Autor Wątek: Jaka jest różnica pomiędzy Baitrunerem DL 4000 FA a FB?  (Przeczytany 8577 razy)

Offline drakodrako1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Jaka jest różnica pomiędzy Baitrunerem DL 4000 FA a FB?
« Odpowiedź #45 dnia: 04.09.2016, 14:47 »
Do łowienia koszyczkami 60g spokojnie daje radę. Ja na Wye łowiłem koszyczkami 100g i dawał spokojnie radę.Dla mnie męczące było to na Trencie że trzeba dość dłogo zwijać z dalszych odległosci zestaw.Na Wye łowi mi się nim komfortowo.... Wyciągałem po 10brzan i kilka kleni i dawał radę .Szkoda że nie ma rozmiaru 5 lub 6000 .....
VEB

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 04.09.2016, 14:55 »
Do łowienia koszyczkami 60g spokojnie daje radę. Ja na Wye łowiłem koszyczkami 100g i dawał spokojnie radę.Dla mnie męczące było to na Trencie że trzeba dość dłogo zwijać z dalszych odległosci zestaw.Na Wye łowi mi się nim komfortowo.... Wyciągałem po 10brzan i kilka kleni i dawał radę .Szkoda że nie ma rozmiaru 5 lub 6000 .....

http://osc.aquas.com.pl/shimano-baitrunner-6000-2016-p-1599.html
Wojtek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 04.09.2016, 15:05 »
Bardzo możliwe, że po ostatnich wymianach zdań, warto brać pod uwagę, gdzie kupujemy nawijak.
 Ja kupiłem w Askari. I dla mnie? kosz 60g.+ Zanęta , jest ? Dość wyraźnie wyczuwalny, jak na kołowrotek z WB.
Arek

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 04.09.2016, 15:22 »
Bardzo możliwe, że po ostatnich wymianach zdań, warto brać pod uwagę, gdzie kupujemy nawijak.
 Ja kupiłem w Askari. I dla mnie? kosz 60g.+ Zanęta , jest ? Dość wyraźnie wyczuwalny, jak na kołowrotek z WB.

Mam podobnie, z tym że kosz 45g. Lepsze wrażenie sprawia Daiwa Ninja 4000. Całkiem możliwe , że w DL trzeba odnowić smarowanie bo zaczęły się szumy.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 04.09.2016, 15:35 »

Mam podobnie, z tym że kosz 45g. Lepsze wrażenie sprawia Daiwa Ninja 4000. Całkiem możliwe , że w DL trzeba odnowić smarowanie bo zaczęły się szumy.
To nie wykluczone. Ale na nawijak dostałem 36m. Gwarancji. Czemu mam w niego ingerować?
Nie jest to dla mnie żadnym problemem. Ale chodzi o zasadę.
Arek

Offline drakodrako1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #50 dnia: 04.09.2016, 15:39 »

http://osc.aquas.com.pl/shimano-baitrunner-6000-2016-p-1599.html

Tylni hamulec :)
VEB

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #51 dnia: 04.09.2016, 20:28 »

To nie wykluczone. Ale na nawijak dostałem 36m. Gwarancji. Czemu mam w niego ingerować?
Nie jest to dla mnie żadnym problemem. Ale chodzi o zasadę.

Zgadza się, tak teraz po czasie można by przypuszczać skąd atrakcyjna cena w Askari( ja kupowałem jakoś listopad/grudzień 2015) - ale z drugie strony aż tak wielka ta zniżka to nie była ( wtedy kosztował 310 PLN o ile dobrze pamiętam)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #52 dnia: 05.09.2016, 06:47 »
Niekoniecznie już konkretny sklep może mieć wpływ, co cała dystrybucja na polski rynek.
Brzmi jak chora teoria spiskowa,ale nieraz były dowody na to jak nasz rynek jest traktowany, nie tylko w temacie wędkarskim.

Parę lat temu, gdy Zaubery i RedArki zdobywały popularność, głównie w spinningu,miałem w rękach i na warsztacie egzemplarze zarówno "polskie" jak i kupione za granicą (głównie Niemcy).
Nawet z zewnątrz widać było minimalnie lepsze wykonanie - chociażby lepiej położony lakier, brak ostrych krawędzi na zaślepkach, inne śrubki.
We wnętrzu uszczelnione łożyska (ale nie wszystkie!) zamiast otwartych i masa podkładek regulacyjnych. Co jeszcze ciekawsze,cena zakupu czasem była niższa niż u nas, nawet przeliczając Euro na Zł :-\

Cena Dl'a zbliżona do naszej, może nawet ciut taniej za 2500 :
http://www.angeln-shop.de/shimano-baitrunner-dl-fb-freilaufrolle.html
Czesiek