Autor Wątek: Karpie z rzeki - relacja  (Przeczytany 7663 razy)

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Karpie z rzeki - relacja
« Odpowiedź #15 dnia: 07.05.2017, 14:12 »
Fajny filmik Panowie. Widzę że Łukasz połknął bakcyla i dostał parcia na wyniki :bravo: :bravo: :bravo: I świetnie mu to wychodzi. Ale macie chłopcy u mnie minus. ;)  Nie było patyka w wodzie i muszę zgadywać jaki mieliście uciąg. Woda wygląda niezmiernie spokojnie, jak mam strzelać to kosze 60+ dawały radę. Jeśli mam rację, ale tylko jeśli mam rację. To dlaczego się tak nad sobą znęcacie i tak wysoko ustawiacie kije? Obserwując dłużej szczytówkę, można sobie kark skręcić patrząc niemal w niebo. Przy małym uciągu dał bym 1/3 niżej. Łatwiej obserwować a i żyłka pod mniejszym kątem przy braniu, łatwiej uruchomi sygnalizator. Co prawda z sygnalizatorów nie korzystam, ale łowiąc na rzekach, lubię ułatwiać sobie życie. Wysokie ustawianie kija jak dla mnie ma sens, na dużym nurcie, gdzie ciężko utrzymać zestawy w miejscu.
Kurczę faktycznie brak patyka. Koszyk 90gram potrafiło przesunąć.☺

Ustawienie  wędek mam takie bo  ja lubię  mieć  kąt  90. Poza tym ja albo leżę na łóżku  albo spaceruje  co widać  na filmie.

Jeśli  chidzi o Łukasza to przed złowienie  karpia dostał kilka jobow, ponieważ  przed snem szykował  zestaw na krokodyla i na hak 10 zakladał dwie kulki 15 mm i dwa pellety 14 mm.
Po dyskusji zmienił  na hak 2 i w nocy wziął  mu karp na ten zestaw ;D

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.05.2017, 14:16 »
Dziękuję za odpowiedź. :beer:
Arek

Offline Łukasz Francja

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #17 dnia: 07.05.2017, 17:21 »
Tak przynęta na krokodyla a hak na ukleje. I całe szczęście, że zmieniłem bo było by po karpiu. Co do wędek to ja też lubie jak są w pionie na noc daje je w poziomie na sygnalizator żeby przy rzutach i holu nie wadziły w ciemnościach.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 07.05.2017, 17:36 »
Tak przynęta na krokodyla a hak na ukleje. I całe szczęście, że zmieniłem bo było by po karpiu. Co do wędek to ja też lubie jak są w pionie na noc daje je w poziomie na sygnalizator żeby przy rzutach i cholu nie wadziły w ciemnościach.

Wyrabiasz własne nawyki i pomysły :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 07.05.2017, 18:13 »
Fajny filmik Panowie. Widzę że Łukasz połknął bakcyla i dostał parcia na wyniki :bravo: :bravo: :bravo: I świetnie mu to wychodzi. Ale macie chłopcy u mnie minus. ;)  Nie było patyka w wodzie i muszę zgadywać jaki mieliście uciąg. Woda wygląda niezmiernie spokojnie, jak mam strzelać to kosze 60+ dawały radę. Jeśli mam rację, ale tylko jeśli mam rację. To dlaczego się tak nad sobą znęcacie i tak wysoko ustawiacie kije? Obserwując dłużej szczytówkę, można sobie kark skręcić patrząc niemal w niebo. Przy małym uciągu dał bym 1/3 niżej. Łatwiej obserwować a i żyłka pod mniejszym kątem przy braniu, łatwiej uruchomi sygnalizator. Co prawda z sygnalizatorów nie korzystam, ale łowiąc na rzekach, lubię ułatwiać sobie życie. Wysokie ustawianie kija jak dla mnie ma sens, na dużym nurcie, gdzie ciężko utrzymać zestawy w miejscu.
Arku tam przeważnie nie masz tyle miejsca żeby siedzieć przy kijach, wędki masz w dole a sam siedzisz metr- półtora powyżej często też w znacznej odległości.

Druga sprawa ze kiedy łowisz grubej i nie strzelasz do drobnicy możesz się wtedy odprężyć na fotelu pochylając oparcie siedziska do tyłu i urządzić mała niekontrolowaną drzemke.
Ja wiem zaraz będzie pytanie jak to spać na rybach?

Do momentu zakupu cuzo nigdy nie zasnąłem na żadnym z wcześniejszych Foteli (na korumie w wersji roving jest to niemożliwe) jednak na cuzo wycznem dla mnie jest nie zasnąć ;)

Dokładnie, na Cuzo idzie super spać, jest mega wygodne do drzemek :)
Krzysztof

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #20 dnia: 07.05.2017, 21:28 »
Tak przynęta na krokodyla a hak na ukleje. I całe szczęście, że zmieniłem bo było by po karpiu. Co do wędek to ja też lubie jak są w pionie na noc daje je w poziomie na sygnalizator żeby przy rzutach i cholu nie wadziły w ciemnościach.

Wyrabiasz własne nawyki i pomysły :thumbup:
Oj żebyś wiedział ;)

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 08.05.2017, 09:33 »
Brawo chłopaki, kolejna fajna produkcja. :bravo: :D Sympatycznie się Was ogląda, bo unikacie tej profesjonalnej bufonady, jakże charakterystycznej dla wielu autorów filmów w sieci. Macie potencjał, i to zarówno jeśli chodzi o warsztat filmowca, jak i wędkarza. Łukasz,  zadziwia mnie Twój rozwój umiejętności, jesteś bardzo zdolnym uczniem i nauczyciel Sebek może być z Ciebie dumny. ;) Sebek za to, jest tak zaradny i spostrzegawczy, umie bardzo dobrze analizować sytuację na łowisku pod względem taktyki, że Łukaszu tylko Ci pozazdrościć takiego doradcy. Jak Wy się wspaniale uzupełniacie chłopaki ;D Macie ode mnie po :thumbup:
Osobne gratulacje dla Kamila, który na gościnnym występie zaliczył taki fajny wynik :D

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 08.05.2017, 10:14 »
Gratulacje :thumbup: :thumbup: :thumbup: super wypad i ryby
Sebastian

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 08.05.2017, 12:06 »
Film spoko :)
Sebek - obiecałeś ujęcia brań i są fajne ugięcia szczytówek:)

Dzięki  :thumbup:
Grzesiek

Offline Major0013

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #24 dnia: 08.05.2017, 12:19 »

Prawda - ujęcia super !

W niektórych momentach aż serce bolało, jak nie było Cię w pobliżu żeby zaciąć.  :P
MM

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #25 dnia: 08.05.2017, 14:12 »

Prawda - ujęcia super !

W niektórych momentach aż serce bolało, jak nie było Cię w pobliżu żeby zaciąć.  :P
Biłem rekordy w biegach tego dnia. ;D

Offline Łukasz Francja

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #26 dnia: 09.05.2017, 13:35 »
Brawo chłopaki, kolejna fajna produkcja. :bravo: :D Sympatycznie się Was ogląda, bo unikacie tej profesjonalnej bufonady, jakże charakterystycznej dla wielu autorów filmów w sieci. Macie potencjał, i to zarówno jeśli chodzi o warsztat filmowca, jak i wędkarza. Łukasz,  zadziwia mnie Twój rozwój umiejętności, jesteś bardzo zdolnym uczniem i nauczyciel Sebek może być z Ciebie dumny. ;) Sebek za to, jest tak zaradny i spostrzegawczy, umie bardzo dobrze analizować sytuację na łowisku pod względem taktyki, że Łukaszu tylko Ci pozazdrościć takiego doradcy. Jak Wy się wspaniale uzupełniacie chłopaki ;D Macie ode mnie po :thumbup:
Osobne gratulacje dla Kamila, który na gościnnym występie zaliczył taki fajny wynik :D
Fakt co do wiedzy Sebka nie ma wątpliwości jest ogromna jak i jego starz w wędkowaniu. Co do mojego rozwoju. Idzie do przodu przez to że co tydz. Jestem na rybach łowię, kąbinuje zauwarzam różne rzeczy. Co innego jak bym bywal na rybach 3-4 razy w roku wtedy nie było by mowy o jakimkolwiek rozwoju.