Autor Wątek: Jaki parasol do kosza lub fotela ?  (Przeczytany 424 razy)

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
Jaki parasol do kosza lub fotela ?
« dnia: 09.08.2025, 08:34 »
Zastanawiam się nad kupnem parasola żeby nie rezygnować z wyjazdów na ryby w deszczowe dni. Potrzebował bym coś w miarę dużego, myślę ze tak 2.5 - 3m z możliwością regulacji pochyłu. Głównie korzystam z fotela na rybach.

Chętnie dowiem sie czego używacie, jakie plusy i minusy maja wasze parasole.

Offline winduktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jaki parasol do kosza lub fotela ?
« Odpowiedź #1 dnia: 09.08.2025, 09:17 »
Preston Space Maker Multi Brolly 50" , mam i szczerze polecam. Bardzo dobra jakosc wykonania moim zdaniem, nie przepuszcza zadnych promieni slonecznych, nie przemaka. Najlepiej wypada jako brolly ale jako ,,grzybek" w standardowym polozeniu rowniez sie sprawdza ale tu juz mam pewne uwagi ze wzgledu na krotka sztyce ktora jest w zestawie. Jezeli musimy wbic ja gleboko w ziemie to parasol jest dosyc nisko nad glowa co jest malo wygodne i moze powodowac ze bedzie dosyc cieplo pod nim.
W momencie kiedy uzywam uchwytu do fotela a sztyca wciskam w podloze plytko sprawa wyglada o wiele lepiej.
Najlepiej byloby dokupic dluzsza sztyce albo dobrej jakosci uchwyt do parasola wciskany w ziemie, np taki jaki oferuje Arkadiusz Orzeszyna, wtedy mozemy o wiele wyzej utrzymywac parasol nad glowa.
Do tego w zestawie mamy fajny, gruby pokrowiec na parasol oraz 2 sledzie bardzo dobrej jakosci. Parasol posiada 4 wszyte uszy do ustabilizowania go jako brolly lub nawet podczas normalnej pozycji ale wtedy trzeba pomyslec nad linkami.
Aktualnie widze ze ceny miedzy 380 a 500 zl sie ksztaltuja, radze rozgladac sie za promocja bo w maju udalo mi sie go kupic za 270 zl.
Wiekszy wariant 60" jest w kolorze srebrnym, odbijajacym, ten 50" ktory opisuje tylko jako czarny wystepuje. Warto miec to na uwadze.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2083
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Jaki parasol do kosza lub fotela ?
« Odpowiedź #2 dnia: 09.08.2025, 09:38 »
Przychylam się do poprzednika, mam i chwalę sobie Prestona. Aczkolwiek tutaj trzeba mieć pewny wgląd w to jak się łowi. Przy polskich deszczach a zwłaszcza burzach, poprzedzanych silnymi podmuchami, taki parasol może nie wystarczyć. Jak wiatr dmuchnie mocno pod czaszę, to nie pomoże wbicie śledzi w ziemię. Jeden parasol straciłem podczas zasiadki w marcu na Trencie, wiatr mi go porwał po wyrwaniu śledzi, po czym wylądował w rzece i zatonął w przeciągu kilku sekund :-[

Jakby nie było ten parasol jest idealny zarówno do zasiadek z fotela, gdzie leży on na ziemi, jak i do montowania do kosza, wchodzić powinien do otworu od nogi lub są specjalne uchwyty. Aby się lepiej pod nim chronić przy fotelowych zasiadkach, dobrze jest mieć mniejszy fotel, niższy. Duże, big mama-dżamy, sprawią, że nie ma pełnej ochrony. Ja używam go cały rok.
Lucjan