Autor Wątek: Odzież zimowa  (Przeczytany 37952 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Odzież zimowa
« Odpowiedź #120 dnia: 02.10.2024, 19:57 »
Witam.  Szukam jakiejś bielizny termoaktywnej dokładnie spodni w stylu kalesony.  Czy poliecicie coś sprawdzonego w przedziale 50-100zł? No i koniecznie coś większego rozmiarowo 186cm wzrost i 120 w pasie :'( :'( :'(
Ja kupiłem dragona i jest ok, chociaż wzrost ten sam ale w pasie prawie 30cm mniej. Jeżeli jesteś z Poznania to podjedź do Centrum Wędkarstwa na Piątkowskiej. Może coś dobierzesz.
Raz kupiłem w Lidlu i to była porażka, bo po pierwszym praniu się wstąpiło.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #121 dnia: 02.10.2024, 22:04 »
Sporo tego przetestowałem zimą w różnych górach. Decathlon ma fajne rzeczy typu legginsy do piłki nożnej Kipsta, do biegania Kalenji. Jula ma taniego 100% merynosa. Tylko z merynosem trzeba uważać, bo się drze (nawet ten najdroższy z Nowej Zelandii), jedzą go mole i jeszcze z praniem jest kłopot. Natomiast dla ultra zmarzlaków polecam coś co nazywa się kalesony/leginsy Polartec Power Stretch. Polartec Power Stretch w kalesonach jest powszechnie używany w Himalajach przy zdobywaniu ośmiotysięczników, czy też w wyprawach na Antarktydzie. Nie ma szans, by cojones zmarzły w tym. Mam i polecam, ale dla mnie to na ciężkie mrozy, ewentualnie wielogodzinne brodzenie w Bałtyku.

Offline Wiktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #122 dnia: 07.12.2024, 14:53 »
Czy ktoś już testował nowe wersje kombinezonów prestona Celcius Suit ? Może ktoś ma rozmiar M P0200421 i ma podobne parametry fizyczne do moich czyli waga 72kg i 180cm wzrostu

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #123 dnia: 07.12.2024, 17:09 »
Czy ktoś już testował nowe wersje kombinezonów prestona Celcius Suit ? Może ktoś ma rozmiar M P0200421 i ma podobne parametry fizyczne do moich czyli waga 72kg i 180cm wzrostu
Posiadam i użytkuję drugi sezon dokładnie taki kombinezon.
Marcin

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Wiktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #125 dnia: 07.12.2024, 19:16 »
Posiadam i użytkuję drugi sezon dokładnie taki kombinezon.
I jak wypada w porównaniu z innymi co ew znajomi Twoi mają, np. poprzedni matrix ( nowego jeszcze nigdzie nie ma )
Kojarzę że był coś wcześniej problem z tym kombinezonem z sztywnością materiału co wpływało na komfort podczas łowienia, tylko nie kojarzę czy to ta wersja 2023 czy poprzednia.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #126 dnia: 07.12.2024, 19:50 »
Miałem kombinezon Matrixa i pozbyłem się go ze względu na miękkość materiału w stosunku do materiału, z którego jest zrobiony kombinezon Preston (preferencje subiektywne). Zimnochronność kombinezonu Matrixa oraz Prestona są takie same. Zawsze pod kombinezon biorę kilka warstw ubrań na cebulkę, między innymi bluzka i gacie termiczne.
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #127 dnia: 09.12.2024, 18:47 »
Pany moglibyście polecić jakieś sprawdzone spodnie robocze/budowlane/BHP, które można wykorzystać do stacjonarnego łowienia zimą? Spodnie powinny być ocieplane, aby po nałożeniu pod nie dodatkowo gaci termicznych było ciepło. Spodnie powinny być z mocnego materiału wytrzymać chodzenie po różnych krzakach, chaszczach, zaroślach i nie rozerwać się. Budżet do 200 PLN.
Marcin

Offline trolu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #128 dnia: 09.12.2024, 19:42 »
Sprawdź sobie odzież firmy Neo Tools. Mam jakieś gacie ocieplane i polar. Ogólnie spoko, dają radę.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #129 dnia: 09.12.2024, 20:24 »
https://www.goodmajster.pl/pl/p/Spodnie-ogrodniczki-robocze-ocieplane-L41108/4382

Mam te i spełniają wszystkie Twoje założenia.
Jedyny ich mankament to szerokość w pasie, która przy XL to pomieści pewnie sporego osobnika w ciąży.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #130 dnia: 09.12.2024, 20:37 »
Pany moglibyście polecić jakieś sprawdzone spodnie robocze/budowlane/BHP, które można wykorzystać do stacjonarnego łowienia zimą? Spodnie powinny być ocieplane, aby po nałożeniu pod nie dodatkowo gaci termicznych było ciepło. Spodnie powinny być z mocnego materiału wytrzymać chodzenie po różnych krzakach, chaszczach, zaroślach i nie rozerwać się. Budżet do 200 PLN.

Pomyśl o woderach. Gdy chodzę za okoniem,to mam różne chaszcze. Zakładam wodery na kombinezon i na pewniaka się przedzieram przez trzciny.

Dobra,doczytałem że stacjonarnie,więc wodery odpadają raczej.

Offline Dawid Fishoholics

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #131 dnia: 09.12.2024, 22:43 »
Zobacz spodnie Imax ARX thermo. Powinny dać radę🤪

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #132 dnia: 10.12.2024, 08:21 »
Mam i mogę polecić Lahti Pro

https://allegro.pl/oferta/spodnie-ocieplane-z-szelkami-brazowo-czarne-roz-xl-ce-lahti-pro-16520531766

Mam jeszcze buty śniegowce z tej firmy, ale to już inna historia.  :)

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #133 dnia: 12.12.2024, 08:09 »
Dzięki wszystkim za info :beer:
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #134 dnia: 02.03.2025, 11:56 »
Może komuś się przyda na przyszłość. Jakiś czas temu szukałem butów na łowienia nad rzeką jak jest zimno. Trafiły się buty robocze Art Mas (model OB SR BTCRH Art.Mas - szerszy opis dostępny w sieci), które sprawdziły się dobrze.

Subiektywne ważne informacje:
- twarda podeszwa pozwalająca bez obawy chodzić po kamiennych główkach, opaskach, kamienistych brzegach, wertepach, konarach czy innych dziwnych miejscach
- but wyściełany wewnątrz futerkiem co w połączeniu z 2 parami skarpet robi robotę podczas łowienia nawet podczas ujemnej temperatury na dworze

Dla ilustracji wrzucam kilka zdjęć.
Marcin