Autor Wątek: Shimano Stella C3000XGFI  (Przeczytany 8198 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Odp: Shimano Stella C3000XGFI
« Odpowiedź #15 dnia: 12.12.2015, 07:50 »
Wiedziałem, że doczekam się riposty...
Darek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #16 dnia: 12.12.2015, 10:21 »
Spokojnie

Uważam tylko że to nie ma sensu.

Ogólnie pisał ktoś że nowe stelle są takie super. Dlaczego starsze modele są droższe od nowych? Co jest w tej szpuli że kosztuje 650zl? Z czego ona jest ze złota?
Chciałbym też mieć przy każdym kiju 4000ss lecz mnie nie stać dlatego napisałem że jeśli kogoś stać to niech kupuje. Tylko po co? Mało linki zbiera i nie jest to młynek do spławika. Nawet gdyby było mnie stać to stelle bym kupił pod spinning bo tam ona pracuje a przy spławiku raczej średnio chyba że co min rzucasz na 60m to wtedy tak jakiś sens jest. Chcesz mieć stelle za 2 klocki przepraszam ze szpulą 3 klocki to kupuj nie ma problemu tylko powiedz mi po co bo nie rozumiem. Poważnie.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 12.12.2015, 10:56 »
Jest sprzęt dobry, jest sprzęt lepszy i jest Stella.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12.12.2015, 11:09 »
Chciałbym też mieć przy każdym kiju 4000ss lecz mnie nie stać dlatego napisałem że jeśli kogoś stać to niech kupuje. Tylko po co? Mało linki zbiera i nie jest to młynek do spławika. Nawet gdyby było mnie stać to stelle bym kupił pod spinning bo tam ona pracuje a przy spławiku raczej średnio chyba że co min rzucasz na 60m to wtedy tak jakiś sens jest. Chcesz mieć stelle za 2 klocki przepraszam ze szpulą 3 klocki to kupuj nie ma problemu tylko powiedz mi po co bo nie rozumiem. Poważnie.

Mało linki zbiera ? 85cm to mało? Wg mnie do spławika jak najbardziej odpowiednia ilość gdy łowi się do około 50m od brzegu a większość i tak do 30 metra zarzuca więc większy nawój przy normalnym łowieniu, ewentualnie na zawodach (które wg mnie są parodią wędkarstwa) wtedy 120cm na obrót będzie nie którym mało.. Osobiście do spinningu bym nie podczepił stelli z jednego prostego powodu - szkoda by mi go było zajechać, poza tym 85cm nawoju pod spinning to wg mnie troche za dużo, no chyba że do sliderów ale do normalnego spinningowania gdzie przynętę prowadzi się jak najwolniej to użycie tak dużego przełożenia wg mnie mija się z celem. Z tych wszystkich danych (masa, nawój itp) to wg mnie jest to piękny sprzęt pod feedera. Mam stradica 3000S z nawojem 92cm/obrót i trochę męczy rękę nawijaniem linki pod większą rybą.

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 12.12.2015, 18:04 »
Jest sprzęt dobry, jest sprzęt lepszy i jest Stella.
Bez przesady

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #20 dnia: 12.12.2015, 19:06 »
Stella jest wyjątkowo "maślana" pod względem pracy, natomiast szpule są węższe niż u Daiwy, co zaletą raczej nie jest.

Negatywny aspekt inwestowania w topowe stałoszpulowce jest taki, że po stosunkowo krótkim czasie pojawia się nowa wersja wyposażona w nowe "systemy" oraz insze udoskonalenia techniczne/materiałowe (w przeciwieństwie np. do centrepinów, które przez wiele lat są produkowane w niezmienionej postaci), a wtedy nasz drogocenny kręciołek zaczyna się nam jawić jako przeczasiały, zaś wsparte stosowną reklamą nowinki wodzą na pokuszenie ;) 

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 12.12.2015, 19:10 »
Bez przesady
Stella 98' JDM 4000 , ma 13 łożysk są maniacy co dokładają jeszcze 2. Każde łożysko kosztuje 39zł...
Moja ma 17 lat i do tej pory nie wyszło nic lepszego.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 12.12.2015, 19:32 »
Bez przesady
Stella 98' JDM 4000 , ma 13 łożysk są maniacy co dokładają jeszcze 2. Każde łożysko kosztuje 39zł...
A na ten kołowrotek łowi się rybry czy trzyma się ją w gablocie za szybą ?
Maciek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 12.12.2015, 22:49 »
4000 więcej odpoczywa niż go użytkuje, natomiast 2500 używany jest za każdym prawie razem jak biorę spina. Ale to głównie dlatego, że mam tylko te dwa kolowrotki ( poza stradiciem 1000 do jiga na wzdregi) z arsenału do spiningu a lubię łowić dość lekko.
2500 spełnia w zupełności moje potrzeby, 4000 dostałem w prezencie od ojca i jest bo jest.
 Na pewno są warte swoich pieniędzy plus cła :P bo przecież na 98' i milenium stella zrobiła swoją renomę.

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #24 dnia: 12.12.2015, 23:26 »
Stella świetna... Miałem okazję kręcić i mogę polecić... Jak komuś cena nie przeszkadza... Mnie nie stać... Więc sprawiłem sobie dużo tańszego Vanquisha i naprawdę nie ma się do czego przyczepić...

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 13.12.2015, 03:39 »
Bez przesady
DAIWA TOURNAMENT FORCE znajomy mówi że nie ma lepszego kołowrotka który wytrzyma więcej. W nowym stanie praktycznie nie do kupienia. Używka w bd stanie 2.5-3
Ufam mu bo Stelle zajechał. Bardzo ciężko łowi i Stella nie daje rady. Nowa konstrukcja Stelli ładnie wygląda nic więcej.
Fakt ta Twoja jest mocna lecz nie najmocniejsza.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #26 dnia: 13.12.2015, 09:03 »
Bez przesady
DAIWA TOURNAMENT FORCE znajomy mówi że nie ma lepszego kołowrotka który wytrzyma więcej. W nowym stanie praktycznie nie do kupienia. Używka w bd stanie 2.5-3
Ufam mu bo stelle zajechał. Bardzo ciężko łowi i stella nie daje rady. Nowa konstrukcja stelli ładnie wygląda nic więcej.
Fakt ta Twoja jest mocna lecz nie najmocniejsza.

Jakże to polskie :-) A mój znajomy mówi ,że najlepszy kołowrotek to ruska katuszka i nic go nie zajedzie :-) Będziemy się licytować na opinie znajomych??? Chyba nie o to chodzi i dlatego uważam,że jak ktoś nawet nie miał w rękach danego sprzętu to nie powinien się wypowiadać. Inną kwestią jest sprawa ceny ale........ " coś jest tyle warte ile ktoś chce za to zapłacić". Jednym słowem jak kogoś stać i chce taki towar to kupuje a jak nie to łowi ruską katuszką.
ps. sprzęt jest dla nas nie dla ryb i nie przekłada się na ilość i wielkośc łowionych rybek :-)

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13.12.2015, 11:33 »
Co do znajomych...
Klik