Autor Wątek: Haczyki bezzadziorowe C1 do metody - problem z holem  (Przeczytany 14734 razy)

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Witajcie,

Od początku obecnego sezonu wędkarskiego zacząłem używać przyponów z haczykami C1 do metody. Problem polega na tym, że na 10 brań karpiowych 8 karpi potrafi się wypiąć z haka w przeciągu 5 sekund od zacięcia. Rok temu korzystając z haczyków z małym zadziorem nie uświadczyłem takich problemów i sam już nie wiem, czy to ja w tym sezonie robię coś nie tak, czy to rzeczywiście jest "urok" tych haczyków? Czy macie jakieś opinie na temat "spadów" ryb z C1? Za wszelkie info będę stokrotnie wdzięczny!

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Haczyki bezzadziorowe C1 do metody - problem z holem
« Odpowiedź #1 dnia: 21.05.2015, 06:32 »
Przyczyn spinek może być wiele, począwszy od techniki holu, poprzez sztywność wędziska aż po dobór wielkości haka. Miałem podobny problem (może procent spadów nieco mniejszy, ale jednak zauważalnie większy) w porównaniu do haków z zadziorem. Uważny hol, na ciągle napiętej żyłce bez dawania luzów rybie, które kończyły się zazwyczaj spinką zdecydowanie pomaga. Podobnie z podbieraniem, musisz to robić na dłuższej żyłce, gdyż młynki jakie wyczyniają ryby w ostatniej fazie holu to duże prawdopodobieństwo wytrząśnięcia haka i spinki. Bardzo ważne jest wędzisko. Im bardziej jest ono miękkie tym bardziej będzie Ci pomagać w holu. Sztywne wędzisko o akcji szczytowej przy nieuważnym holu będzie przyczyną  wielu utraconych ryb. I na koniec wielkość haka, którą musisz dopasować do wielkości poławianych ryb. Tutaj tylko próby. Małe karpiki 1-2 kg spokojnie wyholujesz na 16 -kę czy 14-kę (tu przydaje się miękki kij). Nie ograniczy to brań drobnej i średniej ryby: leszcza, płoci czy karasia. Równie dobrze możesz stosować 12-ki, bo hol będziesz mógł prowadzić pewniej i szybciej.
Irek

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21.05.2015, 12:03 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź, DIrek. Jeśli chodzi o technikę to tu nie ma co się oszukiwać - jestem początkujący i zapewne popełniam błędy podczas holu ale tak jak wspominałem, rok temu byłem jeszcze mniej doświadczony a jednak na innych haczykach szło mi lepiej. Te spady to w 99% przypadkach karpie 1,5 - 2,2 kg, haczyki to 14 i 12. Wędzisko to Mikado X-Plode Medium Feeder, testowałem też wszystkie trzy szczytówki - może właśnie w wędzisku jest problem? Może powinienem zakupić coś innego?

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 21.05.2015, 18:07 »
Powiem tak ja x-ploda pozbyłem się po pierwszym wędkowaniu
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 21.05.2015, 18:12 »
Stachu ! Bądź hojniejszy w słowa! Kolega jak pisał to początkujący! A i ja choć tego kija nigdy nie miałem ciekaw jestem zastrzeżeń! Może przy innych wyborach bardziej na pewne szczegóły się zwróci uwagę!
Arek

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21.05.2015, 18:14 »
Tak jak napisał Arunio, z chęcią dowiedziałbym się więcej coś na temat tego wędziska. Wspominałem, że jestem początkującym a X-Plode'a wybrałem bo taki był w sklepie stacjonarnym w którym zaopatrywałem się tamtego dnia w sprzęt wędkarski. Jeśli te spady to rzeczywiście wina X-Plode'a to bardzo proszę o propozycje innych feederów, cena nie gra roli.

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 21.05.2015, 18:22 »
No właśnie spady ,ciężki gruby pałowaty,pod 30 złamała sie szczytówka zanim koszyczek poleciał pierwszy raz do wody,przy zacięciu leszcza około 35-40cm złamała się kolejna szczytówka,wszystko wydarzyło się w ciągu 1.5godz.Może przy dalszych odległościach by się sprawdził,bo kijek ma w sobie moc ale ja nie dałem mu szansy,wtedy właśnie zakupiłem daiwy proteus,z których jestem zadowolony
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 21.05.2015, 18:28 »
Witajcie,

Od początku obecnego sezonu wędkarskiego zacząłem używać przyponów z haczykami C1 do metody. Problem polega na tym, że na 10 brań karpiowych 8 karpi potrafi się wypiąć z haka w przeciągu 5 sekund od zacięcia. Rok temu korzystając z haczyków z małym zadziorem nie uświadczyłem takich problemów i sam już nie wiem, czy to ja w tym sezonie robię coś nie tak, czy to rzeczywiście jest "urok" tych haczyków? Czy macie jakieś opinie na temat "spadów" ryb z C1? Za wszelkie info będę stokrotnie wdzięczny!
  Wiesz nie chce mi się szukać! :-[ Sory .Ale z tego co pamiętam to C1 mają strasznie ograniczoną numerację. Do 12stki?? Może po prostu masz zbyt mały hak co do przynęty! Niezmiernie podobny profil ma QM1 Guru ! A wybór rozmiarów jest spory! Tylko tu organoleptycznie radzę dobierać wielkość bo różnica spora!  Ale haki warte grzechu!!
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 21.05.2015, 18:36 »
No właśnie spady ,ciężki gruby pałowaty,pod 30 złamała sie szczytówka zanim koszyczek poleciał pierwszy raz do wody,przy zacięciu leszcza około 35-40cm złamała się kolejna szczytówka,wszystko wydarzyło się w ciągu 1.5godz.Może przy dalszych odległościach by się sprawdził,bo kijek ma w sobie moc ale ja nie dałem mu szansy,wtedy właśnie zakupiłem daiwy proteus,z których jestem zadowolony
    Małe sprostowanie nie mam nic do Mikado bo mam kilka kijków mikado i są ok,może ten egzemplarz taki się trafił,to się zdarza
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 21.05.2015, 19:06 »
Czołem Daniel!

A czy Ty używasz gotowych przyponów z haczykami C1?
Jeśli robisz sam, to jaki włos stosujesz i jakie przynęty?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21.05.2015, 19:40 »
Mateo - używam gotowych przyponów z tymi haczykami. Nie czułem się do tej pory na siłach by samemu robić przypony (z racji małego doświadczenia) ale wychodzi na to, że będę musiał się za to wziąć (chyba, że to wina wędziska).

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #11 dnia: 21.05.2015, 19:44 »
Miałem ten sam problem z hakami C1,i z nich zrezygnowałem.Z moich obserwacji wynika że na hakach bezzadziorowych nie można nawet na chwilę popuścić rybie.nie winił bym tu kij , bo wystarczy schylić się po podbierak i nie świadomie zluzujemy żyłkę i już jest spinka.Mam kije o różnych cw.(75,80, 90,100,110) i na wszystkich na bezzadiorach było około 80% spinek,i co mam wywalić te kije i iść wydać następne 3000zł. na nowe kije, na których prawdopodobnie też będą spinki .
Przeszedłem na haki z mikro zadziorami i spinki zmalały do 15% na tych samych kijach , więc różnice widać gołym okiem, a przy dobrym wypychaczu nie jest aż tak trudno wypiąć hak z mikro zadziorem z pyska ryby.
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 21.05.2015, 19:51 »
Maciek jak widac ma kiepskie doświadczenia! U mnie az tak źle to nie wygląda ! Owszem na Odrze notuję trochę spin na bezzadziorach! Ale na stojaku Przy moim Windast raczej niewiele!
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #13 dnia: 21.05.2015, 19:56 »
Maciek jak widac ma kiepskie doświadczenia! U mnie az tak źle to nie wygląda ! Owszem na Odrze notuję trochę spin na bezzadziorach! Ale na stojaku Przy moim Windast raczej niewiele!
Kupiłem całom rozmiarówkę  C1 i PR36 i na obu modelach miałem od cholery spinek ,do puki nie będzie przymusu używania bezzadziorów ,nie będe ich używał :P
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 21.05.2015, 19:59 »
Jaki masz kij Maćku!
Arek