Czy ja wiem... na zestawie w pełni przelotowym na Korumie Barbel 2.5 lb widać branie agresywnej uklei - to naprawdę nie są twarde wędziska a taki allrounder to przy najcięższej barbelce to witka wierzbowa.
Chyba nie rozumiem - która z tych branych pod uwagę będzie mniej giętka? Tak jak mówiłem nie chciałbym cepu, ale też nie widzi mi się holowanie 25 cm płotki na pełnym ugięciu:D
Wędki "angielskie" nie mają podanego c.w. mają podany ciężar w funtach - a mierzy się to tak: stawiasz wędzisko w pionie i patrzysz jaki ciężar wygnie wędzisko tak aby koniuszek szczytówki (styczna) był poziomo w stosunku do podłoża. Więc jak masz barbelkę 2,5 lb to wygina to wędzisko do takiej pozycji kilo z hakiem allrounder ma 1,5 lb to wtedy trzeba podpiąć 70 deko żeby się "pokłoniła".
I ten parametr jest dość zwodniczy bo nie mówi nic ile można tym "ciepnąć" żeby się nie złamało i nie mówi jak delikatna jest sama szczytówka - chodzi ogólnie o "spolegliwość" wędziska - im mniejszy "lb" tym wędka bardziej giętka na całej długości.
Mam nadzieję że teraz wszystko jasne

A co do dwuskładów... jak się chce to się da - przednie siedzenie rozłożyć wędziska i inne graty na nim ułożyć, "funfla" na tylną kanapę (niech jedzie jak lord) i jazda