Autor Wątek: Pasta jako zanęta, przynęta.  (Przeczytany 1311 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Pasta jako zanęta, przynęta.
« dnia: 18.01.2025, 16:22 »

Używałem kiedyś pasty - z dobrymi wynikami - do oklejania koszyków, ciężarków wykonanej z method mixu Dynamite Baits Marine Halibut. Było to bardzo dawno temu i nie wiem dlaczego z niej całkowicie zrezygnowałem...
 Poprawnie przygotowana pasta rozpuszcza się w wodzie o wiele szybciej od innych pelletów czy kulek i kulko podobnych i tym samym - przynajmniej w teorii - powinna zwabić szybciej rybki w pobliże naszego zestawu.  W zależności od konsystencji, sposobu wykonania możemy ją zakładać bezpośrednio na hak lub np: na włos zakończony push stopem, oklejać ciężarki lub inne części zestawu.

Ciekawi mnie  - jeśli używacie do łowienia past - w jaki sposób przygotowujecie je i jakie czynniki są dla Was priorytetowe podczas tworzenia masy plastycznej, przynętowej...?  Jakich składników używacie do ich produkcji...?  Czy używając pelletu zalewacie go wrzątkiem a może go mielicie, dodajecie jajko a może wodę. Czy gotowe miksy karpiowe będą dobre do zrobienia pasty...? Czy aby pasta była wyjątkowa - przynajmniej dla Was -  używacie płynnych lub proszkowych "polepszaczy" ?

No i na koniec bez jakich składników pasta się nie obejdzie w zimnej - poniżej 10'C - wodzie.

C'est la Vie

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pasta jako zanęta, przynęta.
« Odpowiedź #1 dnia: 18.01.2025, 16:28 »
Ja robię pastę z peletów zalewanych gorąca wodą dodaje płynne pokarmy itp ... zazwyczaj stosuję jak brakuje mi pva i lub łowie na głębokiejwodzie , pasta czasem czyni cuda bo fakt rozpuszcza się bardzo szybko...
Pozdrawiam Piotr

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #2 dnia: 19.01.2025, 17:46 »
Jaką różnicę wykazuje jako zanęta :pasta peletowa w stosunku do z mielonego pelletu w wodzie stojącej?

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.01.2025, 18:15 »
Jaką różnicę wykazuje jako zanęta :pasta peletowa w stosunku do z mielonego pelletu w wodzie stojącej?

Nie do końca rozumiem to pytanie... Pasta może być wykorzystywana jako zanęta oraz przynęta.  Zmielony pellet może być również składnikiem pasty ale nie musi.  Gdy nęcimy pelletem i na niego łowimy, to myślę, że powinien być częścią składową pasty wraz ze składnikami, które szybko się rozpuszczają w wodzie a niektóre nawet smużą: kazeiniany: sodu, wapnia - nie mylić z kazeiną np: kwasową, która słabo się rozpuszcza w wodzie - WPC 80, Pre-Digested, Protein Contentrate oraz tańsze - nie znaczy, że gorsze - to Serwatka lub Vitamelo. Po przez te dodatki paście zostanie nadany charakterystyczny profil smakowo - zapachowy.  To wszystko zależy od ilości użytych dodatków.  Dodatki płynne również jak najbardziej mile widziane. 

To oczywiście teoria ale sam byłem bardzo ciekawy jakie doświadczenia i preferencje mają inni wędkarze wykorzystujący pasty do łowienia zakładajac ten temat.
C'est la Vie