Autor Wątek: Wędkowanie na wodach morskich  (Przeczytany 7927 razy)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Odp: Wędkowanie na wodach morskich
« Odpowiedź #15 dnia: 26.02.2016, 13:46 »
alexart co do Jamna i leszczy. Wchodzi ryba i to bardzo dużo. Ale i mięsiarstwo szło w setkach kg. Wiem ze został zamknięty odcinek kanału aby zapobiec temu precedensowi. Jak po szukasz w necie to znajdziesz artykuły na ten temat.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 28.02.2016, 10:48 »
Kolega opowiadał mi, że wiosną 2015 stada leszczy stały blisko brzegu i chciały wejść do jeziora
ale coś tam podobno nie tak jest z tymi wrotami. Podobno jak je otworzyli to prawie wodę z Jamna spuścili i przez
to nie mogli ich otwierać do końca. Poza tym nawet jakby wrota były ok to i tak kanał jest notorycznie zasypany.
Jak w tym roku skończą opaskę i nie będzie zasypywało ujścia kanału to będzie dobrze.
Co do mięsiarstwa to wiem, byłem, widziałem. Nie dość, że wędkarze biorą jak leci to łowiąc w ubiegłym roku
notorycznie zaczepiali mnie ludzie i pytali czy dałbym rybki jak nie zabieram. Chętnych myła masa.
Byłem na kanale w ubiegłym roku na nocce. Kanał był odkopany i widziałem też sieci na Jamnie rozstawione przy ujściu kanału >:O
Kilka lat temu jak łowiłem na tym jeziorze to mi wędki chciało do wody wciągać
teraz łowi się takie leszcze ok 40-45 cm. W porównaniu do moich wód PZW to i tak jest raj.
Rekord 2015 to 26 szt w 3,5 godziny ;D Nawet termosu z herbatą nie miałem kiedy otworzyć.
Artur

glizdziarz

• Gość

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05.03.2016, 10:20 »
Aktualizacja odnośnie opłat za połów w Bałtyku:

http://bip.oirm.gdynia.pl/214.html

Offline Pikuś

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 05.03.2016, 22:07 »
Na wodach Szczecińskiego Urzędu Morskiego opłaty są takie same.Łowiska obejmują Bałtyk,Zalew szczeciński,jezioro Dąbskie oraz rzeki Odra, Regalica i Płonia do pierwszych mostów w Szczecinie.Opłat możemy dokonywać drogą elektroniczną :thumbup: i są one ważne od daty do daty dla opłaty całorocznej :thumbup: Jedyne podobieństwa z PZW to kłusownictwo i rabunkowe odłowy sieciowe, mięsiarstwo i plaga kormoranów.Mimo wszystko można fajnie połowić,tak że zapraszam.
Artur