Autor Wątek: Cormoran veycor 6000  (Przeczytany 1801 razy)

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Cormoran veycor 6000
« dnia: 14.10.2022, 12:07 »
Witam
Chciałbym zapytać o kołowrotek z tytułu. Cormoran veycor 6000,wiem ze to budżetowy sprzęt ale może ktoś ma używa i by się wypowiedział na jego temat? Jak kręci, czy może dać sobie spokój z cormoranem?
Chce go kupić do feeder, ma dwa klipy cenna atrakcyjna, szukam opini jakiejś
Pozdrawaim

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
Odp: Cormoran veycor 6000
« Odpowiedź #1 dnia: 18.10.2022, 10:53 »
Serio nikt nic nie wie ;)

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.10.2022, 12:19 »
Nie pakuj się w żadne ciekawostki, tylko wybierz coś sprawdzonego np. Ryobi Arctica albo coś z Okumy. Tam nic się nie popsuje, a jeśli coś, to masz 5 lat gwarancji. Możesz też wybrać Daiwę LT, ale miej na uwadze, że serwis Daiwy jest chodzącym koszmarem i jeśli coś się zepsuje, to masz sezon z głowy. Jeśli koniecznie chcesz kołowrotek z dwoma klipami, to wybierz Haldorado By Dome Team Feeder Power Fighter - budżetowy i dobry sprzęt. Jeśli chcesz więcej propozycji budżetowych kołowrotków, to przeszukaj forum - był już ogrom tematów na ten temat.

Nie sugeruj się też ilością klipsów. Na forum jest wiele wątków na temat bezpiecznych klipsów (np. z drutu, à la MAP, z guzika, z AliExpress/OLX, ...), które same się wypinają i dzięki którym nie musisz się martwić, czy zdążysz zdjąć klip podczas odjazdu ryby. Poświęcasz pół godziny i masz na szpuli tyle klipów, ile chcesz. Sam używam klipy z drutu i nie zamieniłbym ich na inne. Do tego kijki do odmierzania odległości oraz marker, żeby zaznaczyć na plecionce, gdzie był klip i o nic się nie martwisz.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 18.10.2022, 19:04 »
Cormoran ostatni raz dobre młynki miał w latach '90 ;), choć moje pierwsze big pity miałem z ich stajni w drugiej połowie lat milenijnych i miło to wspominam. Późniejsze wypusty to już raczej klęska, żerująca na potędze z ubiegłego wieku...
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19.10.2022, 10:49 »
No dziękuję za wypowiedzi, patrzylem na cormorana bo cenna atrakcyjna, by dome to mój drugi typ ale to już 250 plus. Na chwilę obecną mam 2 method guny od Robinson i powiem ze nie mam się o co przyczepić już 2 sezony że mną i kręcą jak trzeba, mam gumowe klipy na nich i zdają egzamin.mam wolny feeder bez kołowrotka, długość 366 , chciałbym zrobić z tego zestaw na rzekę, koszyk do 120 g, i jednocześnie wędke do metody na 60-70m chociaż, precyzyjnie. Chciałbym coś innego niż metod guny, wiem ze kolowrotki do dystansu to około 400 zł, ja bym chciał coś tańszego, co polecicie oprócz by dome? Jak już wiem ze cormoran odpada

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 19.10.2022, 11:09 »
Michał N. poleca któreś tańsze kołowrotki Gabora do dystansu, a na takim łowieniu głównie się skupia. Nie wyważaj więc otwartych drzwi, tylko skorzystaj z porady ;)

Musisz sobie poszukać, który to konkretnie model jest.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #6 dnia: 19.10.2022, 12:51 »
O ile reszta zestawu jest sensowna to praktycznie każdym kołowrotkiem 5000 lub większym osiągniesz dystans 70 m

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19.10.2022, 17:35 »
No jedna wędką to daiwa ninja 360 a druga shimano(zapomniałem nazwę) o wiele mocniejsza od daiwy, pierwsza przelotka duża, narazie wygrywa by dome z kolowrotkow

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #8 dnia: 19.10.2022, 21:11 »
Michał N. poleca któreś tańsze kołowrotki Gabora do dystansu, a na takim łowieniu głównie się skupia. Nie wyważaj więc otwartych drzwi, tylko skorzystaj z porady ;)

Musisz sobie poszukać, który to konkretnie model jest.
By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 5000 i By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 6000 za sto kilkadziesiąt zł. Bardzo fajne, tanie i dobre kołowrotki do dystansu o świetnych parametrach szpuli. Niestety już niedostępne. Power Fighter 4000 dostępny ale nie warto go brać bo ma wadę.
Następne wersje już droższe. Nie wiem, jak z wymiarami szpuli. Jeśli podobne to warto zaryzykować.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 20.10.2022, 10:45 »
Są dostępne ale za 239 , za sto parę ciężko cos znaleść, o jakiej wadzie mówisz przy tych 4000 ?

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #10 dnia: 20.10.2022, 18:43 »
Strasznie kiepski hamulec. Miałem go i oddałem za darmo. Dawałem mu szansę , ale się poddałem. Zresztą to i tak raczej mały kołowrotek jeśli szukasz rozmiar 5000-6000

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #11 dnia: 20.10.2022, 21:20 »
Niestety, poniżej 200 zł ciężko znaleźć coś sensownego. BY DOME TEAM FEEDER POWER FIGHTER 4000 dostępny w niskiej cenie 165 zł ale to bubel. Nie polecam.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 20.10.2022, 22:59 »
Możesz zerknąć na flagman s river, nie miałem by dome, ale osoba która ma i macała flagmana, mówiła, że podobne są.
Kuba