Autor Wątek: Zakaz wstępu dzieciom, psom i Polakom  (Przeczytany 16130 razy)

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Zakaz wstępu dzieciom, psom i Polakom
« Odpowiedź #75 dnia: 21.12.2017, 22:52 »
Oj chyba trzeba będzie czasowo zamknąć wątek, aby głowy ochłonęły :) ;)
Co jak co, ale ja nie próbowałbym wdawać się w polemiki z Jackiem.
Bardzo sprawnie posługuje się słowem :)

A tak bardziej lub mnie poważnie, jakiś wirus panuje ostatnio na forum.
Życzliwość schowała się gdzieś głęboko i chyba czeka na wiosnę.
Radku Mój drogi kolego. Zamknąć wątek? Z powodu? Gdzie się zaczyna wirus wg. Ciebie? Tam gdzie się kończy przytakiwanie a zaczyna własne zdanie? ???

Oj Areczku zwróć uwagę na emotikony.
Nie wzywam do zamknięcia wątku, tylko poczyniłem aluzję do niedawnego zdarzenia.
Nie wzywam do zamykania nikomu ust, ani odbierania prawa głosu komukolwiek.

Co do wirusa mam na myśli tylko to, iż ostatnio wątki są coraz bardziej burzliwe i nie potrafimy dyskutować na spokojnie, a robimy to w sposób mało życzliwy i bez próby zrozumienia argumentów oponentów.
W dyskusji, z natury jej rzeczy ścierają się dwa często przeciwstawne zdania ( ba czasem trzy ;) ) ale to nie powinno sprawiać, że zapominamy o szacunku dla innych i tak po prostu powinniśmy pomyśleć, że czasem też możemy się mylić. Warto więc pomyśleć, poczytać i wypowiadać się w sposób wyważony.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 21.12.2017, 23:05 »
Wiesz ze Cię lubię i co nie napiszę, przemyślisz na pewno sensownie. Niewielu tak rozsądnych gości i z lekka Fochwatych znam. :P :beer: Nasze forum się rozrasta. Już się raczej nie da tak rodzinnie, jak jeszcze rok temu. Tam, byliśmy niemal zamkniętą społecznością. Najwyżej Ja z Lukiem kopaliśmy się po goleniach. :facepalm: ;) :beer: Ten czas Mija. Coraz więcej ludzi wbija na to forum. Nie zawsze powinni tu być. Ale wielu pisze do rzeczy i zaczynają się spinki. Myślę że Luk brał to pod uwagę. Będzie tylko gorzej. Szkoda że wielu sympatycznych gości co mogli tu coś dodać(prócz Focha) Wykluczono. To decyzja Adminów. Nie wnikam na otwartym. I tak się dziwię, że Mnie tu jeszcze tolerują. ;D
Arek

Offline Waldemar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 21.12.2017, 23:11 »
Wydaje mi się że jeżeli ktoś wyraża swoje zdanie nawet nie do końca pasujące szerszej grupie odbiorców a nie obraża nikogo personalnie lub nie atakuje za poglądy to foch jest zbyteczny ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #78 dnia: 21.12.2017, 23:14 »
:beer: :thumbup: :bravo:
Arek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 21.12.2017, 23:23 »
To nic dziwnego że dyskusja zrobiła się burzliwa. Przecież temat jest bardzo  irytujący i dołujacy zarazem
Pora zająć się sprawami feederowymi i uspokoić nerwy .
Arku napisz coś o łowieniu na Warcie.  Mam wielki sentyment do Gorzowa bo tam dawno temu się urodziłem . Kiedy tam bywam zawsze żałuję że nie miałem okazji w Warcie połowić.
Wiesiek

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 21.12.2017, 23:30 »
Wiesz ze Cię lubię i co nie napiszę, przemyślisz na pewno sensownie. Niewielu tak rozsądnych gości i z lekka Fochwatych znam. :P :beer: Nasze forum się rozrasta. Już się raczej nie da tak rodzinnie, jak jeszcze rok temu. Tam, byliśmy niemal zamkniętą społecznością. Najwyżej Ja z Lukiem kopaliśmy się po goleniach. :facepalm: ;) :beer: Ten czas Mija. Coraz więcej ludzi wbija na to forum. Nie zawsze powinni tu być. Ale wielu pisze do rzeczy i zaczynają się spinki. Myślę że Luk brał to pod uwagę. Będzie tylko gorzej. Szkoda że wielu sympatycznych gości co mogli tu coś dodać(prócz Focha) Wykluczono. To decyzja Adminów. Nie wnikam na otwartym. I tak się dziwię, że Mnie tu jeszcze tolerują. ;D

Ja Ci dam fochowatych ;D ;)
Byłem zajęty rozmową poza forum, więc nie odpowiedziałem od razu na tą zaczepkę.
Jeszcze się policzymy. Czas by było w końcu jakiegoś :beer: obalić, a najlepiej pojechać na rybki, to najlepiej wpływa na poziom wzajemnej życzliwości. Choć akurat moja dla Ciebie jest niezmienna.

Dobra koniec tego głaskania po głowie ;)

Ps. Przy okazji chyba coś daję więcej poza fochem.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #81 dnia: 21.12.2017, 23:33 »
No i K... Zaczynasz gadać jak ludzie! ;D :bravo: :thumbup: :beer:
Arek

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #82 dnia: 25.12.2017, 18:23 »
Tablica została usunięta z powodu, jak twierdzi właściciel, gruźb pod adresem jego rodziny. Niesmak pozostał.

Offline Waldemar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #83 dnia: 25.12.2017, 22:06 »
Tablica została usunięta z powodu, jak twierdzi właściciel, gruźb pod adresem jego rodziny. Niesmak pozostał.
Pewnie teraz siedzi w domu i twierdzi że ludzie ze wschodu to jeszcze na dodatek bandyci, sprawa przybrała przewidywalny zły obrót, szkoda.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #84 dnia: 26.12.2017, 04:04 »
Ta tablica w oczywisty sposób obraża i prowokuje i tu chyba nie ma sporu.  Czy facet ma czy nie ma prawa to też nie jest moim zdaniem najważniejsza kwestia.  To raczej pewne że w sądzie przegra i zdejmie tablicę i co dalej ???

Najważniejsze jest w/g mnie to że  kiedy przegra sprawę to ujma się za nim inni Anglicy. Sprawa zachowania się nad wodą niewielkiej w końcu grupy debili będzie jeszcze głośniejsza. Będzie się publikować coraz więcej historyjek o kradzieży ryb, bałaganiarstwie nad wodą itp. Rozbuduje się i utrwali negatywny stereotyp polskiego wędkarza na całe lata.  To typowe zjawisko socjologiczne.  Takie procesy dzieją się szybko bo obcokrajowcom zwykle nie daruje się rzeczy nawet takich które wybacza się własnym rodakom.
Uważam  , że wytoczenie sprawy sądowej było na dłuższą metę błędem i przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Zgadzam się z Tobą w 100% jeżeli gość ściągnie tablice pod wpływem wyroku sądu lub nawet żona czy koledzy namówią dla świetego spokoju to i tak będzie miał złe zdanie o Polakach a nawet jeszcze gorsze. Całe nagłośnienie sprawy już szkodzi Polakom bo będzie powielane że ryby skradli Polacy, jakoś nikt nie odniósł się do mojej propozycji polubownego załatwienia sprawy.

Wiesz Syborg dlaczego użyłem taniego żartu? bo poczułem się urażony jako Polak gdy piszesz że u nas jest podobnie bo każdy traktuje muzułmanina jako terrorystę, wrzucasz wszystkich do jednego worka a chyba w całym tym wątku walczymy z rasizmem i szufladkowaniem, jak ktoś nazywa Ciebie złodziejem to się wkurzasz ale jak Ty między wierszami sugerujesz że Polacy w kraju to rasiści to jest ok, tak ja odebrałem Twoją wypowiedź.

Pytacie jak bym się poczuł gdybym został wyproszony ze sklepu ze względu na narodowość odpowiadam że źle i omijałbym sklep chama z daleka i komu by się tylko dało odradzałbym odwiedzania tego sklepu ale uszanowałbym własność prywatną, którą jest w tym przykładzie sklep.
Ja uważam że prawo własności jest święte ale wielu z Was uważa, że prawo może stanowić inaczej i decydować kto ma dostęp do tejże własności i to popieracie. To chciałbym zapytać jeżeli prawo zmusza właściciela aby przyjmował każdego nawet złodzieja to jest dobrze? Jeżeli ustanowione prawo ingeruje we własność prywatną to jest dobrze, to zabieranie majątku obywatelom niemieckim rasy żydowskiej było prawnie usankcjonowane poprzez ustawy norymberskie czyli było legalne? Gdzie jest granica ingerencji we własność prywatną?
Uważam że gość bezprawnie nazwał wszystkich złodziejami ale postawcie się na jego miejscu. Prowadzi łowisko przyjeżdżają ludzie z innego kraju nie szanują zasad i nie przestrzegają prawa więc puszczają mu nerwy całkiem zrozumiałe ale co dzieje się nadal.
Sprawa nie zostaje załatwiona jakoś po cichu tylko nagłaśnia się ją, robi z gościa rasistę i poprzez prasę, sądy zmusza się aby nadal przyjmował pobratymców tych którzy go okradają czy on zmieni zdanie o Polakach?

Sprawa mogła zostać załatwiona po cichu, gość mógł te tablice ściągnąć, ale nie miał na to ochoty. Woli mieć sprawę w sądzie, więc wierzę, że Rado do niej doprowadzi i finalnie obciąży się typa kosztami sądowymi. Wybór właściciela łowiska i jego prawo do bycia idiotą......

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #85 dnia: 28.12.2017, 23:00 »

Tyle mądrych słów i jak tu się nie wstydzić własnego zdania? ??? Ale, Mój dom, Moje podwórze i własność, Moje zasady i prawo. Nie pasuje? Wskażę Furtkę! Tak wiem, jestem rasista, lub powinienem mieszkać w Texasie!

Widzę że mamy podobne zdanie.
Teksas fajny jest. Szkoda że daleko.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 29.12.2017, 12:46 »
Tyle mądrych słów i jak tu się nie wstydzić własnego zdania? ??? Ale, Mój dom, Moje podwórze i własność, Moje zasady i prawo. Nie pasuje? Wskażę Furtkę! Tak wiem, jestem rasista, lub powinienem mieszkać w Texasie!

Jeżeli że swojego domu zarobisz hotel to już nie jest tylko Twój dom.
W UK łowiąc na prywatnym łowisku trzeba mieć wykupioną ogólnokrajową licencję. Oprócz tego opłata dla właściciela.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #87 dnia: 31.12.2017, 00:35 »

W UK łowiąc na prywatnym łowisku trzeba mieć wykupioną ogólnokrajową licencję. Oprócz tego opłata dla właściciela.

Właściciel może ustalić że łowienie jest dozwolone tylko dla członków klubu który sam tworzy według swojego uznania. Członkostwo tylko z polecenia bez gwarancji pozytywnego rozpatrzenia wniosku. W przypadku naruszenia zasad automatyczne wykluczenie bez prawa do apelacji. Wilk syty i owca cała.

Takie zasady obowiązują w jednym z klubów w mojej okolicy. http://www.mercia-ac.com/about-us/our-rules/

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 31.12.2017, 00:42 »

Właściciel może ustalić że łowienie jest dozwolone tylko dla członków klubu który sam tworzy według swojego uznania. Członkostwo tylko z polecenia bez gwarancji pozytywnego rozpatrzenia wniosku. W przypadku naruszenia zasad automatyczne wykluczenie bez prawa do apelacji. Wilk syty i owca cała.

Takie zasady obowiązują w jednym z klubów w mojej okolicy. http://www.mercia-ac.com/about-us/our-rules/

Tak, tylko że klub nie jest nastawiony na zysk a łowisko komercyjne z zasady jest nastawione na zysk. Jeśli będzie miało charakter zamknięty to zyski mogą być dużo mniejsze.

Offline Waldemar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #89 dnia: 31.12.2017, 00:50 »
No tak, ale zysk to zmartwienie właściciela.