Wbrew pozorom nie jest tak trudno. Ale podałeś trochę mało danych na temat strony. Co to ma być, czy to ma być w formie blogu ?
Ale ogóle wiadomości Ci przekażę mimo to. Posłużę się przy tym swoimi doświadczeniami związanymi z platformą home.pl. Na ich serwerach już kilka lat działa moja strona internetowa, którą sam zrobiłem, ale o tym później.
Co musisz zrobić:
1. Musisz kupić domenę (czyli adres strony pod którym będzie wyświetlana strona).
2. Musisz wykupić hosting, czyli niejako miejsce na serwerze (tak zwane udostępnienie zasobów serwerowni do obsługi strony).
Ceny:
Domena przez pierwszy rok często jest w cenie promocyjnej i nawet jest szansa ją kupić za złotówkę, ale kolejny rok to już standardowa cena u wszystkich, czyli minimalnie około 140 zł. Można to sprawdzić w wyszukiwarce domen u danego usługodawcy.
Hosting na pierwszy rok też często jest w cenie promocyjnej (często do 100 zł), po roku ja np za hosting na cały rok płacę w granicy 450 -500 zł.
I to w tym przypadku wystarczy do uruchomienia strony. Pozostaje tylko stworzenie strony i umieszczenie jej na serwerze.
Ja korzystając z usług home.pl nie miałem z tym większych problemów, wystarczyło poczytać, popróbować i w ciągu jednego dnia można to zrobić bez kłopotu (mi zajęło trochę więcej, bo kombinowałem, uczyłem się).
Plusem będą dostępne na serwerze instalatory, które po wykupieniu usług instaluje się intuicyjnie i naprawdę trwa to np w przypadku WordPress chwilę. Tu masz instrukcję (instalatorów naprawdę jest dużo, w przeróżnych tematach):
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-zainstalowac-cms-wordpress-w-panelu-klDomenę i hosting też tam można kupić. Generalnie decydując się na stronę to uważam, że najłatwiej i najprościej jest kupić wszystkie usługi od jednego usługodawcy.
Kogo wybierzesz to indywidualna sprawa. Ja od lat korzystam z usług home.pl i jestem zadowolony. Nie jest to najtańszy dostawca usług internetowych, na pewno można taniej, ale ja jestem zadowolony z obsługi, jakości. Nie mam żadnych problemów ze swoją stroną. Oby tak dalej.
PS. Co to ma być za strona ? Informacyjna, w formie forum, bloga ? Masz podstawową wiedzę o budowaniu stron ? Usługah hostingowych ?
PS2. Poniżej lista aplikacji dostępna do zainstalowania:
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/autoinstalator-na-hostingu-jak-korzystac#4