Autor Wątek: Zasady rozgrywania zawodów MP w dyscyplinie karpiowej  (Przeczytany 5244 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zasady rozgrywania zawodów MP w dyscyplinie karpiowej
« Odpowiedź #15 dnia: 28.12.2019, 10:02 »
Dla mnie Metoda ma ten plus, że świetnie się prezentuje w spodowanym miejscu. Na dnie towar jest bardzo rozrzucony, i podajnik z przynętą o wiele szybciej wabi ryby, gdyż jest większy niż inne rozrzucone frakcje.
Tak własnie robiłem w tym sezonie. Efekty widać było na fotkach na naszym forum.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 28.12.2019, 10:05 »
jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne. I tu właśnie Metoda wygrywa, gdyż jej plusem jest prostota.

O ile chcesz wszystko montować nad wodą i wkładać cały majdan do woreczka/siatki. Montuję agrafkę do krętlika ciężarka i zakładam przygotowane wcześniej woreczki/siatki równie szybko, a nawet szybciej, niż obklejam koszyk. Haczyk na woreczek/siatkę, ew. trochę jakiegoś gluta i do wody.

No to musisz spędzić sporo czasu w domu na robieniu takich pakunków. Jakby nie było, to sporo roboty jak i materiałów, i nie trzeba tu deliberować. Jak jeszcze mamy zarzucać tym daleko, to trzeba workowi nadać aerodynamiczny kształt. Jeżeli montujesz to w domu, musisz mieć pewną ilość ciężarków, przynęt, przyponów. Czyli kompletnych zestawów. Ile więc takich worków robisz? 20? I po każdym zarzucie musisz zwijać stary zestaw, tak? Przy Metodzie nie, pakujesz siatkę PVA na podajnik, przypon jest ten sam i zrobione. O wiele prościej :) Chcesz zmienić przynętę? Zmieniasz. Jak worki robisz na chacie znów, to przynętę masz już w pakunku. Tak więc to wcale nie jest takie super rozwiązanie, ma wiele minusów. Zwłaszcza na wodzie, gdzie o rybę łatwiej.

Oczywiste jest, że karpiarz celujący w duże sztuki, czeka na branie dłużej, i takie podejście ma sens, sam wędkarz ma czas aby zestawy czy torebki wiązać. Ale na wodzie gdzie ryby jest więcej, to nie jest wcale lepsze rozwiązanie, przynajmniej nie jeżeli chodzi o zmiany przynęt czy większą ilość brań.

Jeżeli zaś używasz torebek które zakładasz na hak, to nie są one tak duże jak pakunki do Metody, mogą się też oderwać od haka podczas mocnego zarzutu, mogą odseparować już podczas opadu. Na hak zakłada się małe torebki, zaś przy Metodzie są one spore...

Lucjan

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 28.12.2019, 10:08 »
Chwila, żadnych przyponów itp nie muszę mieć - w domu robię tylko woreczki z zanętą, nic do środka nie wkładam. Przypon i przelotowy ciężarek zamontowany na sztywno (cały czas ten same) mam zamocowany podobnie jak w mag aligner rig, zmieniam tylko woreczki w zestawie. I woreczki mogą być naprawdę spore :)
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 28.12.2019, 10:24 »
Zupełnie odmienne wody oraz podejście. Ja mogę mieć jedno branie przez 5 dni, ale konkretnej ryby. Nie interesują mnie zbytnio sztuki poniżej 10 kg. A te dwa pingpongi to raczej konieczność żeby nie zwijać rano pustego włosa ;)

Kozi nie obraś się ale chyba znalazłem coś pod twój styl łowienia 8) :-X

Do tego dostępne te kule będą na targach.
Maciek

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 28.12.2019, 10:45 »
Wersja pop-up ;D
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #20 dnia: 28.12.2019, 10:52 »
Ja myślałem, że skoro o zawodach rangi MP mowa, to będziemy mówili o stosowaniu zestawów pod kątem stricte tego typu zwodów. Spodziewałem się, że zawodowcy łowią, zwłaszcza na zwodach (zawody, więc zawodowiec, profesjonalista znaczy) przy wykorzystaniu klasycznych zestawów z ciężarkiem i kulą, ewentualnie ziarnem, lub właśnie wspomnianą PVKą - bo na zawody, przy odpowiedniej ich randze, raczej nikt nie skąpi czasu ani środków. A tu się okazuje, że wszyscy jadą na metodzie 8) A pewnie jakby poszukał w ich torbach, to wszystko na wafterki 8 mm :o

O ja głuptas O:) Czas mi wracać do spławika, gdyż zgrzeszyłem naiwnością :(

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #21 dnia: 28.12.2019, 12:43 »
Jaka woda taki styl łowienia, proste. Na większości dużych wód moja taktyka się sprawdzi bo tam nie ma miejsca na delikatne zestawy i finezyjne przynęty oprócz wiosny i późnej jesieni. A łowienie z rzutu na zbiornikach po kilka ha czy też na typowych komercyjnych wannach bez dużej ilości drobnicy i zaczepów to zupelnie inna bajka i podejscie. Ale tak jak pisałem PZW nie rozegra zawodów na małej wodzie komercyjnej tylko na większym zbiorniku PZW a więc taktyka musi być odpowiednio dostosowana.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 28.12.2019, 16:29 »

Gdy wykorzystywałem do łowienia punktowego woreczki pva to zaopatrzyłem się w taki oto system:

Przy odrobinie wprawy bardzo szybko możemy zarzucić zestaw ponownie.

Co do skuteczności metod wykorzystywanych w zawodach karpiowych to ostatnimi czasy zig - rig daje sukces - to tak na marginesie.
C'est la Vie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 30.12.2019, 08:51 »
Jaka woda taki styl łowienia, proste. Na większości dużych wód moja taktyka się sprawdzi bo tam nie ma miejsca na delikatne zestawy i finezyjne przynęty oprócz wiosny i późnej jesieni. A łowienie z rzutu na zbiornikach po kilka ha czy też na typowych komercyjnych wannach bez dużej ilości drobnicy i zaczepów to zupelnie inna bajka i podejscie. Ale tak jak pisałem PZW nie rozegra zawodów na małej wodzie komercyjnej tylko na większym zbiorniku PZW a więc taktyka musi być odpowiednio dostosowana.

Ja rozumiem, że Metoda jest opcją do łowienia z rzutu, zaś w Polsce króluje wywózka. Jednak tutaj karpiarze z innych krajów też nie chcą mieć z nią do czynienia, widzę to w UK, gdzie wywózkę stosuje się rzadko, same łódki zanętowe są zakazane na większości łowisk. Metodę tylko pokazują karpiarze sponsorowani, którzy robią to bo muszą zaprezentować produkt (np. w Avid Carp pokazał to Ian Russell)

Z drugiej strony nie czarujmy się, karpiarstwo to też moda ;D Kilku moich znajomych zmieniało sprzęt wielokrotnie, aby nad wodą wyglądać 'profesjonalnie'. Nie chodziło wcale o skuteczność ale o odpowiednią markę, produkt w cenie wysokiej, w myśl zasady 'jak cię widzą, tak cię piszą' :) Firmy karpiowe z tego korzystają na maksa, wszystko co dla karpiarzy jest więc droższe niż dla takich wyczynowców. Zanęta kosztuje na przykład 6 funtów za 2 kilo, ale jak jest już stick-mixem dla karpiarzy, to cena wynosi 7 lub 8 funtów. A w środku nie ma wcale niczego lepszego :) Warto na przykład zerknąć ile kosztuje fluorocarbon takiej Kordy a ile Drennana. Produkt podobny, różnica w cenie olbrzymia. Korda za 20 metrów życzy sobie więcej niż Drennan za 50 metrów :) Cena Goo ustawiona na 12 funtów? Żarty! I tak dalej i dalej :)
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #24 dnia: 07.01.2020, 22:22 »
Zupełnie odmienne wody oraz podejście. Ja mogę mieć jedno branie przez 5 dni, ale konkretnej ryby. Nie interesują mnie zbytnio sztuki poniżej 10 kg. A te dwa pingpongi to raczej konieczność żeby nie zwijać rano pustego włosa ;)

Kozi nie obraś się ale chyba znalazłem coś pod twój styl łowienia 8) :-X

Do tego dostępne te kule będą na targach.

Ja tam też preferowałem taki styl łowienia :-)
Czasem zastnawiałem się, jak one te moje kule pobierają :-)
Lubiłem duże kule i wywózkę!
Pozdrawiam
Mateusz