przelotowe widzisz na pewno więcej. Od lipca spędziłem setki godzin nad wodą i wypróbowałem dziesiątki różnych zestawów, sposobów technik itp. Najlepszy jest zestaw półprzelotowy ze stoperem 10cm nad podajnikiem. Przy odpowiednim haku i technice holu spinki są praktycznie zerowe. Co do przyponów to na metodzie używa się krótkich do 10 cm. Sam używam 6-10 cm i wiąże tylko i wyłącznie na plecionce.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 27.10.2020, 20:30 »
Na początek zrób sobie prosty zestaw klasyczny ze skretką jak najmniej kombinacji, najważniejsze żeby się nie plontało. Płocie i leszcze przypon żyłka od 30 cm w górę. Już jest zimno trzeba łowić delikatniej . Często najprostsze zestawy najlepiej się sprawdzają, ważna jest precyzja jak w każdej technice, a najważniejsze dobra zabawa . Dłuższy przypon taki koło 70 cm i można ładnie polowic plotki z opadu. Pozdrawiam

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #10 dnia: 27.10.2020, 20:48 »
Leszczom nie to będzie przeszkadzało szczególnie na metodę. Tylko że metoda nie zawsze działa... Jak na dnie jest gruba warstwa niezbitego mułu to podajnik Ci się zapadnie i do widzenia.

Płoć to raczej klasyk, paternoster lub helikopter i żyłka. Na początek hak bez włosa i białe, potem kukurydza (w ciepłych miesiącach) a jak to działa to dwie kukurydze na włosie (moja taktyka). Można i na chleb tostowy (Luk zrobił świetny filmik o tym) itp. itd.

Co do zestawów nie ma reguły... Na przykład paternoster jest bardzo dobry w przenoszeniu brań bo tam nie ma nic między rybą ciągnącą przynętę a szczytówką. To samo dotyczy helikoptera - a ten w klasycznej formie (krótki przypon) jest samo zacinający.

Wyobraź sobie jak współgrają wszystkie elementy zestawu podczas brania ryby i wszystko będzie jasne.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 27.10.2020, 21:07 »
Opcja 1 - moja ulubiona
Podajnik 15 g do Twojej wędki będzie odpowiedni. O tej porze roku raczej mniejszych rozmiarów.
Żyłka główna 0,20 - 0,23 mm
Przypon lepiej z żyłki, grubszy w metodzie nie przeszkadza. Plecionka trudniej się wiąże, cienka tnie pyski większym rybom, nie widzę przewagi plecionki.
Hak 16 -14, max 12.
Metoda jest skuteczna również na leszcze i płocie, również z przynętą na włosie, płocie chyba lepiej z przynęta na haku. Jeśli łowisz mniejsze ryby na białe to lepiej przynęta na haku.

Opcja 2 i 3, w sumie dość podobne.
Żyłkę główną dałbym 0,18 - 0,20, plecionka na tym dystansie nie ma sensu ale nie jest błędem, przy miękkiej pracy Twojego kija.
Przypon raczej 30 cm, stoper nad ciężarkiem/koszyczkiem raczej zbędny, może utrudniać sygnalizację delikatnych brań. Lepiej przelotowo.
Co do konstrukcji zestawu to coś takiego. Na zdjęciu jest zestaw z gumą, takie zdjęcie znalazłem. Do koszyczka skrętka powinna sięgać poniżej koszyczka, żeby nie było splątań. Do bombki można nawet sobie odpuścić skrętkę. Czyli na żyłkę główną krętlik z agrafką, do której przypinamy ciężarek z wtopionym krętlikiem (nie ciężarek przelotowy), pod tym stoper i węzeł i mikro agrafka do wymiany przyponów.

Pozdrawiam,
Tomek