Cześć wszystkim!
Po długiej przerwie zamierzamy z kuzynem powędkować chociaż kilka razy w roku.
Z racji braku czasu na częste wypady i kosztów wynikających z utrzymania karty, raczej będziemy celować w komercyjne łowiska.
Kiedyś lataliśmy z batami i tyczkami, obecnie wolimy wolniej z piwem patrząc na pingpong

Szukam wędziska
gruntowego uniwersalnego - głównie pod ulubioną
sprężynę, ale chciałem w tym roku wypróbować również
metode. Nawet wykorzystać je raz czy dwa do żywca jeśli będzie to możliwe.
Wydawało mi się że sprawa będzie prosta - kategoria feeder w sklepie, wyrzut ok 80-100gr, odpowiadająca mi długość i po sprawie. Okazuje się że teraz feedery to nie karpiówki, a karpiówki to nie metody.. itd :'(
Wyrzut: ok. 80-100g chyba wystarczy do metody 30-40 gram i standardowej sprężyny. Plus nie nastawiam sie na 20+ kg karpie. Nie planuję rzucać z łodzi na ponad 100m. Brzeg i średni dystans.
Długość: 3,60 m wydaje się idealna, dobrze jakby była łatwa w transporcie - 3 części a nawet myślałem o teleksopie
Cena: do ok 250zł, jak mnie strzeli to 300 zł
Przeznaczenie: sprężyna, metoda, kieeedyś może żywiec. Zbiorniki raczej komercyjne. Tam gdzie jedziemy w tym miesiącu kuzyn wyciągał na sprężynę karpie 2 kg do 10+ kg. Pływają tam podobne jesiotry.
Co proponujecie pod wymienione wyżej zastosowania? Czy na cięższym feederze będę miał zabezpieczenie w przypadku większych sztuk, czy jednak lepiej wziąć dedykowaną karpiówkę?
Wolałbym uniknąć cepa który wygnie się tylko powyżej 15 kg.
Czytając wątki polecaliście często: Delphin Magma Duo, Delphi Magma, Daiwa Ninja - to tak bardziej pod "nie tylko karpie".
Mogę liczyć na jakieś opinie/sugestie?
Pozdrawiam