Ankieta

Który kołowrotek według Ciebie jest dobry do lekkiego feedera

DAIWA NINJA 4000
42 (85.7%)
DAIWA CROSSFIRE 4000
2 (4.1%)
REMIS
5 (10.2%)

Głosów w sumie: 44

Autor Wątek: Który kołowrotek wybrać - Daiwa Ninja czy Crossfire 4000? Głosujemy!  (Przeczytany 10931 razy)

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder

Dokładnie Revros to jak Ninja tylko ma szpule od Excelera. Zauważyłem że Daiwa stosuje te same szpule tylko inaczej malowane w zależności od zastosowanego hamulca lub jego mocowania.
Jeśli nie przeszkadza szybkie przełożenie to proponował bym Legalisa ze względu na metal body, a cena jak revros.

A ja bym Legalisa nie doradzał :P O ile w środku ma podobne rozwiązanie co Ninja, do tego metalową obudowę, to najwyraźniej duże przełożenie nie wyszło temu modelowi na dobre.
Taki to model, że niby z nim wszystko dobrze, a jak się weźmie na ryby, to coś jest z nim nie tak... :/
Chociaż to tylko moje spostrzeżenia, żeby nie było ;)

Mam w posiadaniu Excelery EA modele 2500 i 4000H, te 4000 mają te same przełożenie (zapewne też przekładnie itd wkońcu to masówka) co Legalisy i złego słowa nie mogę na nie powiedzieć. Jedyny mankament jak dla mnie to osadzenie łożyska w pokrywce (grafitowej niestety) przy korbce jest za luźne i z tego co wiem to nawet w Match Winnerze występuje (te same korpusy). Zastanawiam się nad kupieniem legalisa 2500 do wędeczki typu float więc chętnie bym poznał różnice w bebechach Legalis-Exceler.

Pytanie do autora wątku czy na pewno rozmiar 4000 z Daiwy? To naprawde spore maszyny zwłaszcza do lekkiego feedera. Ja proponował bym rozmiar 3000 (to odpowiada 4000 u shimano).

ProBono

• Gość
Autor odpowiada: mam już Daiwa ninja 3000 i chciałbym rozmiar większy, stąd wybór na 4000

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
A jak mieli byście wybierać to 4000 czy 4012A??
Pozdrawiam
Łukasz

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Ja wybrałem ninje 4012A. One różnią się tylko jednym - 4012a jest lekko droższy ponieważ ma płytszą szpulę przez co nie musisz dawać podkładu, lub nie dawać jakiegoś większego podkładu z żyłki. Po prostu na szpuli masz więcej metalu.... dlatego też więcej waży.

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
A jak mieli byście wybierać to 4000 czy 4012A??

Dla mnie 4012A ;)
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939

Mam w posiadaniu Excelery EA modele 2500 i 4000H, te 4000 mają te same przełożenie (zapewne też przekładnie itd wkońcu to masówka) co Legalisy i złego słowa nie mogę na nie powiedzieć. Jedyny mankament jak dla mnie to osadzenie łożyska w pokrywce (grafitowej niestety) przy korbce jest za luźne i z tego co wiem to nawet w Match Winnerze występuje (te same korpusy). Zastanawiam się nad kupieniem legalisa 2500 do wędeczki typu float więc chętnie bym poznał różnice w bebechach Legalis-Exceler.

Nie porównywałbym Legalisa z Excelerem, o ile faktycznie rozwiązania napędowe są podobne, to różnice w łożyskach, materiałach, dokładności itd robią sporą różnicę.
Legalis cierpi na braki mocy i zdarza mu się ciężko pracować podczas zwijania zestawu. Nie mówię, że zawsze i wszędzie, ale taką nieciekawą prawidłowość można zdiagnozować. W testach terenowych Ninja w plastikowej obudowie wydaje się mocniejszą konstrukcją niż aluminiowa Legalis. Te wysokie przełożenie nie wyszło jej na dobre, stąd niezbyt wysoka popularność modelu, a także stosunkowo niskie ceny.
Do spławiki spokojnie da radę, chcesz to śmiało atakuj. Niedawno pojawił się Legalis Match&Feeder z podwójną korbką (DA), do wagglera- piękna sprawa ;)

Z drugiej strony nieco tańsza Procaster Evo, która robi świetne wrażenie i ma płytsze szpule. Model jest wycofany już, więc trzeba nieco poszukać.
Czesiek

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik

Nie porównywałbym Legalisa z Excelerem, o ile faktycznie rozwiązania napędowe są podobne, to różnice w łożyskach, materiałach, dokładności itd robią sporą różnicę.
Legalis cierpi na braki mocy i zdarza mu się ciężko pracować podczas zwijania zestawu. Nie mówię, że zawsze i wszędzie, ale taką nieciekawą prawidłowość można zdiagnozować. W testach terenowych Ninja w plastikowej obudowie wydaje się mocniejszą konstrukcją niż aluminiowa Legalis. Te wysokie przełożenie nie wyszło jej na dobre, stąd niezbyt wysoka popularność modelu, a także stosunkowo niskie ceny.
Do spławiki spokojnie da radę, chcesz to śmiało atakuj. Niedawno pojawił się Legalis Match&Feeder z podwójną korbką (DA), do wagglera- piękna sprawa ;)

Z drugiej strony nieco tańsza Procaster Evo, która robi świetne wrażenie i ma płytsze szpule. Model jest wycofany już, więc trzeba nieco poszukać.

Procaster Evo już wyprzedany niestety, chyba że można gdzieś kupić 2506?

Znalazłem jeszcze w angielskiej dystrybucji Ninja match feeder z bezpiecznym klipem czego brakuje w europejskich wersjach (może poza francuską ale tym raczej nikt w Polsce nie handluje)

http://www.daiwasports.co.uk/product/ninja-match-feeder

i występuje też model 2508 a sugerowane ceny wyższe o 5-10 funtów od zwykłej wersji.

Legalis M&F wydaje się fajny tylko ta różnica w cenie :( droższe ok 100 pln od wersji europejskiej a to cena excelera już.
Swoją drogą to TDM 16 wygląda na Excelera z udogodnieniami do feedera (płytka szpula, klip, szybko składana rączka i QD) a różnica w cenie też ok 100-150 PLN

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
No niestety, za wyposażenie dodatkowe każą sobie słono płacić :P
Zobacz Baitrunnera D w stosunku do DL'a. 
Lepsze łożyska, inny kabłąk i kuta przekładnia, a cena niemal x2 ;)
Tylko tyle i aż tyle.
Czesiek

ProBono

• Gość
A proszę zwrocie uwagę proszę na PENN FIERCE 4000 mam okazję kupić nowy za 150 zł. Warto?

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
A proszę zwrocie uwagę proszę na PENN FIERCE 4000 mam okazję kupić nowy za 150 zł. Warto?

Czy to taki model?
http://rob-tar.pl/pl/p/Kolowrotek-Penn-Fierce-4000/2356

Ma wysokie przełożenie i dosyć małą średnice szpuli, przynajmniej tak mi wychodzi z szybkiej matematyki (ok 45mm - daiwa 2500 ma ok 47 a 3000 ok 54 mm dla porównania)
Wygląda solidnie i swoje też waży przy nie wielkiej średnicy szpuli

ProBono

• Gość
Tak to ten.

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
Ja mam PENNA FIRCE II 4000 i jestem mega zadowolony, na spining idealny, piękna praca kołowrotka, plecionkę wypuszcza pięknie. Tylko on nie ma trybu wstecznego.

Mateusz "Majcher"

Offline Klopotek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
Ja wybrałem ninje 4012A. One różnią się tylko jednym - 4012a jest lekko droższy ponieważ ma płytszą szpulę przez co nie musisz dawać podkładu, lub nie dawać jakiegoś większego podkładu z żyłki. Po prostu na szpuli masz więcej metalu.... dlatego też więcej waży.

A myślałem że coś ulepszyli...Dzięki :thumbup:
Pozdrawiam
Łukasz