Autor Wątek: Pomóżcie z batem  (Przeczytany 7118 razy)

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Pomóżcie z batem
« Odpowiedź #30 dnia: 09.12.2020, 20:46 »
To ja chyba będę musiał iść do wedkarakiego i coś dopasować. Żeby mnie tylko w ciula nie zrobili z tą szczytówką. U mnie w wędkarskim lubią wciskać syf ludziom. Powiem że chcę coś dobrego a oni mi dadzą najgorszą szczytówkę za cenę najlepszej. A jaka długość szczytówki powinna być przy bacie 8m?
Mateusz

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #31 dnia: 09.12.2020, 21:01 »
Specjalnego wyboru szczytówek w sklepach nie ma. Są Jaxony i Robinsony. Jak trafiają się innych topowych producentów, to są niebotycznie drogie. Ale spokojnie, dają radę. Co do długości to się tym nie przejmuj. Długość szczytówki zależy od średnicy. Czym większa u podstawy szczytówki tym ona dłuższa. Najważniejsze, żeby dopasować własnie tą średnicę tak, żeby przynajmniej z te 10 cm było schowane w przedostatnim segmencie.

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 09.12.2020, 21:55 »
A właśnie przy okazji jak to jest z tym chowaniem się poszczegolnych segmentów? Szukając info na temat tej szczytówki znalazłem filmiki na youtubie i odpowiedzi na forach że jak się pokruszą segmenty od dolu koncowki te co są cały czas schowane to mozna je przycinać?
I było że to nie ma znaczenia dla pracy i wytrzymałości wędki
Mateusz

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #33 dnia: 09.12.2020, 22:00 »
Jak mają się pokruszyć? Jeśli zdepniesz lub zdusisz to wtedy będziesz myślał jak to naprawić.

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 09.12.2020, 22:03 »
Tak tylko pytam teoretycznie bo widziałem że tak robią jak to pęknie jakoś albo sie właśnie zmiażdży... Po przecięciu wpływa to jakoś na użytkowanie? Pytam czysto teoretycznie
Mateusz

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #35 dnia: 09.12.2020, 22:08 »
Nic nie przecinaj i nie kombinuj. Kupujesz szczytówkę i łowisz. Jak coś pęknie, albo się skurczy :D z zimna np :D do wyciągasz, sadzasz koło pieca, żeby się ogrzało, wsadzasz z powrotem i łowisz. :D A tak poważnie, jak uszkodzisz szczytówkę, to kupujesz nową. Tak po prostu bez żadnego kombinowania.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 09.12.2020, 22:23 »
Tak tylko pytam teoretycznie bo widziałem że tak robią jak to pęknie jakoś albo sie właśnie zmiażdży... Po przecięciu wpływa to jakoś na użytkowanie? Pytam czysto teoretycznie
Zobacz na stronie internetowej sklepu leszcz w Poznaniu. Tam kiedyś mieli duży dostępny wybór szczytówek. Zadzwoń też do serwisu mikado 48 22 732-71-01 jest tam gostek który ma dużo szczytówek i innych elementów wędzisk i  byc może coś dobierze

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 09.12.2020, 22:36 »
Ok. Ale nie o szczytówkę mi chodzi tylko o dolne segmenty. Tak jak napisałem, widzialem ze ktoś może i zdeptał nie wiem... ale rozłożył poszczególne segmenty i przyciął od dołu to co było skruszone i pęknięte i podobno nic się złego z takim czymś nie dzieje. Ja nic jie będę kombinować ani ciąć tylko tak pytam...
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 09.12.2020, 23:04 »
Chodzi mi o takie wyszczerbienie na dole np3 części teleskopu

Ale to nie moje. Tylko pytam. Czy jak by to przyciąć to nadal by wszystko działało? Tylko to jest dolna część ta schowana.
Mateusz