Autor Wątek: Rod-pod / Tri-Pod. Pomoc  (Przeczytany 2435 razy)

Offline marekx75

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Tnij kur.. nie czekaj :)
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Rod-pod / Tri-Pod. Pomoc
« dnia: 07.02.2016, 17:26 »
Potrzebuje zwymiarowanego projektu tri-poda / rod-poda. W pracy mógłbym go wykonać lecz nie bardzo mam plan jak sie do tego zabrac , a nie chce robić metoda prób i błędów. Jeżeli ktos robił juz takie cos i ma jakis projekt prosiłbym o podzielenie sie nim. Znalazłem na internecie ale z 2010 roku i ludzie sa nie aktywni.Chodzi mi o wymiary , grubość rurek i projekt gowicy mobilnej. Pomocy !
Marek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Rod-pod / Tri-Pod. Pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 07.02.2016, 17:32 »
Pooglądaj te co są na rynku (wymiary są często podawane przez producentów) i zrób podobny.
Ważny jest wymiar, ciężar, stabilność, pomysł na zabezpieczenie przed silnym wiatrem, regulacja kąta nachylenia, jak szybko się rozkłada itp.
Ja kiedyś kupiłem taki "no name" przeceniony z 150 zł na 100 zł i okazał się nietrafionym zakupem. :(
;)

Offline marekx75

• Nowy użytkownik
  • *
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 07.02.2016, 17:39 »
No tez nie chce kupować. Wole wydać 150 na materiał i zrobić cos dobrego na lata. Może ktos sie znajdzie co ma jakiś projekt albo ktos kto zna jakiegoś majstra co się tym zajmuje.
Marek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 07.02.2016, 17:42 »
Myślę, że na sam początek musisz zdecydować czy potrzebujesz rod poda czy tri poda.
Potem znaleźć takiego który sprosta twoim wymaganiom takim jak:
Stabilność
Mobilność
Szybkość rozkładania
Waga
I inne wymagania
Wziąć kawałek kartki wziąć wymiary i zrobic rysunek.

Ciężko tak od razu doradzić projekt bo co dla jednego jest sufitem dla innego jest podłogą :-[

Co do majstrow to jest kilku na olx ale ceny dość wysokie. Dużo zależy od tego czy ma być aluminium czy nierdzewka.

Offline beton

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #4 dnia: 07.02.2016, 18:39 »
Wczoraj widziałem na olx możesz popytać.http://olx.pl/oferta/stojak-karpiowy-CID767-IDdR7XR.html#b75edc02a4 Ja osobiście wole podpórki,swojego sprzedałem bo nie miałem siły tego targać jest ciężki i zajmuje dużo miejsca.Ale to tylko takie moje

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.02.2016, 18:49 »
Wczoraj widziałem na olx możesz popytać.http://olx.pl/oferta/stojak-karpiowy-CID767-IDdR7XR.html#b75edc02a4 Ja osobiście wole podpórki,swojego sprzedałem bo nie miałem siły tego targać jest ciężki i zajmuje dużo miejsca.Ale to tylko takie moje

Kiepski będzie mój komentarz - z góry przepraszam :-[
Gdyby tak szklany blat założyć na ten "stojak" z linku to byłby piękny stolik kawowy - 2 w 1 - żona się ucieszy :P

BTW : mam swój własny rod-pod,w sensie sam wykonałem,tylko aluminium+nierdzewne śruby.Nie wiem czy jest się czym chwalić,bo niestety wymaga pewnych poprawek,a może bardziej udoskonaleń...
Zaleta jest taka,że jeżdżę rowerem na ryby,i daję radę go wozić(mała waga i mało elementów) i szybko składać ,rozkładać.
Czesiek

Offline marekx75

• Nowy użytkownik
  • *
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 08.02.2016, 01:04 »
Najbardziej zalezy mi na TriPodzie. Dzieki za ten link ns olx ale ten rod pod nie ma wogole regulacji. A zalezy mi na tym zrbym w razie potrzeby mogl w miare wypionowac kije. Material jakiego chce uzyc to oczywiscie nierdzewka.
Marek