Autor Wątek: Wędki Feeder a duże karpie  (Przeczytany 17086 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędki Feeder a duże karpie
« Odpowiedź #45 dnia: 06.05.2022, 22:42 »
Nagroda złotego szpadla dla kolegi Długi, za odkop roku :D

P.S na feeder do 100g wyciągnąłem suma 150cm i nie trwało to wieki a 15-20 min.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #46 dnia: 07.05.2022, 11:38 »
Haha jakoś mi to wpadło bo ostatnio na łowisku sami karpiarze i się dziwili że methoda również skuteczna i na większe miśki:)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #47 dnia: 07.05.2022, 12:40 »
Haha jakoś mi to wpadło bo ostatnio na łowisku sami karpiarze i się dziwili że methoda również skuteczna i na większe miśki:)
To musieliby być prawdziwi "karpiarze" z krwi i kości 🙂.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #48 dnia: 07.05.2022, 14:45 »
Prawda jest tak, że na komercji przy odrobienie szczęścia można wyciągnąć duże miśki na znacznie delikatniejsze zestawy. Jeśli nie ma zaczepów i szuwarów. Kumpel wyciągnął 16.800 na stingera do 40g :P
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Długi94

« Odpowiedź #49 dnia: 09.05.2022, 21:03 »
No pewnie że można ją łapie karpie na stingera 15-60g i jest super zabawa. A co do komercji to jedna drugiej nie równa. 2 które odwiedzam najczęściej są wogle inne , jedna to idealnie czyste twarde dno z równą głębokością , a druga to muł, spady, miejscami korzenie i zarośla

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 09.05.2022, 23:08 »
Prawda jest tak, że na komercji przy odrobienie szczęścia można wyciągnąć duże miśki na znacznie delikatniejsze zestawy. Jeśli nie ma zaczepów i szuwarów. Kumpel wyciągnął 16.800 na stingera do 40g :P

Ja w zeszłym sezonie potrafiłem jednocześnie ogarnąć papierosa, telefon i 2 mega giętkie pickery z jesiotrami po +-6kg
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2247
  • MFT
« Odpowiedź #51 dnia: 10.05.2022, 07:54 »
Na jesieni karp 15 kg na pickera do 50 gram. Woda PZW. No ale nie było tam akurat zaczepów. Tzn. były, ale w nie nie wlazł.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #52 dnia: 10.05.2022, 11:51 »
A, to ja pobronię plecionek, bo sam używam przy feederze. Tam gdzie trzeba łowić powyżej 60 metrów, to bez plecionki nie ma sygnalizacji na szczytówce. No bo ile taka żyłka 0,25 ma rozciągliwości? dajmy 10-15%. Przy rzucie na 80-90 metrów to już dużo za dużo. Wystarczy zastosować cienką (0.6 PE) plecionkę i strzałówkę to dobrego kija, żeby można było pogodzić dystans z amortyzacją szarpnięć ryby.

Tak więc zgodzę się z Januszem, że przede wszystkim myślenie. I nie kręćmy gównoburzy - tam gdzie jest czysto, można wyciągnąć karpia 10+ feederkiem na stosunkowo niegrubej żyłce całkiem sprawnie. Jak łowimy blisko zwad, to trzeba łowić grubo i kropka, czy to będzie kij karpiowy 3,5 lb czy mocarny rzeczny feeder o CW 200-250g. Tyle że jedna uwaga - przy łowieniu na DS szybko widzimy branie i reagujemy. A jak rozsadzimy dupę w namiocie i karp zrobi rolkę, to na wolnym biegu i tak zaparkuje gdzie chce, nawet na mocnym sprzęcie karpiowym :P Oczywiście może się też trafić bystry i czujny karpiarz siedzący przy kijach, jak i feederowiec popijający z kumplami ;)

Tak plecionka na długich dystansach jest bardzo pomocna. Nawet jak łowie na feedera tylko karpie które biorą agresywnie mam możliwość zobaczyć "obcierki" i "zabawy z przynętą".
Na żyłce jest ciężko cokolwiek takiego zobaczyć a informacja ta jedno ze pomocna w szukaniu ryb drugie ze dzięki temu coś się dzieje i jest mniej nudno.
Strzałówkę 8m mam z żyłki 0,30 i jako ze karpie u mnie budzą się przed podbierakiem rozciągliwość żyłki tutaj akurat pomaga.
Nie wiem nie znam się ale na ostatnim filmie gliny natura że Stachem rzucał na 80m żyłka 0.20 ze strzałówką i na sygnalizację brań nie narzekał. Nie wiem skąd ten mit że na żyłce brań nie widać. Całe życie łowiłem żyłkami i na widoczność brań nie narzekałem. Plecionka jest ok ale jak dla mnie to nie jest jakiś przeskok o lata świetlne. Przynajmniej w metodach gruntowych w spinningu używam wyłącznie plecionek.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2247
  • MFT
« Odpowiedź #53 dnia: 10.05.2022, 12:21 »
Metoda a klasyk to dwa różne brania ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Długi94

« Odpowiedź #54 dnia: 10.05.2022, 12:49 »
Zgadzam się , na methode są przeważnie mocne odjazdy

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #55 dnia: 10.05.2022, 13:28 »
Zgadzam się , na methode są przeważnie mocne odjazdy
Jak branie uklejki czy japońca na klasyka.