Autor Wątek: Jaki feeder do metody na komercji?  (Przeczytany 7050 razy)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki feeder do metody na komercji?
« Odpowiedź #15 dnia: 12.11.2020, 15:55 »
Ledi nie obraź się ale przy tym budżecie można na prawdę kupić SLR 3.3 do 90 gram a nie Gabora. Rozumiem, że jesteś zadowolony z ich kijów ale to zupełnie inna liga.
SLR świetny kij, którego używają czołowi zawodnicy.
Gdybym miał tyle kasy z pewnością bym kupił.
A tak rozwijam flotę Acolitek z których jestem mega zadowolony.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.11.2020, 16:13 »
Ledi nie obraź się ale przy tym budżecie można na prawdę kupić SLR 3.3 do 90 gram a nie Gabora. Rozumiem, że jesteś zadowolony z ich kijów ale to zupełnie inna liga.
SLR świetny kij, którego używają czołowi zawodnicy.
Gdybym miał tyle kasy z pewnością bym kupił.
A tak rozwijam flotę Acolitek z których jestem mega zadowolony.

Ale nie mam na co się obrażać, bo każdy ma prawo do opinii :) Kolega zapytał o kij na duże ryby to przez pryzmat osoby, która przesiaduje często na komercjach i używa tego kija dałem mu odpowiedź. Jego pieniądze, jego decyzja. Ja osobiście nigdy bym nie dał 2k za kije, ale to ja :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 322
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 12.11.2020, 16:45 »
Nie zapomnijmy o Preston Dutch Master ( nie wiem kto podjął decyzje aby wycofać ten model z rynku wprowadzając model Dystance ale w mojej ocenie oraz osób które kupiły nie jest wart swojej ceny ) jest jeszcze zapomniana firma Sportex którę to wędziska mają bardzo dobre właściwości rzutowe oraz duży zapas mocy.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline maniu89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #18 dnia: 12.11.2020, 20:16 »
Przede wszystkim trzeba określić na jakich dystansach i jakie ryby chcesz łowić.

Swego czasu Daiwa miała bardzo fajną wersję Commercial, w bardzo rozsądnych pieniądzach. Te wędki to prawdziwe killery jeżeli chodzi o komercyjne łowienie (mowa o rybach typowo komercyjnych). Trzeba zwrócić uwagę, że każda firma projektuje wędki pod konkretne zastosowania. Wspomniane przeze mnie commerciale świetnie dają sobie radę z rybami 5-8 kg. Oczywiście większą rybę wyholujesz, a to też zależne jest od łowiska. Znam miejsca, gdzie karpia 11 kg zwijasz jak 2 kg leszcza, a są też wody gdzie karpik 5 kg da popalić na takim feederze.

Cast Mastera zdecydowania odradzam do komercyjnych połowów. Ostatnio miałem "szczęście" pomachać tą wędką nad wodą... Ta wędka nie jest do tego stworzona. Oczywiście da się łowić w opisany przez ledi'ego sposób, ale nie o to chodzi. Za młodu spławikowałem spinningiem Germina i nie chciałbym do tego wracać. Na tamte czasy, był to szczyt marzeń, natomiast z perspektywy czasu stwierdzam (pomijając sentyment), że była to klasyczna porażka :)

Nie lubię konserwatywnego podejścia i często podejmuję ryzyko, więc szedłbym w inną wędkę niż MAP :) Daiwa SLR, Preston Supera, Shimano Aero, Guru. Ciekawą opcją byłyby barbelki, choć dla mi takie wędki nie leżą :)

Nie zazdroszczę sytuacji, bo sam jestem na etapie wyboru wędek i szlag mnie trafia. Jak nie długość transportowa, to waga. Jak nie waga, to kiepskie przelotki itd

Maciek wymieniasz/wyprzedajesz swoje Commercial'ki :o
Co masz na oku ;)
A co do tematu ,nie posiadam tak zacnej wędki jak slr ale widziałem ją na żywo w akcji i w tej cenie i na takie ryby to byłby mój wybór nr 1 :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 12.11.2020, 20:35 »
Przede wszystkim trzeba określić na jakich dystansach i jakie ryby chcesz łowić.

Swego czasu Daiwa miała bardzo fajną wersję Commercial, w bardzo rozsądnych pieniądzach. Te wędki to prawdziwe killery jeżeli chodzi o komercyjne łowienie (mowa o rybach typowo komercyjnych). Trzeba zwrócić uwagę, że każda firma projektuje wędki pod konkretne zastosowania. Wspomniane przeze mnie commerciale świetnie dają sobie radę z rybami 5-8 kg. Oczywiście większą rybę wyholujesz, a to też zależne jest od łowiska. Znam miejsca, gdzie karpia 11 kg zwijasz jak 2 kg leszcza, a są też wody gdzie karpik 5 kg da popalić na takim feederze.

Cast Mastera zdecydowania odradzam do komercyjnych połowów. Ostatnio miałem "szczęście" pomachać tą wędką nad wodą... Ta wędka nie jest do tego stworzona. Oczywiście da się łowić w opisany przez ledi'ego sposób, ale nie o to chodzi. Za młodu spławikowałem spinningiem Germina i nie chciałbym do tego wracać. Na tamte czasy, był to szczyt marzeń, natomiast z perspektywy czasu stwierdzam (pomijając sentyment), że była to klasyczna porażka :)

Nie lubię konserwatywnego podejścia i często podejmuję ryzyko, więc szedłbym w inną wędkę niż MAP :) Daiwa SLR, Preston Supera, Shimano Aero, Guru. Ciekawą opcją byłyby barbelki, choć dla mi takie wędki nie leżą :)

Nie zazdroszczę sytuacji, bo sam jestem na etapie wyboru wędek i szlag mnie trafia. Jak nie długość transportowa, to waga. Jak nie waga, to kiepskie przelotki itd

Maciek wymieniasz/wyprzedajesz swoje Commercial'ki :o
Co masz na oku ;)
A co do tematu ,nie posiadam tak zacnej wędki jak slr ale widziałem ją na żywo w akcji i w tej cenie i na takie ryby to byłby mój wybór nr 1 :)

Nie wyprzedaję, Maniu :) Zostawiam je sobie, bo mam do nich sentyment i świetnie mi się nimi łowi, choć pewnie pomarańczowej 11,6 ft będę się chciał pozbyć, gdyż kompletnie jej nie używam i biedna leży nieużywana :facepalm: To nie są wędki do łowienia 30 cm płotek... tzn. da się, ale to nie to :(

Szukam czegoś do łowienia klasykiem, o trochę głębszym ugięciu niż SLR. Może coś z serii Tournament PRO. Choć ostatnio wędki w 3-składzie bardziej mi odpowiadają, bo wrzucam je do auta i tak sobie jeżdżą :D Trudny wybór kruca bomba :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #20 dnia: 12.11.2020, 20:47 »
Witajcie, pozwolę sobię podpiąć się pod ten wątek.
Mam już ultra lekkiego feederka, mam spławikówkę...ale brakuje mi 'odpowiedniej' wędki do feeder method.

Obecnie łowię na metodę wędziskiem Daiwa Windcast traditional 3m 3.0lb. Wędzisko kupowałem na wariata, przed wyjazdem w tym roku na pierwsze ryby od 25 lat.
Stety/niestety łowię karpie do max 5-6 kg (na metodę), i owa Daiwa w zasadzie przy tych rybach w ogóle nie pracuję, mam wrażenie że mógłbym tym wędziskiem siłowo holować karpia 30 kg ;-).

I tutaj pada pomysł aby zakupić wędzisko dedykowane do metody. Myślę, kupię Plusa 11' Drennana i będzie fajnie, ale w kilku postach doczytałem że delikatna drgająca szczytówka to czasem nie jest dobry pomysł do łowienia na metodę z sygnalizatorem (tak, mowa o łowieniu z sygnalizatorem elektronicznym).

Pytanie brzmi, jak to jest z wędziskami feederowymi, tj czy nadadzą się do poławiania na metodę z elektronicznym wskaźnikiem lub mechanicznym?

Tak jak wspomniałem, moje wędzisko powinno mieć swój max przy karpiu ok 10 kg (zdrowy silny karp), ale przy rybach 2-3 kg też powinna być frajda, moje koszyki to 25-35g.
Budżet 1000 zł.

Z góry dziękuję za Wasze komentarze.
Pozdrawiam.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #21 dnia: 12.11.2020, 21:01 »
Można feeder postawić jak gruntówkę , na sygnalizatorze, trochę to nie profesjonalne ale można, ale do takiego łowienia to brzanówki z coruma 1,5 czy 1,75 LB. Za tysiaka kupisz dwie z kołowrotkami. Po co ładować 1000 zł w feeder jak będzie stała jak gruntówka. 
Paweł

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 12.11.2020, 21:12 »
Można feeder postawić jak gruntówkę , na sygnalizatorze, trochę to nie profesjonalne ale można, ale do takiego łowienia to brzanówki z coruma 1,5 czy 1,75 LB. Za tysiaka kupisz dwie z kołowrotkami. Po co ładować 1000 zł w feeder jak będzie stała jak gruntówka.

Hej, właśnię to próbuję ustalić, tj jaki typ wędki kupić do łowienia na metodę ale z sygnalizatorem.
A może moje wyobrażenie o tej daiwie jest złe i jej moc nie jest aż taka duża jak mi się zdaje?
Być może moja niechęc do wincasta wynika z tego że preferuję bardzo delikatne patyki.

Jak oceniasz tą daiwę w kontekście ryb które łowię i koszyków których używam?

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 12.11.2020, 21:37 »
Ta daiwa co masz to karpiówka do zestawu karpiowego lub do ciężkiej metody, podajniki takie jak mega method czy podobne koło 100 gram bez zanęty.
 Na grunt z metodą 30-40 gram to
https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/39345-korum-barbel-rod-12ft-175lbs.html jednak do naładowania takiej wędki podczas rzutu potrzeba pewnie podajnik z 50 gram, nie wiem nie miałem takiej wędki pytaj Luka on ma. NA sygnalizator to ja bym takie coś brał.   
Paweł

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 12.11.2020, 22:37 »
Znalazłem na forum takie rekomendacje, wydaje się że wpasowują się w moje oczekiwania:
- DAIWA LEGALIS ALLROUND 3,30 / 10-50G
- KORUM ALLROUNDER ROD 11FT - 1.25LB

Czy te sprzęty ładnie będą pracowały z karpiem 2kg, jak i poradzą sobie z 10 kg bez wielkiego zgrzytania zębami?
Czy ten Korum nie będzie zbytnio nadwyrężony z koszykiem 35g + załadunek i rzut na 50-60 metrów?

Pozdrawiam.

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 12.11.2020, 22:50 »
Jak wynika z tych wyliczeń http://sklep.insel.pl/blog/2017/09/19/wedkarskie-skroty-i-przeliczniki-jak-przeliczyc-lbs-co-to-jest-akcja-szczytowa/ wędka 2LB ma bezpieczną masę wyrzutową 30-70 gram, tam Korum co podałeś  ma 1.25 LB powinien dać radę 35 gram plus zanęta. Najlepiej żeby się ktoś wypowiedział co ma te wędki. Napisz na Lucjana prywatna wiadomość on ma kilka brzanówek i zawsze odpisuje. Na pewno coś Ci poradzi.
Paweł

Offline pawel060981

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 12.11.2020, 23:48 »
Kolego mam Acolyte plus 11ft jest świetna wędka, pracuje pod małą rybą ale kiedy muszę przytrzymać przed zaczepem mocnego karpika to czuć moc. Mówię o rybach do 3 może 4kg nie wiem jak na komercjach przy 8 czy 10kg by się spisał ale też nie do tego jest. Tylko powiedz po co feeder i sygnalizator brań, ale jeśli ustawisz na wprost na sygnalizator to według mnie będzie działało.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #27 dnia: 13.11.2020, 09:00 »
Jak wynika z tych wyliczeń http://sklep.insel.pl/blog/2017/09/19/wedkarskie-skroty-i-przeliczniki-jak-przeliczyc-lbs-co-to-jest-akcja-szczytowa/ wędka 2LB ma bezpieczną masę wyrzutową 30-70 gram, tam Korum co podałeś  ma 1.25 LB powinien dać radę 35 gram plus zanęta. Najlepiej żeby się ktoś wypowiedział co ma te wędki. Napisz na Lucjana prywatna wiadomość on ma kilka brzanówek i zawsze odpisuje. Na pewno coś Ci poradzi.

Natomiast wg przeliczników Prologica 1,25 lb to 66,66gr wiec przyjmij wartość średnia i będzie dobrze
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 13.11.2020, 11:43 »

Natomiast wg przeliczników Prologica 1,25 lb to 66,66gr wiec przyjmij wartość średnia i będzie dobrze

Dzięki, napiszę osobneego posta, może zgłoszą się osoby które używają tych wędek.
L.M.

Offline Mateo29

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #29 dnia: 13.11.2020, 15:36 »
Dziekuje za pomocne odpowiedzi.Mój wybór padł na Daiwe Slr w długości 3,3 m.Teraz tylko czekać na jakieś dobre zniżki z okazji BF i zakupie.Pozdrawiam