Autor Wątek: Method feeder nowe testy  (Przeczytany 5003 razy)

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Ulubione metody: method feeder
Method feeder nowe testy
« dnia: 10.06.2016, 12:40 »
Chciałem się podzielić nowymi testami które przeprowadziłem na wodzie członkowskiej z koła na której jest 200 osób.
Przyjechałem nad wodę gdzie siedziało 5 wędkarzy łowiących tradycyjnym sposobem gruntowym -koszyczek sygnalizator, Zadałem pytanie czy coś się dzieje, odpowiedz była prosta jak zawsze-bez brania :)
Ja przygotowałem jedną wędkę na metodę,hak 12, a drugą też na feeder, lecz koszyk i ten sam hak. Zanęta Sonu.+pelet 2 mm+konopie. No i znowu trafiłem z zanętą bo co 5 min branie, na metode wpadały karpie od 40-50 cm i parę leszczów 35 cm, a na koszyk tylko leszcz, Łowiłem tylko na jedną kuku w obydwu przypadkach zarzucając w to samo miejsce używając tej samej zanęty. Pytanie dlaczego karp wchodził tylko  na metodę? Dlaczego na innych wodach łowię na metodę karpie 5-7 kg na jedną kuku z puszki i to nie przypadkowo? Mój wniosek jest prosty i wiem że nie każdy może się z tym zgadzać, ale wydaje mi się że jeśli chodzi o karpia, żerując zasysa zanętę z podajnika do metody, przypadkowo wciąga nasz malutki hak z przynętą który jest króciutki i znajduje się właśnie w zanęcie. Koszyk nam tego nie daje bo zanęta leży daleko od przynęty i nie ma takiej możliwości. Nie wiem czy już ten temat był ale chętnie poczytam czy ktoś z was już też coś takiego zauważył.
Piotr

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Method feeder nowe testy
« Odpowiedź #1 dnia: 10.06.2016, 13:05 »
Ja nawet jak biorą to zawsze mówię , że słabo i nic nie zeruje ;)

Mam podobne przemyślenia, ze metoda bije na łeb klasyczny feeder , często robię również tak , że zamieniam zestawy w nęconym miejscu  i znowu brania tylko na metode.

Próbowałem nawet na pradawny zestaw ze sprężyną i krótkim przyponem , który próbował nawiązać walkę jednak wyniki nadal były na korzyść metody
Feeder & spinning

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2016, 13:50 »
Też wydaje mi się że ma to związek z krótkim przyponem i efektem samozaciecia :)
Na marginesie, konopie dodajesz ugotowane do zanety, skruszone, całe?

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.06.2016, 13:56 »

Na marginesie, konopie dodajesz ugotowane do zanety, skruszone, całe?
Kupuję gotowce z Lorpio, odradzam trapera bo tam konopi jest chyba 5% a reszta bułka tarta :) Ale zawsze do MMM dodaję konopi i pelletu, wszystko razem mieszam i zalewam wodą, mam miarkę więc zawsze zanęta jest zrobiona tak samo,ewentualnie na słońcu trzeba zwilżać.
Piotr