Autor Wątek: Hak Drennan do metody  (Przeczytany 17718 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Hak Drennan do metody
« Odpowiedź #45 dnia: 11.04.2016, 21:18 »
Co do holu ryby - wszystko zależy od głębokości łowiska i wielkości ryby. Większość ryb szuka schronienia na dnie i nie lubi wyciągania na powierzchnię. Zazwyczaj dają się podciągnąć trochę i robią nurka z powrotem, co grozi spinką (na haku z zadziorem również). Jeżeli trzymamy kij nisko, to ryby uciekają bez robienia wywijasów i łatwiej je zmęczyć.

Ja używam miękkich kijów i mam wyczucie na ile można sobie pozwolić. Zazwyczaj na twardszych trzeba uważać i nie pozwalać na to aby ryba się mocno przewalała, dobrze jest ją zmęczyć dalej od brzegu. Im ryba się bardziej męczy, tym mocniej ją podciągamy na powierzchnię, aby łyknęła powietrza, wtedy kapitulacja jest blisko. NIe wolno zbyt szybko dokładać siły rybie, bo mocno się szarpie i nurkuje do dna.

Co do spinek, proponuję zmienić długość włosa też. Bardzo często nie hak jest winny ale sposób prezentacji przynęty...
Lucjan

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 11.04.2016, 21:26 »
ssss25, dokładnie jest tak, jak piszesz. Ja łowię na żwirowniach co mają 4-6 h wody. Tam ryby mają dużo pokarmu naturalnego: raki małże, i mają niespotykaną kondycję.Tak, jak piszesz, woda kryształ, karpia na feedera 5 kg to można i 15 min męczyć, nie wspomnę o większych, co na wodach komercyjnych o stałej głębokości trwa 3 min. Ja właśnie opłacam taki zbiornik po żwirowni, gdzie jest nas 35, i tam sobie trenuję :-)
Piotr

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 11.04.2016, 21:47 »
Piotr, piszesz dziwne rzeczy. Na głębokiej wodzie karp ucieka góra-dół, góra-dół, łatwo go wymęczyć, zostaje w strefie w której był zacięty zazwyczaj (wiadomo - jakieś naście metrów od niej). Na płytkiej wodzie za to zwiewa po długości, na inne stanowiska. w różnego rodzaju zawady, kombinuje. Trzeba dać mu większy opór. Wcale nie jest więc prawdą, że na komercji karpia łatwiej wyholować. Jeżeli bawisz się z nim 15 minut, to nie spodziewaj się, że takiego samego na płytszej komercji wylądujesz pięć razy szybciej :)

Co do holu - wiele zależy od siły zestawu. Jeżeli łowisz Metodą i holujesz karpia 5 kilo 15 minut - to coś nie gra, i to mocno. Tyle się holuje taką rybę na matchówce z żyłką główną 0.15 mm, Może masz coś nie tak z zestawem. Nie dziwię się, ze możesz mieć wiele spinek :o
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #48 dnia: 11.04.2016, 21:55 »
Jak holujesz karpia 5 kg 15 minut, to on ma trzy razy więcej czasu i możliwości, by się wypiąć ;)

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #49 dnia: 11.04.2016, 22:00 »
No może lekko przesadziłem z tym czasem :)
Piotr

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 23.05.2016, 16:40 »
Odświeżam kotleta. Witajcie. Wczoraj bylem na prywatnym stawie. po kilkugodzinnym czekaniu na branie na metodę pierwszy raz w zyciu stoczyłem bitwę z taką rybą (karpiem) bo wczesniej to krąpie itp na PZW a metodą dopiero zaczynam przygodę. Niestety poległem i niby hol był nisko prowadzony i caly czas na napiętej żyłce to właśnie nie wiem czy spinka nie była przez bezzadziora nr 10 drennana. Szkoda ze do konca sesji nic więcej nie brało bo może by udalo sie znaleźć przyczynę
Połamania kija

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 23.05.2016, 16:43 »
Spoczko. Spinki są i będą! Nie ma na to super rady. Mozna eksperymentować,by dobrać optymalny zestaw do swojego wędziska. To długa droga. Nie zniechęcaj się! Ważne że emecje były!!!!!!! :D
Arek

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #52 dnia: 23.05.2016, 16:53 »
No emocje chyba w tym sporcie to najcenniejsza rzecz. Ale szkoda mi tego karpia bo juz go pod nogami widziałem. Ale szybko z bezzadziorow nie zrezygnuje bo na mniejszych okazach hol i wyczepianie bezcenne, a o portkach nie wspomne😃 chyba ze to będzie sie często powtarzać, a zadziory zaczną skutkować. Zobaczymy.
Połamania kija

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 23.05.2016, 16:59 »
Ja też na początku nie byłem przekonany do haczyków bezzadziorowych... A teraz o tych ze zwykłym zadziorem nie chcę słyszeć :D
Stosuję tylko bezzadziorowe i z mikro zadziorem.

Nie ma co się zrażać - spinki były, są i zawsze będą - gdyby każdą rybę dało się wyholować, to wędkarstwo nie było by tak ciekawym hobby. :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #54 dnia: 23.05.2016, 17:04 »
Macie rację. Może ta spinka to czysty przypadek. Szkoda bo nigdy ryby pow. 1 kg nie zlowilem a ten karp miał grubo powyżej
Połamania kija

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #55 dnia: 23.05.2016, 17:19 »
Daber... pewnie, że szkoda, ale nie przejmuj się. Popatrz na to z drugiej strony... dobrałeś dobrą metodę, rybę miałeś na haku. Czasem nawet poprawny hol nie gwarantuje tego, że ryba będzie na brzegu. To są żywe stworzenia, każde reaguje inaczej i każdemu spinka się trafi.
Dla mnie wygoda przy użyciu haków bezzadziorowych przewyższa ewentualne "straty" w spinkach :)

Pozdrawiam,
Maciek

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 23.05.2016, 17:28 »
Po pierwszej spince z haka bezzadziorowego na poprzedniej sesji zrobiłem test. Na sztywnym kiju hak bezzadziorowy a na świetnie pracującym pickerze hak z zadziorem. Firmy haków myślę nieistotne. Na 9 wyholowanych i wylądowanych ryb na obu wędkach po dwie spinki. Czyli jak ryba ma się zerwać to i tak się zerwie, a wygoda przy bezzadziorach bez porównania.
Sebastian

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #57 dnia: 23.05.2016, 20:55 »
dzięki koledzy
Połamania kija

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #58 dnia: 24.05.2016, 18:12 »
Sobotnia sesja na komercji haki Drennana gotowce nr 12,  przynęta dumbellsy 8, 10 mm.  20 ryb,  8 karpi 4-6 kg,  8 leszczy i 4 karasie. Łowilem na metodę na karpiowkę 2,5 lb i na feeder 3,60 do 60 gram.  Jedna spinka amur że 3 kilo,  tak że nie ma tragedii z hakami bezzadziorowymi. Poprzednia wyprawa 17 ryb i dwie spinki. Podstawą jest nie dawać luzu,  pomaga przy tym miękka wędka,  więcej spinek miałem na karpiowkę.
Paweł

Offline iras-m66

• Reputacja: 13
« Odpowiedź #59 dnia: 25.05.2016, 10:57 »
Zdecydowanie bezzadziorowe, a problem może być w dostosowaniu haka do wielkosci przynęty i ew. ryb które kręcą się w rejonie łowienia i oczywiście błędach holu jak wyżej wspominaliście. Od dawna wybieram haki z mikrozadziorem i bezzadziorowe, a w kotwicach i hakach główek spiningowych wszystkie zadziory doginam. Szkoda mi męczyć i kaleczyć ryby przy wypinaniu. O ew. wypadku na ludzkiej skórze nie wspominając.
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek