Autor Wątek: Haczyki bezzadziorowe C1 do metody - problem z holem  (Przeczytany 14748 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Haczyki bezzadziorowe C1 do metody - problem z holem
« Odpowiedź #15 dnia: 21.05.2015, 20:01 »
Trudno stwierdzić co może być główną przyczyną tych spięć. Wiele może być przyczyn. Długość włosa, stosunek wielkości przynęty do wielkości haka, długość przyponu, moment i siła zacięcia, praca wędki, sposób holowania.
Zobaczcie, że Luk na filmach (łowiąc na haczyki bezzadziorowe i również na C1) często nie kontroluje holu, ma brania na dwóch wędkach, trzyma wędkę jedną ręką, a drugą poprawia kamerę, sięga po podbierak, trzyma wędkę między nogami. A mimo to tych spięć nie jest aż tak dużo.
Ja łowiłem na C1 przez krótki okres w zeszłym sezonie na wodzie sekcyjnej, gdzie były dość intensywne brania, więc mogłem potestować różne haczyki.
Właśnie zerknąłem do swoich notatek z tych "testów" i znalazłem taki oto wpis:

Preston PR-C1
Odnoszę wrażenie, że efekt samozacięcia jest gorszy. Kilka brań niezaciętych i jedno spięcie. Podobnie było na poprzedniej sesji. Hak wbity w różnych miejscach. Często na zewnątrz wargi.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #16 dnia: 21.05.2015, 20:03 »
Jaki masz kij Maćku!
Najwięcej używam Browning Champions Choice (80)i Shimano Beast Master (100).Ale oprócz nich są w akcji też inne Shimano ,Dam ,Mikado
Maciek

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 21.05.2015, 23:09 »
Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Postanowiłem póki co nie żegnać się z wędziskiem i zastosować własne przypony z haczykami z małym zadziorem :)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21.05.2015, 23:22 »
Dokładnie. Kombinuj na początku z przyponami,długością włosa i hakami. Daj znać jak wyniki i co zmieniłeś. A jak dobrze będą brały i rozwiążesz problem to zrób i zastosuj  identyczny przypon tylko z  hakiem C1 i porównaj wyniki.
Jest jeszcze opcja użycia podajnika z amortyzatorem(gumą),ale tylko na czystych łowiskach bez zaczepów.

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 22.05.2015, 06:42 »
Jest jeszcze opcja użycia podajnika z amortyzatorem(gumą),ale tylko na czystych łowiskach bez zaczepów.
Daniel możesz napisać z jakiego powodu podajnik z gumą, tylko na czyste wody (bez zaczepów)?
Robert

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22.05.2015, 08:17 »
Bo jak zaczepisz i haczyk puści to podajnik Ci może kuku zrobić. Oczywiście jak ktoś na siłę wędką ciągnie. Podobnie jest na tyczce.  Z tym,że tu do zerwania haczyka potrzeba znacznie mniejszej siły i efekt jest proporcjonalnie mniejszy.
Poprostu trudno taki zestaw z gumą uwolnić z zaczepu.

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 22.05.2015, 08:34 »
Pozwolę się nie zgodzić z twoją teorią Daniel. Ja łowię praktycznie zaraz przed trzciną i nieraz karpik tam ucieka, lekka modernizacja podajnika z gumką i nie ma problemu.

Może nie wygląda zbyt estetycznie, ale jest skuteczne. Tego, czego nie widać na zdjęciu to plecionka umieszczona wewnątrz gumy. Dzięki temu patentowi nie mam już obaw o przetarcie gumy i utraty ryby z tego powodu, jak i podajnika. Zaznaczę, że takiej modyfikacji używam tylko na trudnym łowisku, tam gdzie występują zaczepy.
Robert

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22.05.2015, 08:50 »
Świetny patent
Podobny do tego że sznurkiem,plecionką w gumie od procy.
Jednak skoro nie używasz oryginalnego rozwiązania to moja(nie tylko moja) teoria jest na rzeczy. Tym samym zestaw o którym pierwotnie rozmawialiśmy już nie jest tym samym zestawem(zmodyfikowany).
Fajny patent. Ciekawe co by powiedzieli w Guru czy Prestonie na taką opcję.

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 22.05.2015, 09:05 »
Jednak skoro nie używają oryginalnego rozwiązania to moja teoria jest na rzeczy...
Fakt :)
Fajny patent. Ciekawe co by powiedzieli w Guru czy Prestonie na taką opcję.
Zapewne kiedyś na to wpadną. ;)
Robert

Offline lebiu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 07.06.2015, 21:34 »
witam
PR C1 to nie takie złe haki. Wyciągnąłem na nie w tym sezonie ze 200 rybek. Spiny były, ale nie w takich ilościach i nie tak często. Na Wiśle ostatnio też karpika 3,5 kg na 14 wyjąłem i problemu nie było. Tak czy siak w przyszłym sezonie będę łowił na haki guru.
Bo przecież ten dreszczyk...

Offline oloepoczta

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #25 dnia: 08.06.2015, 08:08 »
Też łowię na te haki i spinki zdarzają się sporadycznie. Zasługą mogła być zmiana kija na parabolik i nauczenie się zacinania w odpowiednim czasie, nie, za szybko. Przykładowo wczoraj na 20 ryb bodajże 2-3 się spięły ale z mojej winy, za wcześnie zaciąłem.

moto g

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 08.06.2015, 08:31 »
Od czasu mojego pierwszego postu w tym temacie minęły prawie 3 tygodnie, od 2 tygodni łowię na haczyki Guru i spinek podczas holu jest o wiele mniej ;-)

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: 08.06.2015, 08:57 »
Witam
Od niedawna łowię na metodę, właściwie to dopiero 2 razy byłem nad wodą z tym wynalazkiem :D Wraz z zestawami drennana zamówiłem gotowe przypony Drennana 12 i Prestona 14 bezzadziorowe rzecz jasna. Pierwszego dnia miałem 5 brań, ale tylko 2 ryby udało się wyholować, niestety 3 rybki wyczepiły się. Na drugi dzień sam zawiązałem sobie haczyk z zadziorem, żeby sprawdzić czy ma to jakieś znaczenie. Na 2 brania z zadziorem 1 ryba wyholowana. Zmieniłem na Prestona 14, 3 brania i 2 wyholowane.
W ten sposób przekonałem się, że to nie wina zadziora a umiejętności holu lub sztywności wędziska. Niestety na temat tego drugiego nie jestem wstanie się wypowiedzieć, ponieważ jestem wędkarskim żółtodziobem i nie miałem przyjemności łowić innym kijkiem, łowię feederem Mikado Golden Lion cw.100g oraz pickerem Dragon Express Quiver cw. 40. Z tym, że na pickera nie próbowałem jeszcze metody. Warto było jednak sprawdzić czy zadzior ma znaczenie, czy też nie, zwłaszcza, że dzięki temu nauczyłem się samemu wiązać haczyki z włosem co jak się okazało jest banalną sprawą :) w ten sposób zaoszczędzić można troszkę grosza. Mam nadzieję że z każdym kolejnym braniem będzie tylko lepiej i moja umiejętność holu będzie się poprawiała :D

Pozdrawiam
Masakroff

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #28 dnia: 08.06.2015, 09:26 »
Mi również coś nie pasuje w hakach PR C1.
Być może do tych haków musi być odpowiednie wędzisko?
Ostatnio byłem na komercji i złapałem około 40 karpików (od 1,5 do 5kg).
Łowiłem na PR 36 rozmiar 14 (przypony wiążę sam, wszystkie robię na 8cm). Połapałem bardzo ładnie ale po którymś holu zauważyłem, że pushstop się rozwiązał. Z racji tego, że nie miałem już przyponu z PR 36, założyłem PR C1 rozmiar 14 (przypon wiązany dokładnie tak samo jak 36). W obu przypadkach łowiłem tylko i wyłącznie na 10mm kulkę drennana.
Na 10 holi miałem 10 spinek!!! Po 3 spince zacząłem kombinować z holem (bardzo delikatny na niemal odkręconym hamulcu, siłowy, podciąganie ryby z kijem pionowo w górę albo równolegle do lustra wody) niestety nic to nie dało. Dowiązałem byle jak push stopa do tego przyponu z PR 36 i ryby wróciły do podbieraka :) Nie chcę zachwalać lub zniechęcać do konkretnych haków bo w metodzie jestem początkujący i z tymi hakami mam do czynienia pierwszy sezon. Natomiast u mnie to wygląda tak, że na PR 36 nie miałem ani jednej spinki!   

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 09.06.2015, 08:56 »
Ciekawa sprawa, że tak bardzo podzielone są zdania! Sam myślę o tym, aby zrobić im mały sprawdzian, bo niepokojące są pewne doniesienia. W 95% uzywam Drennanów i za nie dam sobie reke uciąć, co do Prestonów tez byłem pewny, że są OK. Po wpisie kshella rozumiem, że coś jest nie tak...
Lucjan