Autor Wątek: Uniwersalne wędzisko gruntowe  (Przeczytany 3334 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Uniwersalne wędzisko gruntowe
« Odpowiedź #15 dnia: 06.07.2023, 11:48 »
Czy ja wiem... na zestawie w pełni przelotowym na Korumie Barbel 2.5 lb widać branie agresywnej uklei - to naprawdę nie są twarde wędziska a taki allrounder to przy najcięższej barbelce to witka wierzbowa.
Chyba nie rozumiem - która z tych branych pod uwagę będzie mniej giętka? Tak jak mówiłem nie chciałbym cepu, ale też nie widzi mi się holowanie 25 cm płotki na pełnym ugięciu:D

Wędki "angielskie" nie mają podanego c.w. mają podany ciężar w funtach - a mierzy się to tak: stawiasz wędzisko w pionie i patrzysz jaki ciężar wygnie wędzisko tak aby koniuszek szczytówki (styczna) był poziomo w stosunku do podłoża. Więc jak masz barbelkę 2,5 lb to wygina to wędzisko do takiej pozycji kilo z hakiem allrounder ma 1,5 lb to wtedy trzeba podpiąć 70 deko żeby się "pokłoniła".

I ten parametr jest dość zwodniczy bo nie mówi nic ile można tym "ciepnąć" żeby się nie złamało i nie mówi jak delikatna jest sama szczytówka - chodzi ogólnie o "spolegliwość" wędziska - im mniejszy "lb" tym wędka bardziej giętka na całej długości.

Mam nadzieję że teraz wszystko jasne :)

A co do dwuskładów... jak się chce to się da - przednie siedzenie rozłożyć wędziska i inne graty na nim ułożyć, "funfla" na tylną kanapę (niech jedzie jak lord) i jazda 8)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #16 dnia: 06.07.2023, 14:00 »
Chcąc przeliczyć test curve wędki na górny dopuszczalny c.w. należy podzielić go przez 16. Czyli dla kija o teście 1,5 lb górny ciezar wyrzutu to okolo 45 gram. Tak orientacyjnie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 06.07.2023, 14:22 »
Eee, nie wydaje mi się, żeby to działało dla większość patyków.

Na pewno tym Korumem 1,5 lbs da się rzucać cięższymi koszykami.

A dla brzanówek 2,5 lbs to wychodzi 70 gramów. Chyba raczysz żartować ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Herman

« Odpowiedź #18 dnia: 06.07.2023, 14:39 »
Jak napisałem - orientacyjnie. Sprawdzę to jeszcze po pracy i dam znać czy nie wprowadziłem w błąd.

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 06.07.2023, 14:47 »
Chcąc przeliczyć test curve wędki na górny dopuszczalny c.w. należy podzielić go przez 16. Czyli dla kija o teście 1,5 lb górny ciezar wyrzutu to okolo 45 gram. Tak orientacyjnie.

To jest baaaardzo orientacyjne i nawet gdyby było dokładne to daje Ci optymalną wagę ciężarka do osiągania maksymalnych długości rzutu. Natomiast taki Korum Barbel 2,5 lb ma c.w. 220g a Big Water 2,75 lb ma c.w. 375g.

I to są wartości podawane przez producenta a nie jakiś "szaleńców" na YouTube więc nawet przy dynamicznym zarzucie wędka to "wytrzymie".
I need a Barbel !!!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #20 dnia: 06.07.2023, 15:35 »
Z takimi pasami (do zrobienia we własnym zakresie), dwuskłady nie straszne w transporcie :):

https://www.amazon.pl/Pojazd-Sufitowe-Organizer-samochodu-Ci%C4%99%C5%BCar%C3%B3wka/dp/B08FBCF5B7
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Herman

« Odpowiedź #21 dnia: 06.07.2023, 16:09 »
Orientacyjnie to orientacyjnie. Tu zrzut  ze strony kolegów karpiarzy, Undercarp. Ja wiem, że oni się nie znają na wędziskach do dalekich rzutów ale coś może być na rzeczy :)

Offline Herman

« Odpowiedź #22 dnia: 06.07.2023, 16:18 »
Widzę, że i u nas już na ten temat dyskusja była.

Offline Frank

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #23 dnia: 06.07.2023, 17:14 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rozjaśnienie kwestii wedzisk brzanowych!
Jeśli znajdę więcej czasu na wędkowanie, to będę już wiedział jak patrzeć na lb przy wyborze zestawu nad Wisłe. Wtedy patent z pasami od fishunter1990 sie przyda ;)

Na razie zdecyduję się na Daiwa Allaround Procaster 3,6 30-70. Będzie na różnorakie wypady nad staw i mam nadzieje że za tydzień wytrzyma spotkania z karpiami 5-10kg:) Ew wezmę wersje do 110g, ale chyba nie ma takiej potrzeby. Dzięki za polecajke Tomasz.

Co by nie zakładac nowego wątku może zapytam tutaj o kołowrotek.
Nie mogę znaleźć informacji o szerokości pierwszej przelotki w tym wędzisku. Czy kołowrotek 4000 bedzie tu wystarczający, czy lepiej celować w 5000 jak kolega w 2 poście zasugerował?
Zastanawiam się nad Okumą, mam od nich kręcioła na spinning i jestem zadowolony:
Okuma Dynadrag XP Baitfeeder DAXP-4000
Okuma Pulzar Baitfeeder PZB-4000
Okuma Ceymar CMBF-340
Czy decyzje między powyższymi lepiej rozstrzygnąć rzutem monetą?

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 06.07.2023, 18:08 »
Orientacyjnie to orientacyjnie. Tu zrzut  ze strony kolegów karpiarzy, Undercarp. Ja wiem, że oni się nie znają na wędziskach do dalekich rzutów ale coś może być na rzeczy :)

Dobrze tylko ich nie interesuje jaki ciężarek mogą bezpiecznie założyć żeby im kij nie strzelił, ich interesuje jaki ciężarek założyć żeby jak najdalej poleciało - i wtedy ten przelicznik ma sens.
I need a Barbel !!!

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 06.07.2023, 18:25 »
Nie mogę znaleźć informacji o szerokości pierwszej przelotki w tym wędzisku. Czy kołowrotek 4000 bedzie tu wystarczający, czy lepiej celować w 5000 jak kolega w 2 poście zasugerował?

Lepiej 5000 moim zdaniem co nie znaczy że 4000 to będzie jakiś wstyd, ujma i hańba. Szersza i dłuższa szpula daje "10 punktów" do zasięgu (byle nie przesadzać w drugą stronę). A to że kolegi nie interesuje zasięg teraz to nie znaczy że nie zainteresuje w przyszłości. A że waga kołowrotka większa to nie jest tak ważne jak w spinningu bo i tak większość czasu wędka spędza na podpórkach. 5000 to taki standard jeśli chodzi o te metody łowienia.

Zastanawiam się nad Okumą, mam od nich kręcioła na spinning i jestem zadowolony:
Okuma Dynadrag XP Baitfeeder DAXP-4000
Okuma Pulzar Baitfeeder PZB-4000
Okuma Ceymar CMBF-340
Czy decyzje między powyższymi lepiej rozstrzygnąć rzutem monetą?

Jako że nie używam kołowrotków z wolnym biegiem z powodów ideologicznych (więcej części to większe prawdopodobieństwo awarii) to wypowiedzieć się nie wypowiem. Po prostu radziłbym się przejść do zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego w którym są wszystkie te modele i sprytnie podpytać sprzedawcę na który jest najmniej reklamacji. ;)
I need a Barbel !!!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 06.07.2023, 21:53 »
Jeżeli ceymar to 355 ,a Pulzar raczej 6000 :beer: