Autor Wątek: Pomóżcie z batem  (Przeczytany 7125 razy)

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Pomóżcie z batem
« Odpowiedź #15 dnia: 05.12.2020, 22:37 »
Tak też zrobię. Kupię może tego bata mikado albo jaxon z wyższej półki ewentualnie robinson.
Oczywiście używane chyba że stanie się coś fajnego i będę miał 500zl na bacik. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Jak coś kupię na pewno napiszę a później dam recenzję z połowu tą wędką.
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08.12.2020, 14:38 »
Odświeżam temat.
Znalazłem i kupiłem używany bat Jaxon XT-Pro Turbo Pole ale nie 7m tyko 8m.
Szczerze to za psie pieniądze go odkupiłem bo tylko 160zł. Znalazłem go wczoraj na sprzedajemy.pl a myślałem że to już dawno zapomniany serwis.
Zanim go zamówiłem to poczytałem trochę o tym bacie i szczerze każdy go chwalił.

Jaxon XT-Pro Turbo Pole 800 - co o nim sądzicie?
Będę zadowolony? Jak dojdzie to od razu go opiszę.

Wiem że każdy polecał mikado tournament ew. jakiś wlasnie Jaxon w wyższej półki i myślę że to właśnie górna półka batów? A dodam ze po zdjęciach nie był wcale zniszczony.
Czekam na wasze opinie. I dziękuję za każdą odpowiedź.
Mateusz

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 08.12.2020, 15:03 »
 Będziesz miał problem łowic tym batem i nie dlatego że to Jaxon ale chodzi o długość, 8m to juz kawał bata i jest ciężko łowić , dlatego kupujemy te 6-7m . 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 08.12.2020, 15:54 »
To może się okazać że będzie wtopa...
Zobaczymy jak przyjdzie i ją rozłożoną wezmę do ręki. No fakt to kawał bata jest 8m. Ale jak zobaczyłem za taką cenę bat , który każdy chwali i nie tylko 6 czy 7 m , ale właśnie kilka wpisów na forach widziałem że 8m jest bardzo dobrze wyważony i leciutki to stwierdziłem że to okazja.
No te 8m jest dużo lżejsze od mojego 6m jaxon zaffira.
Mateusz

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #19 dnia: 08.12.2020, 22:12 »
Sam bym kupił tego Jaxona w takiej cenie. Super okazję trafiłeś. Te stare wędki Jaxona są dużo lepsze niż współczesne. A seria wędek XT -Pro to wysoka półka tej firmy. Kultowa nawet bym powiedział. Mam teleskop z tej serii. Do dzisiaj go nie sprzedałem. 

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 08.12.2020, 23:30 »
Widziałem wlasnie że są 3 rodzaje tych batów
Xt pro trans
Xt pro turbo
Xt pro limited edition
Mam.na oku jeszcze wlasnie trans 7m.
Ale nie mogę nigdzie znaleźć czym one się różnią? Chyba tylko wagą??
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 08.12.2020, 23:39 »
Zobaczę jak leży w dłoni ten 8m bacik. Jesli będzie ok to super. Jak nie to go będę chciał sprzedać i kupię tego 7m. Też używka oczywiście bo nowe uuuu ponad 600zl.
A takie pytanie mam jeszcze na taki bat to da radę wyciągnąć coś np ponad 1 kg? Czy taki dlugi cienki i lekki bat trzaśnie???
Mateusz

Offline kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 09.12.2020, 07:20 »
Da radę, ja na robinsona tx2 8 metrów złowiłem leszcza ponad 1,5 kg.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 09.12.2020, 07:46 »
Spokojnie wyciągniesz i większe rybki, wiadomo ze na trochę większe trzeba się nastawić na grubszy zestaw .
Ja na bata 6m karp 2,5kg 8) żyłka główna 0,16 przypon 0,14 karasiowo -linowe łowisko i nie było miejsca na finezje.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #24 dnia: 09.12.2020, 09:56 »
Spokojnie wyciągniesz i większe rybki, wiadomo ze na trochę większe trzeba się nastawić na grubszy zestaw .
Ja na bata 6m karp 2,5kg 8) żyłka główna 0,16 przypon 0,14 karasiowo -linowe łowisko i nie było miejsca na finezje.
Na bata nie ma sensu stosować finezyjnych zestawów. Takie zestawy (przypon 0.08) stosuje się jak ryba nie bierze.
Cieńszy zestaw główny przy długości 7-8m to same problemu z plątaniem się.

Offline Paul John

• Ekspert
  • Reputacja: 71
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 09.12.2020, 10:59 »
Mistrall Aqua Competition 6m żyłka główna 12, przypon 0,10, bez żadnych gum, karp 4kg największy póki co, czasem trzeba dać szansę sprzętowi :)
Słońca życzę

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09.12.2020, 19:38 »
A więc teraz czas na pochwalenie się nowym (starym ;)  ) batcikiem 8m.
Jak pisałem wcześniej jeat to bat Jaxon TX pro TURBO pole 800. Dostałem go dzisiaj około godziny 16. Szybko rozpakowałem i zaskoczenie niesamowite dotyczące wagi. Tak lekkiego wędziska się nie spodziewałem. Ten bat jest mega lekki. Wrzuciłem go na elektroniczną wagę kuchenną i waga rzeczywista tego bata to 310g !!!!
Wyszedłem na dwór i rozkladam go... Myślę sobie Jezu jakie to długie. Najdłuższy bat jaki mialem w ręce to 6m Jaxon zaffira TX. Wyważenie niesamowite. Spokojnie mogę nim operować jedną ręką. Przy wietrze oczywiście jest to niemożliwe. Myślę że z zacięciem ryby jedną ręką też będzie ciężko ale na ogół podczas wędkowania używam dwóch rąk :)
Jestem bardzo miło zaskoczony wagą jak i wyważeniem. Myślę że dziecko dało by radę zarzucić zestaw tym batem bo naprawdę nie czuć żeby ciągnął do przodu jak to jest w mojej zaffirze 6m.

Jednak że jest to bat używany zbyt fajnie by było gdyby nie jeden mankament...
Na bacie jest tzn. była, założona guma amortyzująca. Po jednej przygodzie z karpiem około 1.3 kg na moim pierwszym bacie 5m z gumą nie chcę tego widzieć na oczy. Hol trwał bardzo długo, prawie straciłem rybę i zestaw bo nie szło kontrolować odjazdu ryby. I zero przyjemności. Guma wyciągnęła sie na 4 czy 5m. Koszmar.
Mam teraz dylemat. Czy na obciętą szczytówkę mogę założyć łącznik i bez obaw wędkować, czy kupić nową szczytówkę?
Jeśli da radę na tej to nie ma problemu jutro idę do wedkarakiego i dopasuję łącznik.
Jeśli lepiej nie ryzykować to proszę o pomoc w doborze tej szczytówki.
Nie chcę kupić szklanego badziewia tylko coś węglowego. Dodam że z mojej zaffiry może i by pasowała ale jest inna struktura powierzchni.
Co teraz? Bardzo proszę o waszą pomoc.
Mateusz

Offline Hyde

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 09.12.2020, 20:00 »
Osobiście proponuję kupienie 2 szczytówki. Nie wiesz ile zostało odcięte z oryginału pod montaż amortyzatora. Po założeniu łącznika może wystąpić sytuacją, że będziesz tracił ryby bo część szczytowa będzie za sztywna.

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 09.12.2020, 20:05 »
Ok. A jaką szczytówkę kupić?
Mateusz

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #29 dnia: 09.12.2020, 20:16 »
Najlepiej kupić 2 rodzaje. Pustą - mocniejszą i tak zwaną wklejkę na bardziej finezyjne łowienie. Teraz na jesienno- zimowe wędkowanie taka będzie idealna.
Tu masz wklejkę https://allegro.pl/oferta/szczytowka-jaxon-wklejka-mix-tip-do-batow-105cm-5-9583109800?snapshot=MjAyMC0xMi0wOVQxMjozNDozNS45MjRaO2J1eWVyO2Q2ZDMwZGEwM2RiNTI4ZWI5N2IyYmY0MWQzNTYwMzM4YjA2NGU0YTk1YWYxZjZmZDRkOThiNGNhYmY4MjMzNjY%3D
U tego samego sprzedawcy znajdziesz też szczytówki puste. Musisz tylko zmierzyć średnicę wylotu przedostatniego segmentu w Twoim bacie i sobie wybrać odpowiednie.