Autor Wątek: Jakie kupić wędziska typu picker i feeder?  (Przeczytany 7908 razy)

Offline jangro73

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Jakie kupić wędziska typu picker i feeder?
« dnia: 30.11.2017, 16:50 »
Witam,
Przygotowując się do nowego sezonu mam zamiar kupić wędkę feeder i picker.
Łowić głównie będę na stawach, zbiornikach zaporowych i jeśli chodzi rzeki to może Nysa Kłodzka między zbiornikami Otmuchowskim i Nyskim.
Proszę o opinie użytkowników na moje typy wędek którą wybrać:
feeder
Mikado Essential Medium Feeder 390 cm/110 g
Jaxon Monolith XT-feeder 390 cm/40-90 g
Mikado Ultraviolet Light Feeder 390 cm /90 g

picker
Dragon Magnum Ti Quiver - 295 cm
Mikado Tsubame Picker 300 cm/40 g
Mikado Black Draft picker 300 cm/40 g
Mikado Black Stone feeder 300 cm/55 g
Pozdrawiam
Jan

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jakie kupić wędziska typu picker i feeder?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.11.2017, 23:08 »
Cześć z wymienionych wędek polecam Mikado Ultraviolet / Light Feeder / 3,90 m / do 90 g / i Mikado Black Draft picker 3,00 do 40 g. Wielu forumowiczów używa tych wędek i sobie je bardzo chwalą. Jeżeli chodzi o Mikado Ultraviolet to osobiście nie spotkałem się z negatywną opinią na temat tego feedera i z twoich propozycji jest to najbardziej sprawdzony w boju "kijek". Co do Mikado Black Draft picker kilku użytkowników forum wspominało o problemach z przelotkami na szczytówkach o ile dobrze pamiętam. Najlepiej jakbyś poszukał na forum wątku o tej wedce. Jeżeli rozważasz w zakupie inne wędki to poleciłbym Ci coś z trabucco. Osobiście od pewnego czasu używam Trabucco Precision RPL Picker i jest to naprawde fajny kijek.     

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 30.11.2017, 23:13 »
Jeżeli chodzi o Mikado Ultraviolet to osobiście nie spotkałem się z negatywną opinią na temat tego feedera

Ja kilka minusów mógłbym wymienić jeśli kogoś to interesuje. Ogólnie to przymierzam się do solidnej recenzji ale to chyba na wiosnę.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.11.2017, 23:16 »
Dokładnie jak pisze Dawid Mikado UV 3.9, masz w komplecie 5 szczytówek, fajne wędzisko, zastanów się ewentualnie czy nie kupić cw 120 jeśli głównie będziesz używał na rzekach lub na dłuższym dystansie, picker podobnie z tym że BS feeder cw 55.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 30.11.2017, 23:24 »
Bez urazy dla wyżej piszących. Dla Mnie, Ultraviolet, kończy się na 360 cm. A jego idealna praca? To 90-120cw. To tylko Moje podejście Panowie. Polecam wziąć w rękę i wyczuć ten kij.
Arek

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #5 dnia: 30.11.2017, 23:48 »
Holender, ale mi zabiłeś ćwieka tym 3,6 dla UV.
Możesz napisać dlaczego?

Offline jangro73

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01.12.2017, 18:35 »

Jeżeli chodzi o Mikado Ultraviolet to osobiście nie spotkałem się z negatywną opinią na temat tego feedera

Ja kilka minusów mógłbym wymienić jeśli kogoś to interesuje. Ogólnie to przymierzam się do solidnej recenzji ale to chyba na wiosnę.
Zbyszek może uchylisz rąbka tajemnicy i wymienisz tych kila najważniejszych minusów twoim zdaniem.
Pozdrawiam
Jan

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 01.12.2017, 18:45 »
Tak na szybko to największy minus za jakość przelotek oraz za brak powtarzalności wykonania. Przelotki jedne z najgorszych jakie widziałem. Porcelanki źle powklejane, niektóre prawie same wypadają. Każdy kij inaczej wykonany. Różnice w długości składów dochodzą do 2 cm. Na jednym mega nadlewki lakieru a na drugim spore braki.

Myślałem, że topowy model kija będzie w miarę przyzwoicie wykonany. Niestety nie jest. Wspomniany gdzieś Jaxon Genesis Pro w podobnej jak nie niższej cenie jest zdecydowanie lepiej wykonany.

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #8 dnia: 01.12.2017, 20:01 »
Tak na szybko to największy minus za jakość przelotek oraz za brak powtarzalności wykonania. Przelotki jedne z najgorszych jakie widziałem. Porcelanki źle powklejane, niektóre prawie same wypadają. Każdy kij inaczej wykonany. Różnice w długości składów dochodzą do 2 cm. Na jednym mega nadlewki lakieru a na drugim spore braki.

Myślałem, że topowy model kija będzie w miarę przyzwoicie wykonany. Niestety nie jest. Wspomniany gdzieś Jaxon Genesis Pro w podobnej, jak nie niższej, cenie jest zdecydowanie lepiej wykonany.
Ja wspominałem o kijku Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3 m/15-45 g. Kupiłem go na próbę, czy podpasuje mi jako finezyjny kijek na karasie, leszcze i mniejszy białoryb, a przesiadałem się z ciężkich feederów Kongera do 150 g, którymi miałem łowić w Narwi, ale jakoś nigdy czasu nie było, zawsze wolałem wody stojące. Znajomy, właściciel sklepu wędkarskiego łowił takim Jaxonem na zawodach w naszym kole, zresztą wygrał kilkukrotną przewaga nad kolejnym zawodnikiem. Ja nie chciałem startować, bo gdzie z moimi brzanówkami na malutką gliniankę.
Kijek jak na Jaxona i pieniądze w okolicach 160-190 zł, bo różne są ceny, robi świetne wrażenie. Miesiąc później dokupiłem Koruma Feeder 10 ft, który był już dużo droższy, bo ponad 3 stówy, ale mam wrażenie, że ten Jaxon ma większą moc przy wyrzucie, świetnie się prezentuje, 3 szczytówki w komplecie, blank cieńszy niż w Korumie.
Bardzo mnie zaintrygował ten Jaxon, choć słyszałem wiele złych opini o tej firmie, o Mikado zresztą również. Pełny potencjał tego kijka, mam nadzieję, poznam w nowym sezonie, jak dane mi będzie pochwycić jakiegoś pełnołuskiego.
Korum, mimo ogromnej sympatii jaką nie wiem czemu obdarzam tą firmę, z kolei zasłynął u mnie krzywo wklejonym uchwytem na haczyk.
Jedyne zdjęcie które mam obu wędek (z prawej Jaxon, z lewej Korum), zamieszczam poniżej.
-Paweł-

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 01.12.2017, 20:10 »
Byłem bliski zakupu Genesisa lub Monolith XT. Odrzuciło mnie mocowanie kołowrotka a konkretnie to wycięcie.

Offline Zembro

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 01.12.2017, 20:17 »
Pod mocowaniem kołowrotka jest goły blank, i miejsce na położenie na nim kciuka. Dość ciekawe.
-Paweł-

Offline Zbigniew

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 01.12.2017, 20:25 »
No i właśnie to mi najbardziej się nie podoba. Widziałem na żywo i ni jak mogłem się do tego przekonać. Pomimo to Jaxon naprawdę poprawił jakość wykonania, przynajmniej w tych modelach ;)

Offline Zembro

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 01.12.2017, 20:31 »
No i właśnie to mi najbardziej się nie podoba. Widziałem na żywo i ni jak mogłem się do tego przekonać. Pomimo to Jaxon naprawdę poprawił jakość wykonania.
Mi osobiście taki uchwyt kołowrotka nie przeszkadza, a cała seria wygląda naprawdę ciekawie. Czas pokaże.
-Paweł-

Offline jangro73

• Nowy użytkownik
  • *
Witam
Jednak chyba zdecyduje się na Mikado Ultraviolet Light Feeder 390 cm /90 g jak i na którąś  z pary
 Mikado Black Draft picker 300 cm/40 g albo
Mikado Black Stone feeder 300 cm/55 g.
 Chciałbym zasięgnąć opinii użytkowników którzy sprawdzili te kije na wodą, jakie są ich wrażenia z łowienia nimi, plusy jak i również minusy które wyszły w boju,
jakie kołowrotki macie w zestawieni z tymi kijami.
Pozdrawiam
Jan

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #14 dnia: 05.12.2017, 11:06 »
Witam.
Sam stałem przed podobnym wyborem tylko nie co innych długości, z racji, że 390 już mam, to chciałem nie co krótszy kijek ale nie tak krótki jaki ty. Wybór padł na UV metod feeder 350/90, może dziś przyjdzie. Miałem kilka propozycji w końcu zadzwoniłem do Eldorado i pogadałem bo chciałem Black Stone,  sprzedawca określił ze to witka i z tych co mu podałem powiedział ze UV będzie najlepszy.

Zerknij jak pracują:

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek